SMANJUJU UPALE I ŠTITE OD ALCHAJMERA? Evo zašto treba da jedete JAGODE!

Shutterstock

23:50 Ljubav i zdravlje 0

Informer.rs/J.G. | 03. 08. 2022.

SMANJUJU UPALE I ŠTITE OD ALCHAJMERA? Evo zašto treba da jedete JAGODE!

Istraživanja su pokazala da jagode imaju veliku ulogu u poboljšanju zdravlja


Konzumiranje jagoda može pomoći u zaštiti mozga od Alchajmerove bolesti i to smanjenjem upale, tvrde naučnici.

Tim istraživača predvođen Univerzitetom Raš u Čikagu, Ilinois, otkrio je da odrasli stariji od 65 godina koji su redovno jeli voće, imaju manje tau proteina u mozgu, što može dovesti do slabljenja bolesti.

Jagode su jedan od glavnih izvora pelangonidina, za koji se smatra da deluje protivupalno. Druge su maline, pasulj, šljive i rotkvice.

Naučnici su, međutim, upozorili da je studija bila opservaciona, što znači da ne može da potpunom sigurnošću da dokaže da li su jagode zapravo štitile od bolesti ili neki drugi faktor.

Studija objavljena prošle nedelje u časopisu "Journal of Alzheimer's Disease", proučavala je mozak 575 preminulih pacijenata, prosečne starosti od 91 godine. Niko nije imao Alchajmerovu bolest.

Više od dve decenije pre smrti, svaki je svake godine ispunjavao anketu o svojoj ishrani, omogućavajući istraživačima da prate.

Takođe su svake godine testirali svoje kognitivne sposobnosti.

Rezultati obdukcije pokazali su da je među grupom koja je jela najviše jagoda, uočena najniža koncentracija tau proteina.

Shutterstock

devojka jede jagode

Autori studije su takođe rekli da nisu pronašli povezanost između nivoa tau proteina i onih koji su imali gen APOE-4, za koji se smatra da povećava rizik od bolesti.

Objašnjavajući rezultate, dr Džuli Šnajder, neuropatolog koji je vodio rad, rekla je:

- Sumnjamo da antiinflamatorna svojstva pelargonidina mogu smanjiti ukupnu neuroinflamaciju, što može smanjiti proizvodnju citokina.

Citokini su proteini koje proizvode ćelije koji mogu izazvati inflamaciju. Zapaljenje u mozgu može biti uzrokovano mnogim faktorima, uključujući nedostatak sna, infekcije i ekstremni stres. Ovo su takođe faktori rizika za razvoj Alchajmerove bolesti.

Dr Puja Agarval, nutricionistički epidemiolog, koji je takođe bio uključen u istraživanje, rekao je da je to "jednostavna promena" koju svako može da unese u svoju ishranu.

Ali on je takođe upozorio da je studija bila posmatračka, što znači da nije jasno da li su jagode smanjile rizik.

- Potrebna su dalja istraživanja da bi se razumela uloga ishrane u Alchajmerovoj bolesti - rekao je on i dodao:

- Ali ova studija nam daje nadu o tome kako specifične komponente u ishrani, kao što su bobice mogu pomoći zdravlju mozga.

Rani znaci Alchajmera uključuju poteškoće u pamćenju nedavnih događaja ili razgovora.

Ali u kasnijim fazama, pacijenti mogu da se ponavljaju ili postavljaju pitanja iznova i iznova, da se izgube na poznatim mestima i da imaju problema da pronađu prave reči za identifikaciju objekata.

BONUS VIDEO:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.