• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.06.2022

16:46

KAKO PRAVILNO OČISTITI ČAŠE ZA VINO? Ovi saveti će vam pomoći!

Ljubav

KAKO PRAVILNO OČISTITI ČAŠE ZA VINO? Ovi saveti će vam pomoći!

Podeli vest

Profesionalni somelijeri i iskusni poznavaoci vina saglasni su u tome da vino može imati različit ukus u zavisnosti od vrste vinske čaše koju koristite. Bez obzira da li koristite usku čašu sa drškom za šampanjac, ili veliku za crno vino, one bi uvek trebalo da budu blistavo čiste
Naučite kako da pravilno očistite čaše za vino i uklonite mrlje kako biste uživali u svom omiljenom piću.

Čaše za vino treba prati nakon svake upotrebe, a ako ih ne koristite često, treba ih prati najmanje jednom godišnje, čak i ako se čuvaju u zatvorenom ormanu, kako bi se uklonila prašina i zagađenje koje bi moglo da izazove nagrizanje stakla. Čaše za vino takođe treba oprati nakon raspakivanja nakon selidbe pre nego što ih stavite u ormarić ili stalak.

Foto: Shutterstock



Kada perete čaše za vino, napunite sudoperu ili plastičnu kadu toplom vodom i dodajte samo kap ili dve deterdženta za pranje posuđa. Za čišćenje čaša ne treba puno sapunice. Obložite dno sudopere gumenom prostirkom ili krpom za sudove kako biste sprečili nastanak ogrebotina. Za pranje staklenih čaša upotrebite najlonski čistač ili četku za staklo. Usredsredite se na rub i unutrašnjost.
 
Za osetljivu čašu s drškom, jednom rukom čvrsto držite čašu, a drugom je operite. Za ispiranje uvek koristite toplu vodu - nikad hladnu ni toplu. Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se sprečile pukotine na staklu od ekstremnih promena temperature. Za sušenje koristite krpu koja ne ostavlja dlačice, poput peškira od mikrovlakana. Opet, jednom rukom čvrsto držite čašu i krpom osušite čašu, dršku i podnožje čaše.


 
Kako ukloniti zamagljenost i tvrde mrlje od kamenca?

 

Napunite posudu otprilike do pola vodom i zagrejte u mikrotalasnoj pećnici dok ne zakuva. Ili zagrejte lonac vode na šporetu dok ne prokuva. Stavite bocu destilovanog alkoholnog sirćeta u vodu i ostavite da odstoji oko pet do 10 minuta da se zagreje. Ulijte toplo sirće u čaše ili napunite plastičnu kadu sirćetom i potopite čaše.

Foto: Shutterstock

Vinska čaša


 
Ostavite čaše da se natope sat vremena. Nakon natapanja, istrljajte dno čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično. Ako mrlja ostane, napunite čašu do pola toplim sirćetom i dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Hemijska reakcija između sirćeta i sode bikarbone ukloniće mrlje od vina pa nežno istrljajte staklo četkom, a zatim operite kao i obično. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija