• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

27.06.2022

16:30

JELA za VIŠE ENERGIJE! Boranija ŠTITI SRCE i krvne sudove, a grašak vraća VITALNOST! (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

JELA za VIŠE ENERGIJE! Boranija ŠTITI SRCE i krvne sudove, a grašak vraća VITALNOST! (RECEPTI)

Podeli vest

Boranija štiti srce i krvne sudove, deluje kao blagi diuretik i pozitivno utiče na detoksikaciju. Grašak se, pre svega, preporučuje osobama koje često osećaju umor jer vraća vitalnost

Boranija, mada mnogima ne baš omiljeno povrće, u rukama kreativnih kuvara postaje izuzetna gastronomska poslastica. U svežem obliku dostupna je od proleća do jeseni, što je odlično jer štiti srce i krvne sudove, deluje kao blagi diuretik i pozitivno utiče na detoksikaciju. Grašak je, zanimljivo, u srednjem veku bio na glasu kao snažno sredstvo za jačanje plodnosti, dok se danas, pre svega, preporučuje osobama koje često osećaju umor. Njegovi sastojci, naime, održavaju energiju unutar ćelija, pa samim tim i vraćaju vitalnost.

Protiv anemije

Grašak obiluje nutrijentima, ali je i dobar izvor vlakana i hranljivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdravlja. Tu su vitamini A, B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerali kalijum, gvožđe, magnezijum i mangan, kao i visok procenat belančevina.

Ovo povrće održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema, jer vitamin K pomaže ugradnju kalcijuma u kostima i razređuje krv, odnosno štiti organizam od ugrušaka. Dobar je antioksidans, s obzirom na to da vitamin C štiti od slobodnih radikala. Važan sastojak graška je i gvožđe, koje učestvuje u gradnji ćelija u krvi, a čiji nedostatak izaziva anemiju, umor i slabljenje imunološkog sistema. Zahvaljujući svom protivupalnom sastavu, odlična je pomoć u prevenciji Alchajmerove bolesti, artritisa i bronhitisa.

Foto: Shutterstock

Odlična je pomoć u prevenciji Alchajmerove bolesti, artritisa i bronhitisa

Jun je mesec kada se grašak nabavlja na pijaci. Kupujte ga na dan pripreme, a ako niste u mogućnosti, neočišćen i neopran grašak čuvajte u frižideru, i to najviše dva dana. Najbolje ga je kuvati na pari u maloj količini vode sa svežim ili suvim začinskim biljem.

Sa mahunom, ali ne sirova

Od svih sastojaka, boranija sadrži najviše minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa, a od vitamina su zastupljeni provitamin A i vitamini grupe C, E i B.

Zbog specifičnog sastava predstavlja savršenu namirnicu za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi - istraživanja pokazuju da svakodnevno uzimanje boranije snižava LDL holesterola za čak 20 odsto. S druge strane, zahvaljujući značajnoj količini kalijuma deluje kao blagi diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na rad srca i pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na smanjenje nivoa mokraćne kiseline, zbog čega se ova mahunarka preporučuje svima koji pate od gihta.

Foto: Shutterstock

Boranija čuva srce

U zavisnosti od sorte, boranija može biti pljosnata ili okrugla, žuta ili zelena, ljubičasta, pa čak i crna. Za razliku od drugih mahunarki, može se jesti sa mahunom, ali ne može se jesti sirova, jer sadrži toksično proteinsko jedinjenje fazin koje se neutrališe na 70 stepeni.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Topla salata sa čerijem

Topla salata sa čerijem

Sastojci: 300 g boranije, 300 g čeri paradajza, 4 do 6 tankih šnita slanine, čen belog luka, crveni luk, kašika maslinovog ulja, kašika aćeta balzamika, malo parmezana za posipanje
Priprema:
Boraniju kratko obarite i odmah isperite hladnom vodom. Stavite u sud i pospite uljem i sirćetom. Beli luk narendajte i dodajte boraniji. Crveni luk isecite na kolutove, stavite u cediljku i prelijte toplom vodom. Dodajte boraniji i promešajte. Propržite slaninu da bude hrskava, a pred kraj nakratko dodajte čeri paradajz da korica postane sjajna i hrskava, a unutra da ostane svež. Dodajte salati, pospite rendanim parmezanom i servirajte.

Foto: Shutterstock

Boranija sa piletinom

Boranija sa piletinom

Sastojci: 2 pileća bataka s karabatacima, 2 glavice crnog luka, 0,5 kg boranije, 200 ml mleka, paradajz, kašika ulja, so, biber, peršun ili bosiljak
Priprema:
Skinite kožu i odvojte kosti od mesa, pa ga isecite na manje komade. Posolite meso i propržite ga na zagrejanom ulju. Kad meso porumeni, dodajte sitno iseckan luk i boraniju, pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte mleko, paradajz isečen na kockice, začinite po ukusu i kuvajte još 15 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj dodajte peršun ili bosiljak.

Foto: Shutterstock

Humus od graška

Humus od graška

Sastojci: 500 g graška, 4 kašike tahinija, 2 kašike naseckane sveže nane, 2 kašike zatara (mešavina sušenog origana, majčine dušice, majorana, sumaka i prženog susama), kora i sok limuna. Za posluživanje: 2 mlada luka, šaka rotkvica, 2 kašike vinskog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, so i biber
Priprema:
Obarite grašak, procedite i prebacite u blender. Dodajte tahini, kašiku seckane nane, kašiku zatara, sok i koru limuna, 2 kašike ulja, so i biber. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Što tanje naseckajte rotkvice na kolutove i dodajte sirće. Dodajte dijagonalno naseckan mladi luk, 3 kašike maslinovog ulja, kašiku seckane nane, preostalu kašiku zatara. Prebacite grašak na tanjir i ukrasite rotkvicama. Poslužite sa tortiljama.

Foto: Shutterstock

Mađarski fozelek

Mađarski fozelek

Sastojci: 900 g graška, 3 kašike maslinovog ulja, kašika brašna, kašičica soli, 2 prstohvata mlevenog bibera, kašika šećera, šolja punomasnog mleka, vezica svežeg peršuna, 3 kašike putera, šolja pavlake
Priprema:
U šerpi zagrejte ulje, dodajte grašak, pa pospite brašnom i mešajte nekoliko minuta. Sipajte šolju hladnog mleka, začinite solju, biberom i šećerom. Kad provri, smanjite vatru i kuvajte 8-10 minuta dok grašak ne omekša, ali ne toliko da bude gnjecav. Sklonite sa vatre, dodajte puter, pavlaku i seckani peršun i dobro promešajte. Poslužite sa faširanim šniclama, kobasicama ili jajima na oko.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija