• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

20.06.2022

22:00

Ovo voće ČUVA BUBREGE, a od PETELJKI se pripremaju ČAJEVI! Navalite na trešnje! (Recepti)

Shutterstock

Ljubav

Ovo voće ČUVA BUBREGE, a od PETELJKI se pripremaju ČAJEVI! Navalite na trešnje! (Recepti)

Podeli vest

Trešnje su nezamenljive protiv problema sa želucem i varenjem, nervoze i bolova, bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja, upala...

Predivni mali, okrugli, mesnati plodovi trešnje, čija se boja kreće od žute do tamnocrvene, spadaju među omiljenije voće koje s nestrpljenjem čekamo da nam zamiriše krajem proleća. Još od davnina bile su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz blagotvornih svojstava, od pomoći kod gihta i artritisa, do hrane za dobar san. Danas je poznato da su nezamenljive i protiv problema sa želucem i varenjem, nervoze i bolova, bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja, upala...

Lepi i zdravi

Zdravstvene dobrobiti ovog prelepog voća idu u korak s njegovim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

Foto: Shutterstock

Atraktivne slatke bobice

Posebno su bogate antioksidansima (antocijaninima i proantocijaninima) koji su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme, alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Podstiču i proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Važan su izvor melatonina, jedinjenja koje reguliše otkucaje srca i ciklus spavanja, tako da su idealne za sve one koji imaju problema sa nesanicom i hroničnim umorom.

Popularno se kaže i da su "hrana za mozak" jer pozitivno utiču na mentalno zdravlje - sprečavaju gubljenje pamćenja i preventivno štite od Alchajmerove bolesti.

Ublažavaju takođe simptome gihta i artritisa, kao što su bol i zadržavanje tečnosti. Preveniraju gubitak vida i pojavu katarakte, a zbog vlakana koja sadrže dobre su za probavu.

Foto: Shutterstock

Neodoljivo slatke

Preporučuju se protiv bolova u mišićima i tetivama, posebno sportistima nakon napornog treninga, pomažu u eliminaciji mokraćne kiseline u krvi, a zbog velike količine vode, kalijuma i vlakana deluju kao laksativ.

Preporučuju se i osobama sa visokim krvnim pritiskom, protiv problema sa bubrezima, kao i protiv srčanih tegoba.

Korisne su i peteljke

Osim plodova trešnje, u narodnoj medicini se već vekovima koriste i peteljke. Od njih se pripremaju čajevi koji se upotrebljavaju za razbijanje kamena u bubregu, čišćenje mokraćnih kanala, za pojačano izlučivanje mokraće, kao i protiv upale bubrega i bešike.

Za pripremu čaja operite i sitno naseckajte šaku peteljki, a potom ih stavite u litar provrele vode i kuvajte oko dva minuta. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite. Pijte u gutljajima tokom dana.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Italijanski kolač
Italijanski kolač

Sastojci: 250 g maskarponea, 3 jajeta, 300 g brašna, kašičica praška za pecivo, 50 g putera, 400 g trešnji, kašičica ekstrakta vanile, 220 g šećera u prahu, po želji malo rendane čokolade.
Priprema:
Očistite trešnje od koštica i ostavite ih da se ocede od tečnosti. Za to vreme umutite šećer i jaja u krem. Dodajte u njih maskarpone i promešajte špatulom. Dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i vanilu. Istopite puter, ostavite da se ohladi, pa dodajte u smesu mešajući. Na kraju dodajte i trešnje i promešajte. Za pečenje kolača od trešanja koristite kalup sa ivicom koja se skida, pokriven papirom za pečenje. Sipajte smesu i zaravnajte. Pecite kolač na 180 stepeni oko 35-40 minuta i ostavite da se prohladi. Pospite kolač šećerom u prahu ili rendanom čokoladom i servirajte.

Foto: Shutterstock

Kompot od trešanja
Kompot od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja, 1 l vode, 400 g šećera, par zrna karanfilića.
Priprema:
Trešnje lepo oprati i odstraniti peteljke. U litar vode sipati 400 g šećera, dodati karanfilić i mešati dok se šećer ne istopi. Tegle napuniti trešnjama i naliti pripremljenim sokom od vode i šećera. Poklopce lepo zatvoriti, tegle staviti u pleh od rerne i spustiti u zagrejanu rernu da se pasterizuju na 220 stepeni oko pola sata. Rernu isključiti i ostaviti tegle da se ohlade u njoj. Napomena: Ovako možete da napravite kompot od jagoda ili višanja.

Foto: Shutterstock

Slatki omlet
Slatki omlet

Sastojci: 4 jajeta, kašika šećera, 2,5 dl mleka ili vode, 200 g brašna, oko 300 g trešanja, 50 g badema u listićima.
Priprema:
Izmešati šećer i žumanca sa mlekom, dodati brašno i na kraju belanca umućena u čvrstu penu. Zagrejati malo ulja ili putera, pa stavljati po 1-2 kutlače smese za svaki omlet i ravnomerno raširiti po celom tiganju. Odozgo rasporediti očišćene trešnje i malo pritisnuti da se bolje zalepe. Kad se omlet ispekao sa jedne strane, pažljivo okrenuti na drugu stranu i još kratko peći. Prebaciti na tanjir, posuti šećerom u prahu i prepečenim listićima badema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija