• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.08.2022

21:00

UPOZNAJTE NOVI VID REKREACIJE KOJI OBOŽAVA SVETSKI DŽET SET! Igrajte padel - nit je tenis nit je skvoš

Pixabay

Ljubav

UPOZNAJTE NOVI VID REKREACIJE KOJI OBOŽAVA SVETSKI DŽET SET! Igrajte padel - nit je tenis nit je skvoš

Podeli vest

Svetske poznate face poludele su za padelom! Upućeni u ovaj sport, koji je, jednostavno rečeno, miks dobro poznatog tenisa i skvoša, kažu da ga trenutno širom planete igra 25 miliona ljudi

Zanimljivije je što se o ovom sportu, koji je nastao još 1969. godine u Meksiku, danas govori kao o sasvim novoj disciplini.

U sportskim krugovima se priča da je za ovo naglo interesovanje za padel "kriv" Dejvid Bekam, koji je još prošle godine na Instagramu objavio:

 

 

"Ljudi, otkrio sam novi sport!" I to je video ceo svet.

 

 

Dinamičan, nalik tenisu a manje zahtevan, uz njega se rekreiraju i profesionalni teniseri Rafael Nadal, Endi Marej, naš Novak Đoković, Marija Šarapova, pa Bekamove kolege Zinedin Zidan, Zlatan Ibrahimović i Nejmar i Mesi, koji čak i kod kuće imaju terene za padel, ali i glumica Ema Votson.
Trenutno je najpopularniji u Španiji, Meksiku, Andori i latinoameričkim zemljama, kao što je Argentina, iako se brzinom svetlosti širi po Evropi i Americi.

TEREN

Teren za padel predstavlja trećinu teniskog terena, što je oko 200 kvadrata, dimenzija 10 metara sa 20. Ne mora da bude isključivo na otvorenom, ali kao za skvoš, potrebni su zidovi od stakla ili mreže, a na sredini terena je mrežica na visini od 92 cm.

Foto: Pixabay

Padel

OPREMA

Reketi, koji su kraći od teniskog, bez žice, ali sa rupama na površini, i loptica. Nosi se uobičajena sportska oprema.

PRAVILA

Pravila za igru nisu komplikovana i brzo se savladaju. Ovaj sport traži brzinu i usklađenu koordinaciju nogu i ruku.

Igra se isključivo u parovima, što znači da su potrebna četiri igrača.

Lopta se može odbiti od bilo kog zida, ali može samo jednom udariti u tlo pre nego što se vrati. Igrači mogu da koriste sopstvene zidove da vrate loptu. Pri servisu loptica mora da pogodi protivničko polje, a bodovanje je isto kao u tenisu - potrebno je šest gemova za osvajanje seta. Tim koji osvoji dva seta pobeđuje.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija