• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.06.2022

12:58

Čišćenje ušiju ŠTAPIĆIMA može biti OPASNO! Doktor otkriva 3 NAČINA kako to da radite BEZ POSLEDICA!

freepik.com

Ljubav

Čišćenje ušiju ŠTAPIĆIMA može biti OPASNO! Doktor otkriva 3 NAČINA kako to da radite BEZ POSLEDICA!

Podeli vest

Umesto da čistite uši štapićima, primenite neki od tri načina koji vam nudi specijalista Džeri Lin

Mnogi osećaju zadovoljstvo dok čiste uši pamučnim štapićima. Međutim, stručnjaci kažu da bi korišćenje štapića moglo biti opasno.

Iako je mnogima sinonim za prljavštinu, mnogi lekari ističu da bi ušni vosak zapravo trebalo ostaviti netaknut, naročito jer je potpuno prirodan.

Proizvode ga ćelije koje oblažu vaše spoljašnje uvo i ušni kanal i čine ga prirodne masne supstance, koje se proizvode u lojnim žlezdama.

Ovo prirodno ulje se meša sa prljavštinom, znojem i mrtvim ćelijama kože, što je ono što izlazi kada koristite pamučni štapić za čišćenje ušiju.

Ušni vosak deluje kao barijera i štiti od ulaska virusa i štetnih bakterija u ušni kanal i uglavnom se uši same čiste.

Ipak, ukoliko imate nagomilavanje voska, zbog čega su vam uši pune, imate bol u uhu ili se trudite da čujete, možda bi trebalo da ih očistite, ali veoma pažljivo.

Dr Džeri Lin, specijalista za uho, nos i grlo na Univerzitetu u Luisvilu, rekao je da ćete ponekad možda morati da posetite doktora, a postoje stvari koje možete da radite kod kuće - a koje ne uključuju štapiće za uši.

Objasnio je da je vađenje malo voska sa prednje strane uha u redu, ali da nikada ne treba da stavljate pamučni štapić unutra.

- Štapići su loša ideja jer zauzimaju veći deo prečnika kanala. Zbog toga se njihovim korišćenjem uvlači vosak dublje u ušni kanal. U najgorem slučaju, vosak bi mogao da se nabije uz bubnu opnu i možda čak stvori perforaciju bubne opne. Ovo potencijalno može izazvati gubitak sluha, bol u uhu, svrab u uhu ili zujanje u uhu (tinitus).

Foto: Pixabay

štapići za uši

BEZBEDNA REŠENJA ZA ČIŠĆENJE UŠIJU

1. Kapi za uši

Dr Lin je rekao da upotreba kapi za uši može pomoći kod voštanih ušiju.

Tečni rastvori pomažu u razređivanju i omekšavanju ušnog voska, što dovodi do njegovog razlaganja i napuštanja uha.

Uvek treba da pročitate etiketu kada uzimate bilo koji lek, jer morate da znate koliko kapi za uši da primenite.

U razgovoru za Insajder, dr Lin je rekao da će kapi obično delovati odmah, ali da ako postoji uporan vosak, može biti potrebno nekoliko pokušaja da ga se rešite.

Jedna prethodna studija, objavljena 2018. godine, pokazala je da je veća verovatnoća da će upotreba kapi za uši tokom pet dana, potpuno očistiti vosak, umesto da se ništa ne koristi.

2. Rastvor sode bikarbone

Drugi način na koji možete očistiti uši samo zahteva nešto što mnogi ljudi već imaju u svojim kuhinjskim ormarićima.

Dr Lin je predložio rastvor sode bikarbone koji se lako pravi, ali naglašava da ovu metodu treba da koristite samo dve nedelje.

Foto: Shutterstock

Uši

Sve što treba da uradite je da rastvorite pola kašičice sode bikarbone u vodi i upotrebite dozator ili bocu sa kapaljkom da je ubacite.

Zatim nagnite glavu u stranu i kapnite pet do deset kapi rastvora u uvo.

Posle otprilike sat vremena, vosak bi trebalo da omekša i onda morate da isperite uho pomoću  gumenog šprica napunjenog toplom vodom.

Kada završite, nagnite glavu u stranu, kako biste pustili da voda iscuri.

Pobrinite se da osušite uvo čistim, suvim peškirom. Ovo možete raditi jednom dnevno.

3. Maslinovo ulje

Takođe možete koristiti prirodne lekove za čišćenje ušiju kao što je ulje, ali neka to bude bebi ulje, mineralno ulje, kokosovo ulje ili maslinovo ulje.

Sve ovo se može koristiti za omekšavanje i uklanjanje ušnog voska, a opet morate da koristite bočicu sa kapaljkom da biste ih ubacili u uvo.

Sačekajte dan ili dva da vosak omekša, a zatim ga ponovo isperite toplom vodom, kao što je objašnjeno tehnikom sode bikarbone.

Kada ispustite vodu iz uha, osušite uvo.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija