• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Zdravaiprava.com

02.07.2022

23:00

ČUVA OD TUGE I ALERGIJA, BRIŠE BORE, CELULIT I STRIJE! Ovo uvek morate imati kod sebe!

Ljubav

ČUVA OD TUGE I ALERGIJA, BRIŠE BORE, CELULIT I STRIJE! Ovo uvek morate imati kod sebe!

Podeli vest

Organsko eterično ulje pomaže jačanju opšteg stanja organizma, ulepšavanju kože i podizanju raspoloženja

Smilje zovemo „besmrtnica“ zato što njegovi cvetovi u obliku loptica baš nikada ne venu. Krasi ga još jedno istorijsko i očaravajuće ime – „helikrisum“, što na grčkom znači „sunčevo zlato“.

Rimski prirodnjak iz prvog veka, Plinije Stariji, zapisao je da se ovaj mali zlatni cvet pleo u vence za krunisanje bogova. Na jeziku cveća, smilje simbolizuje večnu, beskrajnu ljubav, a blagodeti organskog eteričnog ulja, koje se dobija iz ove čudesne biljke, višestruke su za ljudski organizam. 

Foto: pixabay

Blagodeti organskog eteričnog ulja

Višestruka primena smilja

Ovo ulje je dragocen saveznik u borbi protiv znakova starenja kože, crvenila, ekcema, bubuljica… Podiže tonus kože i ublažava bore. Moćna je potpora za poboljšanje stanja otoka, modrica, uboja, ožiljaka, celulita i strija.

Stimuliše cirkulaciju krvi u koži, i snažno je regeneriše. Tradicionalno se koristi kao podrška kod psiholoških trauma, ali i kao pomoć u jačanju koncentracije, stabilnosti i uravnoteženja ličnosti.

Tradicionalnoj primeni pripada i lečenje infekcija respiratornog trakta, kao što su astma i hronični bronhitis, čišćenje pluća (deluje kao mukolitik), ali se primenjuje i protiv glavobolje, migrene, opekotina na koži i alergija.

Možete, recimo, i da ga dodate u svoje preparate za kožu kao aromu, parfemski ili dodatak za kondicioniranje. Zbog svog divnog mirisa, eterično ulje smilja se koristi kao miris u sapunima, u kozmetici i parfemima…

Ovaj period godine, nažalost prate jake alergije, što naglašava potrebu za prirodnim antialergijskim sredstvima.

Recepti protiv alergije

Melem od 3 eterična ulja

Potrebno je

* 30 kapi organskog eteričnog ulja smilja

* 30 kapi organskog eteričnog ulja rimske kamilice

* 50 ml organskog hladno ceđenog ulja crnog kumina

Priprema

Ovim melemom masirajte padine nosne kosti, sinuse, grudni koš dva do četiri puta dnevno tokom trajanja simptoma, maksimalno pet dana. Ponavlja se, ako je potrebno, dva dana kasnije, imajući u vidu da su periodi polena kratki i često praćeni kišnim danima, kada alergija nije tako izražena.

Foto: Pixabay

Rešenje za alergije

Mešavina za pročišćavanje vazduha

Potrebno je

* 3 kapi rimske kamilice

* 2 kapi matičnjaka

Upotreba

Ovu mešavinu organskih eteričnih ulja sipajte u difuzer i prečišćavajte ambijentalni vazduh 15 minuta na sat, tokom perioda u kome ste skloni alergijama.

Foto: Shutterstock

Za zdravu kožu

Rešenje za strije i opekotine od sunca

Osim što je fantastičan antialergen, poznato je i umirujuće dejstvo  organskog eteričnog ulja smilja, tako da ga to može učiniti prijatnim za upotrebu na svežim, izraženim strijama, koje često iritiraju, svrbe i bole, a i ne izgledaju nimalo lepo. Pored ostalog, ono daje strijama prostor koji joj je potreban da pravilno zarastaju bez osipa i iritacija.

Na našem tržištu je dostupno i hladno ceđeno ulje vučjeg trna, koje pored velikog udela vitamina C, ima i vitamina E, koji leči oštećene ćelije kože (strije) i podstiče pojavu novih ćelija kože, što, vremenom, uzrokuje da ožiljci znatno izblede. Oba hladno ceđena ulja su moćni antioksidansi čime upotpunjuju eterična ulja smilja i rimske kamilice u blagotvornom dejstvu protiv strija.

Tretman opekotina od sunca je bitan u periodu kada našu kožu dugo izlažemo dejstvu sunčevih zraka. Ovde pomenuto protivupalno, umirujuće, regenerišuće i hidratantsko delovanje organsko eterično ulje smilja igra odlučujuću ulogu. Preporučujemo kombinaciju sa organskim eteričnim uljem rimske kamilice, organskim eteričnim uljem lavande (po pet kapi) i hladno ceđenim uljem jojobe (do 50ml).

Preporučuje se za ekcem

Organsko eterično ulje smilja je veoma efikasno u pogledu ekcema. Organsko poreklo i to što je čista, prirodna materija koja stimuliše regeneraciju kože, ima antivirusno, antibakterijsko dejstvo što je za ekcem vrlo bitno uz protivupalno i antialergijsko delovanje.

Uobičajeni današnji tretmani samo ublažavaju simptome i ne utiču na koren problema.

Osim toga, sve je jasnija veza ekcema sa stresom i napetošću. Zato je važno primeniti pravi tretman.

Prvi korak je smirivanje i opuštanje udisanjem para organskih eteričnih ulja: matičnjaka, lavande…

Drugi korak je nanošenje na ekcem mešavine organskih eteričnih ulja smilja, rimske kamilice i timijana linalolskog sa nevenovim uljem.

Recepti protiv ekcema

Korak I: Smirivanje i opuštanje

U difuzer (isparivač) sipati 2 – 3 kapi jednog od organskih eteričnih ulja matičnjaka, lavande, timijana linalolskog ili rimske kamilice

Korak II: Melem i nanošenje

Potrebno je

Organska eterična ulja:

* 1 kap smilja, 1 kap rimske kamilice, 1 kap timijana linalolskog

Umešati u:

* nevenovo ulje – 97 kapi

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija