• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2022

08:19

NEMATE KLIMA UREĐAJ U KUĆI? Evo kako da se rashladite prirodnim putem!

Ljubav

NEMATE KLIMA UREĐAJ U KUĆI? Evo kako da se rashladite prirodnim putem!

Podeli vest

Vrlo je važno da se redovno rashlađujete tokom leta. U slučaju da nemate klimu, postoje i alternativni načini kako da održite optimalnu temperaturu

Klima je najbolji vid zaštite od toplote, međutim, ako niste u mogućnosti da investirate u ovaj uređaj ili nemate gde da ga montirate, imperativ je da sledite ove preporuke kako biste se rashladili.

1. Pijte puno vode

Često unošenje vode je jedan od najboljih zaštitnih mera protiv bolesti izazvanih toplotom. To je zato što kada ste dobro hidrirani, vaše telo može da se znoji, a kada se znojite tečnost isparava sa vaše kože, hladeći vas.

Kada ste dehidrirani, ne možete se znojiti tako efikasno, što vaše telo čini manje spremnim da se nosi sa visokim temperaturama. Obično ćete dehidrirati pre nego što uopšte primetite znake, tako da je važno da ne čekate da osetite žeđ, već da se trudite da unosite dovoljno tečnosti u toku dana. Optimalni dnevni unos je od 1,5 do 2 litre tečnosti dnevno.

Foto: Shutterstock

Često unošenje vode je jedan od najboljih zaštitnih mera protiv bolesti izazvanih toplotom

2. Koristite ohlađene krpe natopljene vodom

Stavljanje hladne, vlažne krpe direktno na kožu može pomoći u snižavanju temperature. Stručnjaci preporučuju da ih postavite na ove tačke: zadnji deo vrata, ispod pazuha, na zglobove ili na prepone.

U ovim oblastima, vaši krvni sudovi su blizu površine vaše kože, što znači da će hladnoća izvući više toplote iz vašeg tela i brže sniziti temperaturu.

Pripremite krpu na sledeći način: Natopite je vodom, iscedite višak tečnosti i stavite je u frižider, a zatim se hladite po potrebi.

Ako koristite led, pazite da ga nikada ne stavljate direktno na kožu, jer to može da dovede do pojave opekotina. Umesto toga, umotajte led u peškir ili krpu i hladite se maksimalno 20 minuta svaka dva do četiri sata.

Iako može pružiti privremeno olakšanje, kupanje ili tuširanje ledenom vodom zapravo povećava temperaturu u našem srcu. Temperatura vaše kože pada i osećaćete se hladnije, ali hladna voda smanjuje dotok krvi u kožu, tako da ćete zapravo zadržati više toplote unutra.

3. Jedite hladnu hranu i izbegavajte alkohol

Evo nekih od najboljih namirnica i pića za rashlađivanje:

Salate

Povrće sadrži puno vode, što vam može pomoći da se hidrirate i ohladite. Zelena salata, na primer, sadrži 95% vode, a krastavac 96% vode.

Pored toga, salate ne zahtevaju kuvanje, a sve što možete da pripremite u vrelim danima bez šporeta ili rerne će biti najbolji izbor, jer će vam pomoći da i vi i vaš dom ostanete hladni.

Foto: Foto: Shutterstock

Lubenica

Devedeset posto lubenice čini voda. Ružičasto meso sadrži vitamine C i A i antioksidans likopen, koji takođe pomaže u zaštiti od sunca. Ovo je savršena užina za hlađenje i dopunu elektrolita koji se gube dok se znojite na suncu.

Nana

Sveža menta se može uzgajati u bašti i pruža trenutni osećaj hlađenja. To je dodatak bez kalorija koji će osvežiti svako piće ili užinu.

Zamrznute poslastice

Pored toga što pijete hladnu vodu, razmislite o tome da u nju dodate i led.

Prema maloj studiji iz 2016. godine, muškarci koji su vežbali na vrućini mogli su da ostanu hladniji kada su pili „ledenu kašu“, mešavinu zdrobljenog leda i vode. A mala studija iz 2021. godine takođe je otkrila da ispijanje mešavine leda i vode tokom oporavka posle treninga smanjuje temperaturu jezgra i kože ispitanika, efikasnije od napitka bez leda.

Ako obična voda i led zvuče dosadno, probajte smrznuto voće. Ili napravite svoje domaće sladolede od svežeg voća i voćnih sokova. Samo imajte na umu koliko šećera ima u tim sokovima jer konzumiranje previše šećera može da vas dehidrira.

Foto: Shutterstock

Bezalkoholna pića

Preskočite margarite i mohito. Letnji koktel može izgledati kao prava stvar za toplo veče, ali previše alkohola može prouzrokovati da vaše telo gubi vodu, budući da je alkohol diuretik.

Ako voda zvuči dosadno i bljutavo, razmislite o eksperimentisanju sa voćem. Dodavanje smrznutog bobičastog voća, grožđa ili komadića dinje u gaziranu vodu je dobar način da promenite stvari i da se osvežite.

4. Ne oblačite se slojevito

Slojevi odeće mogu zarobiti toplotu i znoj. Dakle, kada se oblačite tokom toplih dana, nosite što je moguće manje slojeva i budite oprezni u pogledu materijala koje birate — neke tkanine su bolje od drugih.

Svetle boje ne privlače svetlost, ali glavni cilj je da obezbedite protok vazduha, jer će vas to zapravo rashladiti. Razmislite o širokim majicama i lepršavim haljinama.

Birajte prirodne materijale kao što su pamuk i lan, koji bolje upijaju znoj i podstiču protok vazduha do kože. Konkretno, istraživači sa Univerziteta Oregon otkrili su da je nošenje tkanine od 95% pamuka i 5% spandeksa najbolji izbor za vrućine. Ovi materijali prenose manje toplote od drugih.

Takođe možete nositi nešto sa otvorima za ‘ventilaciju’, poput mrežice, koja omogućava veći protok vazduha.

Ako radite ili vežbate na vrućini, poželećete da se obučete u materijale koji upijaju vlagu, kao što su poliester ili najlon. Prema maloj studiji iz 2014. ovi materijali vas štite od sunca, a istovremeno podstiču isparavanje znoja kako biste se ohladili.

5. Pravilno koristite ventilatore

Ventilatori ne mogu sniziti temperaturu cele sobe. Međutim, ventilatori mogu stvoriti efekat vetra, tako da se osećate hladnije. U suštini, kada ventilator izduvava vazduh, to pomaže da znoj ispari sa vaše kože, što vas hladi.

Ako imate ventilator, pokušajte da stavite boce sa smrznutom vodom ili posudu sa ledom ispred njega. To vam može obezbediti hladan povetarac kada vam je najpotrebniji.

Foto: Pixabay

Važno: Izbegavajte korišćenje ventilatora kada je toplije od 35°C. Ventilator koji duva vreo vazduh čini da vaše telo radi teže da ostane hladno i može da ubrza pregrevanje. Pored toga, kako više znoja isparava, možete brže dehidrirati – posebno u vrućim i suvim uslovima.

6. Čuvajte se sunčeve svetlost

Oko 76% sunčeve svetlosti koja pada na standardne prozore sa dvostrukim staklima pretvara se u toplotu i podiže temperaturu u vašem domu.

Tokom leta, prozori okrenuti prema zapadu i istoku dozvoljavaju ulazak najviše toplote, dok prozori okrenuti prema severu i jugu trpe samo malo sunčeve svetlosti.

Na sreću, postoji mnogo načina da se smanji količina toplote koja ulazi u vaš dom. Evo kako:

– Spustite zavese ili roletne – Pokrivanje prozora zavesama ili roletnama je posebno važno na prozorima koji primaju direktnu sunčevu svetlost — iako efikasnost može zavisiti od vrste i boje materijala. Kada birate zavese, izaberite gusto tkane materijale. Više slojeva tkanine će takođe bolje zadržati toplotu. Pored toga, oblaganje zavesa tkaninama svetlih boja, ako već nisu svetle, pomoći će reflektovanju sunca.

– Koristite šalone, senila i tende – Spoljni šaloni i tende su najefikasnije u smanjenju dobijanja sunčeve toplote. Senila su obično od tkanine ili vinila, a materijal može imati otvore koji omogućavaju određenu vidljivost kroz prozor. Što su otvori veći, to je manja zaštita od sunčeve toplote. Tende za prozore mogu smanjiti dobijanje sunčeve toplote tokom leta do 65% na prozorima okrenutim prema jugu i 77% na prozorima okrenutim prema zapadu.

– Nanesite foliju za prozore visoke refleksije – Folije za prozore mogu biti korisne ako ne želite da blokirate pogled jer su poluprovidne. Kako sunčevo zračenje udara u staklo, prozorska folija deluje kao zaštita od sunca i blokira štetne ultraljubičaste (UV) zrake i smanjuje nivoe toplote i svetlosti koji prolaze kroz staklo.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija