• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

03.10.2022

12:58

VODITELJKA OTKRILA DA IMA RAK DOJKE! Doktor ističe ČETIRI BITNE STVARI, koje treba da znate o ovoj OPAKOJ BOLESTI!

freepik.com

Ljubav

VODITELJKA OTKRILA DA IMA RAK DOJKE! Doktor ističe ČETIRI BITNE STVARI, koje treba da znate o ovoj OPAKOJ BOLESTI!

Podeli vest

Voditeljka Kejti Kurik je na redovnom pregledu otkrila da ima rak dojke, pa sada ističe važnost kontrole

Voditeljka Kejti Kurik objavila je nedavno da ima rak dojke, želeći da upozori sve o važnosti redovnih pregleda.

- Tresem se kad samo pomislim šta je moglo da se desi da sam odlagala mamografiju i dalje - napisala je u tekstu objavljenom na njenom sajtu.

Dr Tomi Mičel je za EatThis.com otkrio koje su to četiri stvari koje treba da znate o raku dojke.

1. Ne preskačite preglede. Tako je Kejti otkrila da ima rak dojke

Kurikova je rak otkrila na pregledu.

- Pozlilo mi je i soba je počela da se vrti. Bila sam usred otvorene kancelarije, pa sam otišla do ćoška i govorila tiho, a usta nisu mogla da prate pitanja koja su mi se vrtela u glavi - napisala je ona.

- Iskreno mislim da ako danas čitate ovaj članak, molimo vas da ovo shvatite kao podsetnik da uradite samopregled dojki ako možete. Žene moraju rano da budu svesne promena na svojim dojkama. Takođe je važno napomenuti da se normalne promene dešavaju većini nas tokom vremena. U mojoj praksi, ja Imao sam bezbroj žena prisutnih u mojoj kancelariji, jer su primetile grudvicu na svom pregledu. Takođe sam video veoma nesrećne slučajeve, kada su žene ignorisale ekstremne, jasne znake raka dojke i kada je bolest uznapredovala. Molimo vas da razumete svoje telo i slušate tu intuiciju, koju svako od nas ima u sebi - navodi dr Mičel.

2. Pitanja porodične istorije

Prema dr Mičelu, rak dojke je najčešći tip raka kod žena, a procenjuje se da će jedna od osam žena razviti bolest u nekom trenutku svog života. Iako postoji nekoliko faktora rizika za rak dojke, porodična anamneza je jedna od najvažnijih. Na primer, žene sa bliskim rođacima sa dijagnozom raka dojke, imaju do tri puta veće šanse da same razviju bolest. To može biti posledica genetskih faktora, zajedničkog načina života i faktora životne sredine. Stoga, žene moraju biti svesne svoje porodične istorije raka dojke. Ako imate bliskog rođaka sa dijagnozom bolesti, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o svojim rizicima i šta možete da uradite da ih smanjite.

3. Ako vam je dijagnostikovan rak dojke, trebalo bi da prestanete da pijete alkohol, idealno na neodređeno vreme

Alkohol je uobičajena pojava na društvenim okupljanjima i proslavama. Za mnoge ljude to je način da se opuste i zabave. Međutim, alkohol se ne preporučuje osobama koje su imale rak dojke. Studije su pokazale da čak i umereno konzumiranje alkohola, može povećati rizik od razvoja raka dojke. Alkohol takođe može da ometa lečenje, čineći ga manje efikasnim.

Pored toga, može izazvati neželjene efekte, kao što su umor i mučnina. Iz ovih razloga, najbolje je izbegavati alkohol, ako ste imali rak dojke. Ako odlučite da pijete, neophodno je da to radite umereno. Prekomerno pijenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i oštećenje jetre. Dakle, iako čaša šampanjca može biti prikladna za proslavu posebne prilike, neophodno je biti svestan rizika koji su uključeni.

Foto: Shutterstock

bol u grudima

4. Dijagnoza raka dojke može da učini da se osećate izolovano

- Dijagnoza raka dojke zaista može biti izolaciona. Možda se osećate usamljeno, a to je prilično uobičajeno. Međutim, postoje načini da se borite protiv ovog osećaja. Prvo, važno je razumeti da niste sami, milionima žena širom sveta godišnje se dijagnostikuje rak dojke. Pored toga, mnoge organizacije i grupe za podršku su dostupne da vam pomognu na vašem putu. Ove grupe mogu pružiti dragocene informacije, resurse i osećaj zajednice.

Pored toga, društvene mreže mogu biti odličan način da se povežete sa drugima, koji prolaze kroz slično iskustvo. Na kraju, zapamtite da su vaši prijatelji i porodica još uvek tu za vas, oslonite se na njih za podršku kada vam je potrebna. Možete proći kroz ovo izazovno vreme sa pravim načinom razmišljanja i sistemom podrške - ističe doktor.

5. Normalno je da imate strah od gubitka oblina i gubitka kose

- Dijagnoza raka dojke može šokirati telo na mnogim nivoima - kaže dr Mičel i dodaje:

- Pored fizičkog i emocionalnog danka koji rak može uzeti, pacijenti se često suočavaju sa značajnim promenama u svom izgledu. Na primer, dok su gubitak kose i gubitak težine uobičajni neželjeni efekti lečenja raka, gubitak oblina može biti neverovatno uznemirujući za mnoge žene. Važno je zapamtiti da su ove promene normalne i da vas ne definišu kao osobu. Vremenom ćete naučiti da prihvatite svoje novo telo i da ga cenite, zbog svega kroz šta je prošlo. U međuvremenu, postoji mnogo načina da se nosite sa promenama, kao što je traženje novog modnog stila ili ulaganje u sjajnu periku. Bez obzira na sve, znajte da niste sami na ovom putovanju.

Odabir rekonstrukcije dojke je vrlo lična odluka. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, uključujući vaše opšte zdravlje, ciljeve lečenja i lične preferencije. Na kraju, odluka je između vas i vašeg hirurga. Od suštinskog je značaja da odvojite vreme da razgovarate o svojim opcijama sa svojim hirurgom i postavite sva pitanja koja imate. Obavezno se raspitajte i o rizicima rekonstrukcije dojke i potencijalnim komplikacijama. Kada dobijete sve informacije koje su vam potrebne, možete doneti odluku koja vam odgovara. Zapamtite, to je vaše telo i vaš izbor - zaključuje doktor.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija