• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.06.2022

12:14

DA LI je bolje jesti SVEŽE ili KUVANE jabuke? Ako ih jedete 15 minuta PRE OBROKA, događa se nešto iznenađujuće

Ljubav

DA LI je bolje jesti SVEŽE ili KUVANE jabuke? Ako ih jedete 15 minuta PRE OBROKA, događa se nešto iznenađujuće

Podeli vest

Jabuke spadaju u voće koje nije skupo, a veliki su izvor vlakana i antioksidanata, plus biljnih jedinjenja koji se zovu polifenoli koji imaju antiinflamatorna svojstva. Istraživanje koje je sprovedeno pokazuje kakve koristi imamo ako jedemo kuvanu u odnosu na svežu jabuku

Ovo bi moglo objasniti studije koje povezuju redovno jedenje jedne jabuke dnevno sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, astme i dijabetesa tipa 2.

Jedenje jabuke dnevno takođe može imati "značajan preventivni efekat" kod karcinoma pluća, kolorektalnog i digestivnog trakta, prema pregledu Univerziteta u Peruđi, Italija, objavljenom 2016. u časopisu Public Health Nutrition.

Sa oko 50 kalorija svaka, jabuke takođe mogu pomoći u gubitku težine, delimično jer 2,5 g vlakana u voću podstiče sitost.

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija u SAD otkrili su da jedenje dve jabuke 15 minuta pre obroka može da smanji unos kalorija iz obroka za 15 odsto.

Foto: Pixabay

Jabuka

Da biste povećali zdravstvene prednosti, jedite i koru.

 - Ogulivši jabuku, gubite polovinu vlakana i drugih važnih antioksidativnih biljnih jedinjenja koja se nalaze u i neposredno ispod kože - kaže dijetetičarka dr Sara Šenker.

Kuvane jabuke

Kada pečete ili dinstate svoju jabuku, neke hranljive materije u njoj se gube - ali se dobijaju druge koristi.

 - Ako prokuvate voće, gubite vitamine B i C u vodi za kuvanje, ali ćete i dalje dobiti ove hranljive materije ako konzumirate tečnost za kuvanje -  kaže Langzi Cang, naučnik za ishranu iz tima Food Databanks National Capabiliti, istraživačkog centra.

Lagano kuvanje jabuka može utrostručiti količinu polifenola koju vaše telo apsorbuje, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Fruit and Ornamental Plant Research iz 2010. 

Kuvanje takođe pomaže u uništavanju enzima polifenol oksidaze, koji reaguje sa kiseonikom i čini da sveže jabuke postanu smeđe – proces koji smanjuje nivoe polifenola.Kuvane jabuke su takođe lakše za creva. 

Studije, uključujući i onu objavljenu u American Journal of Clinical Nutrition 1991. godine, pokazale su da pektin od jabuke koji se hrani crevnim bakterijama podstiče proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, koje održavaju sluznicu creva i štite od upale.

Foto: Shutterstock

Sušene jabuke

Sušene jabuke sadrže manje vitamina C nego sveže, ali se drugi hranljivi sastojci, uključujući vlakna, koncentrišu procesom dehidracije.

2011. godine, istraživači sa Univerziteta Florida, u SAD, dali su grupi žena u postmenopauzi 75 g sušene jabuke  dnevno, a drugoj grupi 100 g suvih šljiva.

Posle šest meseci, grupa sušenih jabuka imala je pad od 23 odsto u "lošem" LDL holesterolu. Oni koji jedu šljive nisu.

Iako je sušena jabuka dodala dodatnih 240 kalorija njihovom dnevnom unosu energije, žene u 12-mesečnoj studiji izgubile su u proseku 1,4 kg , jer su im vlakna pomogla da budu site, piše Daily Mail.
 

Sok od jabuka 

Ceđenje soka uklanja većinu vlakana i povećava koncentraciju šećera, tako da je njegov glikemijski indeks (mera njegovog uticaja na nivo šećera u krvi) oko 50, u poređenju sa sa 36 za celu jabuku.  -

- Iskušenje sokova uništava fizičku strukturu hrane, tako da se šećer vrlo brzo vari -  kaže Langzi Cang.

Ali Sara Šenker kaže da je sok i dalje koristan izvor hranljivih materija, sa nižim GI od soka od pomorandže.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija