• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

12.06.2022

09:21

NIJE SAMO KARIJES! Pogledajte vaša USTA - otkrivaju koje potencijalne ZDRAVSTVENE PROBLEME imate!

Shutterstock

Ljubav

NIJE SAMO KARIJES! Pogledajte vaša USTA - otkrivaju koje potencijalne ZDRAVSTVENE PROBLEME imate!

Podeli vest

Obratite pažnju na suvoću usta, istrošenost zuba, plikove i druge simptome koji su pokazatelji zdravstvenih problema

Opšte je poznato da kada vas zaboli zub ili primetite karijes, odete kod zubara. Međutim, karijes nije jedini pokazatelj da vam je zdravlje narušeno.

Vaša usta mogu da ukažu i na razne druge zdravstvene probleme:

Kvržice i čirevi

- Čirevi kojima je potrebno duže od 10 dana da se zacele mogu biti posledica smanjenog imunog sistema, nedostatka gvožđa ili vitamina B12, oralnog HPV-a (humani papiloma virus) ili raka usta - kaže zubar Džejms Gulnik.

Stomatolog dr Suzi Lojd ističe:

- Loše prilagođene proteze, nicanje umnjaka, infekcije, lekovi, nedostaci u ishrani ili oštećenja nastala tokom pranja mogu biti uzrok nastanka čireva. Oni su veoma česti. Ali ako imate čir u ustima koji ne lečite, vreme je da potražite pomoć - objašnjava ona.

Čirevi i neobjašnjive, uporne kvržice u ustima ili vratu mogu signalizirati rak usne šupljine.

Krvarenje i otečene desni

Nekoliko kapi krvi nakon preteranog čišćenja koncem može izgledati kao mali razlog za zabrinutost, ali nemojte to ignorisati.

- Krvarenje desni je znak upale u telu i smanjenog imunološkog sistema - kaže Džejms.

Natečene desni takođe mogu signalizirati trudnoću. - Često primetimo kada su naši pacijenti trudni samo gledajući u usta - otkriva Džejms, napominjući da simptomi uključuju otečene desni i više krvarenja nego inače.

- Mnogo je lakše uočiti ako smo pacijentkinju videli ranije, kada nije bila trudna, tako da možemo da uporedimo.

Stomatolozi čak mogu da zabeleže da je žena trudna i pre nego što otvori usta, kaže Džejms.

- Neki će osetiti mučninu kada se stolica položi!

Foto: Shutterstock

usta

Suva usta

- Suva usta ili bela fleka na jeziku, mogu ukazivati na dijabetes - kaže Džejms.

Ovo poslednje je znak dehidracije, što je uobičajeno kod osoba sa dijabetesom, a takođe je i simptom hiperglikemije (visok nivo glukoze).

- Suva usta takođe mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili nedostatak vitamina B - dodaje Džejms.

Istrošenost i karijes zuba

Erozija zubne gleđi je glavni dokaz da se neko bori sa poremećajem u ishrani.

- Izraziti obrazac trošenja zuba može biti posledica ponovljenih epizoda povraćanja. Ovo može ukazivati na poremećaje u ishrani, kao što je bulimija, a takođe je povezano sa povećanim karijesom - kaže Suzi.

- To je zato što povraćanje sadrži želučane kiseline, koje su korozivne i dovoljno jake da istroše gleđ koja štiti vaše zube - objašnjava ona.

- Erozija povećava rizik od karijesa, izaziva osetljivost i može čak dovesti do promena u vašem zagrižaju ili gubitka zuba.

U osetljivim slučajevima kao što su ovi, naša dužnost kao stomatologa je da razumemo uzrok bilo koje erozije i lečimo je u skladu sa tim.

Ako smatramo da neko možda pokazuje znake poremećaja u ishrani, želimo da osiguramo da dobiju pomoć i pitamo da li bi želeli da ih uputimo njihovom lekaru opšte prakse.

Kada poremećaj u ishrani nije uključen, hrana može biti krivac. - Propadanje zuba nam daje naznaku da je vaša ishrana problem - kaže Džejms.

- Istrošeni, tanki ili osetljivi zubi mogu ukazivati na dijetu sa visokim sadržajem kiseline ili refluks kiseline.

Bolesti desni

Bolest desni može dovesti do gubitka zuba i neprijatnog zadaha, ali takođe ukazuje na niz drugih potencijalnih problema.

- Istraživanja pokazuju veze između bolesti desni i stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i krvnog pritiska - objašnjava Džejms.

Vaš stomatolog će vas posavetovati ako su zabrinuti i misle da bi trebalo da ga pratite i posetite svog lekara opšte prakse.

Bakterijski plak

Nagomilavanje plaka može ukazivati na više od činjenice da morate da budete temeljniji prilikom četkanja.

- Ako vaša usta sadrže mnogo bakterijskog plaka, teorije sugerišu da biste to mogli udisati i širiti bakteriju u pluća - kaže Suzi.

- Dok stomatolozi ne mogu da dijagnostikuju da li pacijent ima problem sa plućima, ako ima loše oralno zdravlje, postoje dokazi da aspirirani bakterijski plak može izazvati infekciju ili pogoršati postojeće stanje pluća, posebno kod starijih osoba.

Suzi kaže da je od vitalnog značaja da poboljšate svoje oralno zdravlje kako biste izbegli takav scenario.

Njen savet je: - Četkajte zube dva puta dnevno pastom sa fluorom, obraćajući posebnu pažnju na to gde se plak skuplja oko linije desni, i koristite konac ili koristite interdentalne četkice jednom dnevno, da biste ušli u teško dostupna mesta i očistili između zuba.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija