• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

31.07.2022

10:30

UMOTAVATE OSTATKE HRANE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU? OVO je razlog zbog kog ćete to ODMAH prestati radite!

Pexels

Ljubav

UMOTAVATE OSTATKE HRANE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU? OVO je razlog zbog kog ćete to ODMAH prestati radite!

Podeli vest

Korišćenje aluminijumske folije za pokrivanje ili umotavanje ostataka hrane predstavlja rizik od razvijanja bakterija

Aluminijumska folija je za pečenje, a ne za čuvanje ostataka. Ostaci u frižideru obično traju do četiri dana, ukoliko su pravilno uskladišteni. Za većinu ljudi, pokrivanje tanjira folijom i bacanje u frižider je brz i lak način za čuvanje hrane. Međutim, umotavanje hrane u aluminijumsku foliju je takođe jednostavan način da ugrozite vaše zdravlje.

Kao što nam je potreban vazduh za disanje, bakterijama je potreban vazduh da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja. Kada se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije brzo rastu, navodi Ministarstvo zdravlja Vašingtona.

Korišćenje aluminijumske folije za pokrivanje ostataka hrane predstavlja isti rizik, jer ne zatvara u potpunosti vašu hranu od vazduha.

- Kada je prisutan vazduh, to omogućava bakterijama da rastu brže, tako da zaista želite da nabavite prave kutijice i da pakujete stvari na odgovarajući način - kaže Lindzi Maloun, registrovani dijetetičar na Klivlendskoj klinici.

- U suprotnom, vaša hrana neće trajati.

Foto: freepik.com

aluminijumska folija

Lindzino zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvek zatvorite u plitke, hermetički zatvorene kutijice, kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili nastanak bakterija u vašoj hrani. I pobrinite se da hranu odložite u frižider u roku od dva sata, pre nego što bakterije imaju vremena da izazovu haos u obroku za koji ste proveli sate pripremajući i kuvajući ga.

Mlečni i mesni proizvodi su posebno skloni rastu bakterija, zbog čega je još jednom važno naglasiti koliko je bitno da se koriste hermetičke posude, za sve ostatke hrane. Takođe, obavezno bacite hranu koja je duže stajala.

- Ako vam je hrane ostalo u izobilju, najpametnije bi bilo da deo toga stavite u frižider, a zatim deo zaista lepo spakujete u hermetički zatvorene kutijice i stavite u zamrzivač. I onda kada budete spremni da je pojedete, izvadite je. - kaže Malone, prenosi readersdigest.ca.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija