• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

06.06.2022

19:10

SMANJUJE RIZIK od infarkta i šloga! Budite LEPI i ZDRAVI uz šargarepu! (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

SMANJUJE RIZIK od infarkta i šloga! Budite LEPI i ZDRAVI uz šargarepu! (RECEPTI)

Podeli vest

Ovo povrće bogato beta-karotenom čuva vid, smanjuje rizik od infarkta i šloga i odlično je za detoksikaciju jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A...

Sveža i oprana, skuvana i ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog glavnom jelu, šargarepa je drugo popularno povrće koje se pojede najviše na svetu, posle krompira. Zbog brojnih blagotvornih svojstava dobri poznavaoci kažu da predstavlja pravu malu pririručnu apoteku. Ovo povrće bogato beta-karotenom čuva vid, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara i raka, i odlično je za detoksikaciju organizma, zato što sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Trideset bolesti

Osim vitamina A, šargarepa se može pohvaliti zavidnom količinom vitamina C i D, ali i onima iz B grupe (B1, B2, B3, B6 i B9), kao i vitaminima K i E. Posebno je bogata magnezijumom, kalijumom i kalcijumom, a sadrži i fosfor i gvožđe. Pomenuti beta-karoten, koga ima više nego u bilo kojoj drugoj biljci, daje joj prepoznatljivu boju, pa ako preterate sa količinom, nemojte biti iznenađeni ukoliko pojedini delovi vašeg tela poprime blago narandžasti ton.

Foto: Shutterstock

Šargarepa čuva zdravlje

Višenamenski sirup

Za ovaj sirup najbolje je koristiti šargarepu gajenu u čistoj sredini, bez pesticida, zato što se tada ne skida površinski sloj, koji je i najvredniji. Kada se opere, šargarepa se narenda, istisne se iz nje sok, doda žuti šećer (još bolje med), lagano se ukuva da postane gusta smesa i spremi u flaše. Uzima se po jedna supena kašika triput dnevno posle jela. Dejstvo ovog sirupa je višestruko: pomaže kod plućnih bolesti, nazeba, gripa, upale grla i grkljana...

Šargarepa kao pomoćno medicinsko sredstvo može da pomogne kod više od tridesetak bolesti, to je ono što se za sada zna. Dobra je za rast, razvoj i jačanje, protiv anemije, čuva i poboljšava vid, rad želuca i creva, otklanja gorušicu, otekline, crevne parazite, olakšava mokrenje, sprečava opadanje kose, otklanja umor od umnog rada, jača koncentraciju, pomaže u ublažavanju simptoma šećerne bolesti, gihta, reume, upale krajnika, čisti krv, pomaže kod bolesti disajnih puteva, karcinoma u razvoju, leči rane i opekotine.

Šargarepu treba koristiti celu, čak i lišće, a koren ne bi trebalo ljuštiti, jer se ljuštenjem gube dragoceni sastojci.

Na licu i telu

Od ovog divnog povrća možete pripremiti i maske za lice, po potrebi i za telo. Najjednostavnije je da ga izrendate i dodate jedno žumance. Izrendanu šargarepu možete da potopite i u mleko, dodate kašiku pavlake i dobićete hranljivu masku koja prija suvoj koži. Namažite je na čisto lice i vrat, najbolje uveče, i držite na koži barem pola sata.

Za tonik pomešajte jednake količine sokova od šargarepe, krastavca i limuna i utrljajte u kožu. Ovaj miks je dobar za lečenje bubuljica, uklanjanje mitesera i čišćenje kože.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Krem čorba

Sastojci: 500 g šargarepe, veća glavica crnog luka, krompir, praziluk, 1 l bujona od povrća, maslinovo ulje, so, biber, đumbir, muskatni oraščić, malo cimeta, svež peršun.

Priprema: Sve povrće očistite i iseckajte. U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite naseckani luk. Nakon nekoliko minuta dodajte i praziluk. Ubacite i krompir i šargarepu i pomešajte s ostalim sastojcima. Dinstajte sve zajedno nekoliko minuta, a potom dodajte bujon i ostavite da se kuva oko pola sata. Nakon toga usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, pa začinite i dodajte svež peršun.

Foto: Shutterstock

Piletina na marokanski način

Piletina na marokanski način

Sastojci: 500 g pilećeg mesa, bataci i karabataci, 2 kašike ulja, glavica luka, 2-4 šargarepe, krompir, crvena paprika, 1-2 paradajza, 50 g suvih šljiva, 50 g oraha, kašičica kurkume, pola kašičice cimeta, so, biber.
Priprema:
Pomešajte kašičicu ulja sa biberom, solju, cimetom i kurkumom, natrljajte meso i ostavite 40 minuta. Propržite na preostalom ulju, pa dodajte luk na još pet minuta. Stavite u đuveč, a u tiganj u kom je to prethodno prženo sipajte četvrtinu šolje tople vode i ostavite da provri. Meso prelijte ovim bujonom, poklopite i pecite 40 minuta na 180 stepeni. Šargarepu, krompir i papriku isecite, paradajz poparite, oljuštite i isecite. Dodajte u đuveč zajedno sa šljivama i orasima i pecite još 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Kolač od šargarepe

Kolač od šargarepe

Sastojci: Za kore: 5 jaja, 300 g braon šećera (ili običnog), 2 vanilin-šećera, 1 dl ulja, sok od pomorandže, rendana kora pomorandže, 300 g brašna, prašak za pecivo, 2 kašičice sode bikarbone, puna kašičica cimeta, pola kašičice mešavine začina za medenjake (opciono), 250 g sitno rendane šargarepe (oko 3-4 korena), 150 g sitno seckanih ili krupno mlevenih oraha. Za fil: 500 g maskarponea ili drugog neslanog krem sira, 150 g šećera u prahu, aroma pomorandže po želji.
Priprema:
Narendajte koru pomorandže, pa iscedite sok. Umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje, sok i koru pomorandže. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i začinima, te dodajte smesi i sjedinite mućenjem. Na kraju dodajte šargarepu i orahe, pa pecite na 160 stepeni 35-40 minuta. Za fil pomešajte navedene sastojke, nanesite preko ohlađenog kolača i stavite u frižider da se stegne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija