• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

31.08.2022

20:18

KAKO DA ZNATE DA LI SU MAJMUNSKE BOGINJE, A NE DRUGA KOŽNA BOLEST? Na OVE SIMPTOME treba da obratite pažnju!

Reuters

Ljubav

KAKO DA ZNATE DA LI SU MAJMUNSKE BOGINJE, A NE DRUGA KOŽNA BOLEST? Na OVE SIMPTOME treba da obratite pažnju!

Podeli vest

Specijalisti su otkrili da su simptomi poput tvrdih plikova i određenog grupisanja lezija ključni kada je o majmunskim boginjama reč

Da li su to akne, polno prenosive bolesti ili majmunske boginje?

Mnogi ljudi su možda ostali zbunjeni i zabrinuti da bi svaka nova izbočina na njihovoj koži mogla biti znak majmunskih boginja - virusa koji je ovog leta izazvao epidemije širom sveta.

TheSun je razgovarao sa dva stručnjaka za kožu, kako bi saznao koji su znaci i simptomi lezija majmunskih boginja i kako ih možete razlikovati od drugih kožnih oboljenja.

Specijalista za kožu i kosu Sem Cinkir rekao je:

- Majmunske boginje nose mnogo simptoma koji se lako mogu zameniti sa drugim češćim bolestima, tako da treba znati na šta obratiti pažnju.

Tvrdi plikovi

Plikovi od majmunskih boginja često su slični akni: crvene mrlje koje izgledaju kao da su ispunjene gnojem.

- Ako niste skloni aknama, neke iznenadne fleke na vašem licu mogu izazvati strah da ste bili izloženi majmunskim boginjama - rekao je Sem i dodao:

- Ako ste skloni aknama, možda ćete biti zabrinuti da se vaše fleke brže razvijaju ili da bukte gore nego što ste ranije iskusili.

Međutim, nedavno istraživanje objavljeno u "British Journal of Dermatology" otkrilo je da su glavne lezije povezane sa majmunskim boginjama koje izgledaju kao pustule, ili lezije ispunjene gnojem, zapravo nešto sasvim drugo.

- Ako sastružete gornji sloj pustule (akne), dolazite do gnoja unutra; sa lezijom kože od majmunskih boginja, to ne možete da uradite - rekao je dr Rabi Nambi iz Britanskog udruženja dermatologa.

Istraživači su opisali lezije na koži majmunskih boginja, kao pseudo-pustule, jer iako izgledaju kao pustule, ne deluju kao one.

- Izgledaju kao mekani plikovi ispunjeni gnojem, ali su mnogo čvršći na dodir - rekao je dr Rabi i dodao:

- Ovo je važno, jer je ovo veoma neobična karakteristika, koja se obično ne vidi kod drugih stanja kože.

Grupisanje i razmak lezija

Osip od majmunskih boginja može pomalo ličiti na herpes i vodene boginje.

Ali razmak između osipa kod majmunskih boginja se na telu razlikuje od drugih virusa.

- Većina slučajeva majmunskih boginja pokazuje grupisanje lezija u klasterima, kao i nezavisno rasute lezije - rekao je dr Rabi.

- Ovo ga čini drugačijim od herpesa, koji je obično samo grupisan, i vodenih boginja, koje su raširenije sa malim plikovima.

Foto: Reuters

virus

Lokacije lezija

Pege od majmunskih boginja mogu se pojaviti bilo gde u telu, uključujući usta i genitalnu oblast, rekao je Sam.

Međutim, za razliku od herpesa, majmunske boginje se pojavljuju i na rukama i šakama.

- Činjenica da se osip od majmunskih boginja takođe često pojavljuje u predelu genitalija i oko anusa, znači da se lako može pomešati sa polno prenosivim bolestima - rekao je Sem.

- Herpes, na primer, može da izazove male plikove, koji zatim pucaju i ostavljaju otvorene rane, kao i svrab ili peckanje oko genitalija.

Dr Rabi je dodao:

- Osip od majmunskih boginja može izgledati slično uobičajenim osipima, kao što su genitalni herpes, vodene boginje i šindre, ali većina slučajeva majmunskih boginja počinje na genitalijama, licu, rukama, šakama i perianalnom području.

Herpes osip obično ostaje fokusiran na ili oko genitalija, rektuma ili usta.

- Osipi su veoma česti, dok su slučajevi majmunskih boginja veoma retki, tako da, neizbežno, većina osipa neće biti majmunske boginje - rekao je dr Rabi.

- Jedini način na koji možete biti sigurni da su simptomi koje doživljavate uzrokovani drugim problemom, osim majmunskih boginja je da posetite profesionalca i tražite njegov savet - rekao je Sem.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija