• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

18.07.2022

13:01

DERMATOLOŠKINJA UPOZORAVA! Obratite pažnju na SUPTILNE znake koji ukazuju na RAK KOŽE!

Shutterstock

Ljubav

DERMATOLOŠKINJA UPOZORAVA! Obratite pažnju na SUPTILNE znake koji ukazuju na RAK KOŽE!

Podeli vest

Dermatološkinja Tifani Libi otkirva koji su to simptomi koji mogu ukazivati na rak kože

Briga o svom telu i svest o svim promenama koje se mogu desiti predstavljaju svakodnevne navike održavanja zdravog načina života. Biti ljubazni prema svojoj koži i obavljati rutinsku proveru je od suštinskog značaja, jer mogu postojati suptilne crvene zastavice, koje upućuju na rak kože.

Dermatolog dr Tifani Libi je za eatthis.com otkrila više o raku kože i na šta tačno treba obratiti pažnju:

Dr Libi kaže da najčešći oblici raka kože uključuju melanom, karcinom skvamoznih ćelija i karcinom bazalnih ćelija. Karcinom skvamoznih ćelija i karcinom bazalnih ćelija su opisani kao "nemelanomski karcinom kože".

- Oni imaju tendenciju da se javljaju na delovima tela izloženim suncu, poput glave i vrata i mogu izgledati kao biserne, voštane izbočine ili ljuskave, ravnije lezije sa krastom, pa sve do čvrstih, crvenih čvorova - objašnjava dr Libi. Lezije melanoma su obično pigmentisane, ali je važno znati da takođe mogu da nemaju pigment uopšte (oni su amelanotični).

Suptilni znaci upozorenja

Ovo su znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju, kaže dr Libi:

  • asimetrija (jedna polovina je drugačija od druge polovine)
  • ivica (nepravilna, zaobljena ili loše definisana ivica)
  • boja (različite boje u leziji)
  • prečnik (veći od 6 mm ili veći od veličine gumica za olovku) i evoluira (lezija se menja u veličini, obliku ili boji)

Foto: Shutterstock

devojka se gleda u ogledalu

Kada da da obavite pregled celog tela?

Izričito se preporučuje da se svakih šest do 12 meseci pregledate kožu celog tela, naročito ako postoji porodična istorija raka kože ili ste ga ranije imali. Ovo takođe uključuje istoriju stalnog izlaganja suncu, opekotina od sunca ili korišćenja solarijuma.

Dr Libi savetuje:

- Za neke sa opsežnom istorijom raka kože ili većim rizičnim karakteristikama kao što je transplantacija organa, ta učestalost se može povećati čak na svaka tri do šest meseci.

Živite život na suncu mudro

Važno je da svi žive mudro na suncu kako bi smanjili rizik od razvoja raka kože. To možete učiniti tako što ćete nositi zaštitu od sunca i ponovo je nanositi svaka dva sata. Ovo će smanjiti UV (ultraljubičasto oštećenje) efekte na vašu kožu. Takođe obavezno posetite svog dermatologa, radi provere kože ako primetite bilo kakve neobične, nove ili promenljive lezije na koži.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija