• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2022

16:30

OSEĆATE SE ISCRPLJENO I BEZVOLJNO? Vrlo je moguće da vam nedostaje jod!

clip art

Ljubav

OSEĆATE SE ISCRPLJENO I BEZVOLJNO? Vrlo je moguće da vam nedostaje jod!

Podeli vest

Jod je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti, i zbog toga ga treba unositi svakodnevno

Na ovaj način štitimo svoje telo.

Dnevne potrebe odraslog čoveka iznose 150 mikrograma, dok se trudnicama preporučuje duplo više, 300 mikrograma. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Nedostatak joda izaziva:

Umor

Osećate se iscrpljeno kada se probudite, 8 ili 10 sati spavanja noću vam nije dovoljno ili ne možete da funkcionišete ceo dan bez popodnevne dremke? Manjak energije i osećaj umora povezani su s brojnim zdravstvenim stanjima, ali najčešće, simptom su nedovoljnog lučenja tiroidnih hormona.

Depresiju

Hipotiroidizam (manjak lučenja hormona štitne žlezde) može uzrokavati osećaj depresije i bezvoljnosti, ali utiče i na slabije lučenje serotonina – hormona sreće.

Foto: Shutterstock

Tuga

Porast telesne težine

Iako je porast telesne težine najčešće posledica nezdravog načina života, ukoliko se javi u kombinaciji sa simptomima kao što su osećaj hladnoće i izražen umor, moguće je da je uzrokovan usporenim radom štitne žlezde.

Često ova osećanja pripisujemo stresu, problemima na poslu, finansijskim i ljubavnim problemima i drugim spoljnim uticajima.  Ali šta ako je problem u nečem drugom? Problemi sa nesanicom, umorom, osećajem anksioznosti i depresije mogu ukazivati na probleme sa štitnom žlezdom. Kada nema dovoljno joda na raspolaganju, štitna žlezda nije u mogućnosti da proizvodi dovoljnu količinu tiroidnih hormona. Jod je osnovni gradivni element hormona štitne žlezde i utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu.

Hrana koja sadrži jod

Potrebno je promeniti režim ishrane i ne podgrevati hranu na visokim temperaturama.  Naše telo ne može samostalno da proizvodi jod, pa se njegov nivo mora dopuniti spoljnim izvorima. I prva stvar koja pada na pamet je jodirana so. Ovo je najbolji način da se dopuni i održi nivo joda u telu. So je dobro koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima koji sadrže jod:

Morske alge – sadrže najviše joda (od 300 do 3000 mcg);

Plodovi mora i morska riba – pored neophodnog elementa u tragovima, ova hrana bogata je omega 3 i 6 masnim kiselinama

Foto: Shutterstock

Bobice i voće, odnosno jagode, borovnice, grožđe, brusnice sadrže najviše joda

Orašasto voće – u kojem prednjači orah što se količine joda tiče

Suvo voće- najviše joda ima u suvim šljivama

Namirnice koje sadrže manje joda su ćuretina, jaja, heljda, pečurke, ovsena kaša, krompir, cvekla, rotkvice i kefir.

BONUS VIDEO:

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija