• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

10.07.2022

10:47

SPREČITE GLJIVICE I ZNOJENJE! 11 jednostavnih načina da vodite računa o vašoj vagini, tokom vrelih letnjih dana!

freepik.com

Ljubav

SPREČITE GLJIVICE I ZNOJENJE! 11 jednostavnih načina da vodite računa o vašoj vagini, tokom vrelih letnjih dana!

Podeli vest

Farmaceutkinja Bina Meta otkriva kako da brinete o vaginalnom zdravlju za vreme velikih vrućina

S obzirom na to da je vreme zaista vruće, važno je dati prioritet svom vaginalnom zdravlju.

Na kraju krajeva, vagine su većinu, ako ne i ceo, dan prekrivene, što može dovesti do nakupljanja znoja i bakterija.

Ovo je posebno slučaj tokom toplijih meseci, a nakupljanje znoja može dovesti do infekcija, posebno gljivičnih, i to sa simptomima kao što su svrab, bol, višak sekreta i često jak (neprivlačan!) miris.

- Gljivice imaju tendenciju da se razvijaju u toplim, vlažnim uslovima - naglašava farmaceutkinja Bina Meta.

Tokom leta su mnogo češće, jer su vagine i vulve, spoljašnji deo genitalnog područja, zatvorene.

Dakle, dok vam je vruće, osigurajte da vaša vagina ostane hladna uz ove savete za negu dole...

1. Mudro birajte donje rublje

- Da biste izbegle infekcije tokom leta, savetovala bih da nosite odeću koja diše, kao što je pamučni donji veš . kaže Bina. Takođe preporučuje da što pre skinete mokri kupaći kostim i da se pravilno osušite nakon plivanja.

2. Koristite samo vodu!

Verovatno ste to već čuli, ali Bina ponavlja da se vagina samočisti i da pranje ili ispiranje može poremetiti njen prirodni pH, izazivajući prekomerni rast štetnih bakterija ili gljivica.

- Upotreba parfimisanih sapuna ili antiseptičkih proizvoda u predelu vulve može učiniti isto. Najbolji način da očuvate svoju vulvu čistom je da koristite vodu i neparfimisani sapun i da se tuširate, umesto kupanja.

3. Ograničite znoj

Lakše je to reći nego učiniti tokom leta, ali izbegavanje vrućine između 12 i 15 časova, može pomoći u sprečavanju pregrejavanja.

Ako ste napolju, ostanite u senovitim mestima, ako je moguće. Medicinski direktor "Healthspan"-a, dr Sara Bruer, preporučuje korišćenje uložaka za gaćice, koje se mogu redovno menjati tokom dana.

Foto: Shutterstock

intimna higijena

4. Koristite vruću peglu

Kada se donje rublje opere i osuši, dr Bruer kaže da bi vruća pegla preko ruba donjeg veša, mogla da ubije sve spore kandide, koje se ne neutrališu savremenim ciklusima pranja, na niskim temperaturama.

5. Brišite se od napred ka nazad

Možda to nije prirodan način na koji biste se obrisali nakon odlaska u toalet, ali brisanje od napred ka nazad, sprečava da bakterije i izmet iz vašeg rektuma uđu u vašu vaginu.

6. Bez ičega, tokom spavanja

Pustite vaginu da diše i izbegavajte nošenje donjeg veša u krevet. Umesto toga, odlučite se za široki donji deo pidžame, koji omogućava cirkulaciju vazduha i sprečava nakupljanje znoja.

Dajte svojoj vagini malo prostora za disanje i idite bez ičega kod kuće.

7. Pripremite se za posle treninga

Da biste izbegli svrab ili znog vaginalnog područja nakon teretane, uvek spakujte čistu odeću, uključujući donji veš i čarape, za posle treninga.

- Ako vaša teretana ima tuševe, obavezno se operite nakon treninga, kako biste sprečili nakupljanje znoja - kaže Bina.

8. Probajte dezodorans za vaginu

Bina kaže da je sasvim normalno da se više osećate tokom letnjih meseci, jer znoj može uticati na miris vulve.

Donji veš i odeća mogu otežati znojenje.

Osim toga, hemikalije iz bazena ili morske vode, mogu se apsorbovati u tkaninu kupaćih kostima, što može doprineti promeni mirisa u predelu vulve.

Međutim, baš kao što imate dezodorans za pazuhe, možete pronaći i dezodoranse posebno za "tamo dole".

- Moj savet da sprečite neprijatne mirise je da nosite pamučno donje rublje koje nije preusko, redovno menjate donji veš i redovno perite vulvu bez parfimisanog sapuna ili antiseptičkih proizvoda. Ako morate da koristite dezodorans, uverite se da je ovo onaj posebno napravljen za upotrebu na ovoj (intimnoj) regiji.

9. Ne brijte se na dan kada idete na plažu

Iako se možda osećate skloni da se uputite na plažu bez dlaka, otvorene pore od brijanja zapravo mogu povećati rizik od iritacije i infekcije.

Brijanjem prethodne noći, pore imaju šansu da se zatvore i manja je verovatnoća da će bilo koja so i hemikalije u vodi dovesti do bolova.

10. Sačekajte sa jogurtom

Jogurt ubačen u vaginu je proslavljen kao "lek" za gljivične infekcije, međutim, kaže Bina, nema istraživanja koja bi sugerisala da će konzumiranje jogurta ili ubacivanje u vaginu, pomoći u lečenju infekcije.

- Ako mislite da imate gljivice, razgovarajte sa farmaceutom, koji može preporučiti najprikladnije, klinički dokazano rešenje za vas.

11. Operite se pre intimnih odnosa

Istuširajte se pre, kao i posle odnosa, da se izbegne nakupljanje bakterija. Koristite sapun bez mirisa za mnogo čistiju sesiju vođenja ljubavi, prenosi thesun.co.uk.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija