• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

22.08.2022

19:16

NISAM MOGLA DA SE SETIM SVOG IMENA! Sa 37 godina je dobila Alchajmera zbog nečeg što možda i vi IMATE U KUĆI!

clip art

Ljubav

NISAM MOGLA DA SE SETIM SVOG IMENA! Sa 37 godina je dobila Alchajmera zbog nečeg što možda i vi IMATE U KUĆI!

Podeli vest

Ejmi Skilton je zbog buđi koju je imala u kući, dobila Alchajmerovu bolest

Žena koja je bila u formi i zdrava, razvila je demenciju, uzrokovanu skrivenom buđi u njenom stanu.

Ejmi Skilton (37), iz Sidneja, čak je zaboravila svoje ime u zastrašujućem iskušenju, nakon što je imala ekstremnu reakciju na vlagu, tokom poslednjih šest godina.

Ejmi, tada "savršeno zdrava" 37-godišnjakinja, preselila se u novi stan sa sadašnjim mužem 2016. godine.

Dva meseca nakon novog zakupa počela je "da se primetno razboljeva".

Par nije znao da je neispravna hidroizolacija u njihovom tušu, značila da voda curi po stanu, uzrokujući veliku vlagu.

Takođe nisu znali da je gospođa Skilton jedna od 25 odsto ljudi, koji su genetski osetljiviji na buđ, što dovodi do teških alergijskih reakcija.

Ono što je usledilo bio je "sistematski slom" njenog tela, uključujući razvoj zastrašujućih simptoma demencije.

- Prvi simptom koji sam primetila bile su alergije, hronične alergije, i ugojila sam se 10 kilograma niotkuda - kaže Ejmi.

Tokom narednih nekoliko meseci, njene moždane funkcije su počele da budu pogođene i na kraju joj je dijagnostikovana inhalaciona Alchajmerova bolest.

- Nekih dana nisam mogla da smislim kako da se obučem. Gledala bih odeću i bila sam zaista zbunjena kako da je obučem - navodi Ejmi.

Najstrašnije iskustvo dogodilo se kada nije mogla da se seti ni svog imena.

- Jednog dana sam otišla da popunim formular i zurila sam u kutiju na kojoj je pisalo moje ime i ponovo sam pomislila, koje li je? Buljila sam u nju, tražeći ga - ističe Ejmi.

Foto: Pexels

glavobolja

Doktori nisu imali odgovore zašto je razvila užasnu bolest, jer su krvni testovi bili u redu.

Srećom, na forumu na Internetu, su joj ukazali na mogućnost bolesti izazvanoj plesnima i setila se da je, kada se prvi put uselila, došlo do problema sa curenjem, u garaži ispod njenog stana.

Ejmi je pozvala profesionalce, koji su locirali curenje i otkrila da je otišlo po celom stanu, ispod tepiha.

- Tepih je izgledao potpuno dobro na vrhu, ali kada sam ga podigla bila je sva ova crna buđ. Kada smo konačno skinuli dušek, bio je zelen - navodi ova žena i dodaje da je besna, jer je agent za nekretnine koji im je iznajmio stan, znao za curenje pet meseci i bio uvučen u raspravu sa vlasnikom oko toga ko treba da plati da ga popravi.

Pet godina kasnije ona više ne oseća nikakve simptome i njena moždana funkcija se vratila u normalu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20