• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Dejli mejl

01.08.2022

17:32

OJAČAJTE IMUNITET ZA SAMO 24 SATA! Ne čekajte da se razbolite!

Ljubav

OJAČAJTE IMUNITET ZA SAMO 24 SATA! Ne čekajte da se razbolite!

Podeli vest

Naš imuni sistem je neverovatno kompleksan i vrlo je bitno da funkcioniše dobro. Umesto da čekate znakove bolesti, najbolje je da se bacite na preventivu...

Nutricionistkinja Hana Brej za Dejli mejl daje nekoliko primera kako da tokom 24 sata poboljšate imunitetDan započnite vodom sa limunom, neka na meniju bude što više šarenog voća i povrća, prošetajte posle ručka i dobro se naspavajte, savetuje, između ostalog, Brej. 

- Voda sa limunom ne samo što hidrira, već ovaj napitak da ima pozitivan učinak na probavni sistem u smislu pripreme za varenje hrane. Ovo je vrlo jednostavan način da povećate nivo C vitamina, ključnog sastojka za imuni sistem, a u kineskoj medicini se već godinama veruje kako pomaže u čišćenju i detoksikaciji - kaže Brej. 

Takođe, preporučuje se konzumiranje dodataka ishrani koji podržavaju pozitivne bakterije dobre za crevnu floru, odnosno probiotika. 

Vitamin D

Tanjir treba da bude pun namirnica šarenih boja. Narandžasto povrće ima visok nivo beta-karotena, dok ljubičaste vrste voća i povrća sadrže proantocijanidine koji su snažni antioksidansi. 

Foto: Freepik.com

Potrudite se da se u tanjiru nađu namirnice svih duginih boja

- Imuni sistem traži različite sastojke kako bi bio zdrav. Dugine boje na meniju svakog dana su jako bitne. Zaboravite na sendviče i umesto toga spakujte svežu salatu šarenih boja punu kvalitetnih sastojaka - kaže Brej.

Umesto da nakon ručka legnete ili sednete za kompjuter, Brej savetuje da prošetate. Na ovaj način snižavate nivo kortizola i povećavate nivo vitamina D. Šetnja se preporučuje u prirodi i zelenim oazama. 

Rano u krevet

U poslepodnevnim satima možete da grickate nesoljeni kikiriki, orahe i semenke, ali i kuvana jaja, ovsene kolače sa dimljenim lososom, štapiće od povrća s humusom i čija puding - sve navedeno je odlično za užinu

Foto: Shutterstock

Prošetajte posle ručka i vežbajte kada ste odmorni

Vežbajte kada ste odmorni, u protivnom ćete narušiti svoj imuni sistem. 

- Večerajte što ranije jer kasna večera može da ošteti probavni sistem i kvalitet sna. Idite na počinak što ranije, jer su san i imunitet usko povezani. Istraživanja su pokazala da su učesnici koji su imali dobar noćni san takođe imali više antitela od onih kojima je falilo sna. Manjak sna negativno utiče na imunitet i slabi ga. Držite se regularnog vremena odlaska u krevet i izbegavajte svetlost ekrana elektronskih uređaja barem sat vremena pre počinka - savetuje Brej. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija