• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2022

09:44

ZAŠTO SU DECA OPSEDNUTA DINOSAURUSIMA? Zver u deci budi lovca

pexels.com

Ljubav

ZAŠTO SU DECA OPSEDNUTA DINOSAURUSIMA? Zver u deci budi lovca

Podeli vest

Ako vaše ili dete iz vama bliskog okruženja obožava da se igra figurama dinosaurusa, zna ime svakog modela, razume da li je biljojed ili mesojed i lako ih prepoznaje - neće imati problema sa učenjem, ocenjuju naučnici

Oni tvrde da bar trećina dece koju su posmatrali ima ovaj psihološki fenomen, koji počinje da se javlja oko 18. meseca detetovog života. I devojčice, a posebno dečaci imaju izraženo interesovanje za ove igračke - pažljiviji su, posvećeniji da slušaju kad im se čita o njima i dobro pamte informacije. Ovako intenzivna interesovanja kod dece u proseku traju između šest meseci i tri godine.

Ali zašto baš dinosaurusi?

- Za malu decu dinosaurusi su "bića" koja su oličenje nepoznatih i gotovo mističnih osobina. Tu su oštri zubi, velike kandže, ljuskasta tela, neobične noge... a to što ih danas nema kod dece budi maštu i pomaže im da dobiju uvid u starost. Neki naučnici veruju da se iza te dečje fascinacije krije davno ukorenjen instinkt lovca i plena, pa deca zamišljaju kako bi ih lovila ili pak kako se od njih kriju - piše "Sajkolodži tudej".

Foto: pexels.com

Deca vole dinosauruse

Reč psihologa

Poljski psiholog Kazimir Dabrovski šezdesetih godina je pretpostavio da postoji pet područja u kojima deca pokazuju intenzivno i prekomerno uzbuđenje ili superosetljivost. To su psihomotorno, taktilno, emocionalno, intelektualno, pa i imaginacijsko područje.

- Ljubav prema dinosaurusima pokriva više od jednog područja. Deca razmišljaju intelektualno, tražeći odgovore i objašnjenja na svoja pitanja. Te informacije potom obrađuju i svrstavaju u kategorije. Svakako uključuju i maštu, uranjajući u nepoznati svet fantazije, izmišljajući price koje možda imaju, a možda i nemaju veze sa istinom - prenosi portal "Jumama".

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija