• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

06.10.2022

20:17

JEDNOSTAVAN TEST OČIJU SPASAVA ŽIVOT? Ovaj novitet bi mogao da predvidi rizik od opasnog, TIHOG UBICE!

pexels.com

Ljubav

JEDNOSTAVAN TEST OČIJU SPASAVA ŽIVOT? Ovaj novitet bi mogao da predvidi rizik od opasnog, TIHOG UBICE!

Podeli vest

Britanski naučnici otkrili su da skeniranje unutrašnjosti nečijeg oka, pomoću veštačke inteligencije (AI), može otkriti kolika je verovatnoća da ćete razviti srčanu bolest

Novi jednostavan test očiju mogao bi da predvidi rizik od smrtonosne bolesti, otkrili su stručnjaci.

Britanski naučnici otkrili su da skeniranje unutrašnjosti nečijeg oka pomoću veštačke inteligencije (AI) može otkriti kolika je verovatnoća da ćete razviti srčanu bolest.

Novi test skenira mrežnjaču, membranu na zadnjem delu oka, koja sadrži ćelije osetljive na svetlost i pomaže u otkrivanju ranih znakova upozorenja o srčanim problemima.

Lekari su rekli da će ljudi moći da se podvrgnu "neinvazivnim" testovima tokom rutinskih poseta optičarima.

Pišući za British Journal of Ophthalmology, epidemiolog koji je vodio rad, dr Alicja Rudnicka rekla je da bi to bio bolji prediktor srčanih bolesti, od drugih mera koje postoje.

Foto: Pixabay

vid

- Skeniranjem zadnjeg dela oka, lekari mogu da provere da li postoji oštećenje mrežnjače i glaukom, gde može doći do oštećenja optičkog nerva. Hiljade merenja se obavljaju preko kompjuterskog programa. Oni posmatraju širinu krvnih sudova preko mrežnjače i otkrivaju da li su se zgusnuli ili ne. Ovi rezultati se zatim koriste zajedno sa drugim tradicionalnijim rizicima od srčanih bolesti, kao što su starost, pušenje i medicinska istorija - navodi dr Alicja.

Algoritam, nazvan QUARTZ, razvijen je korišćenjem slika mrežnjače, desetina hiljada Britanaca, starosti od 40 do 69 godina.

Predviđen je 191 smrtni slučaj od srčanih bolesti, od ukupno 327.

To znači da je test preko 50 posto tačan.

Takođe je utvrđeno da će biti 454 moždanog ili srčanog udara - od ukupno 839 prijavljenih.

Kod muškaraca, algoritam je bio u stanju da predvidi venularnu širinu, zakrivljenost i varijaciju širine, što su sve prediktori srčanih bolesti.

Kod žena je pokupila arteriolarnu i venularnu oblast i širinu i venularnu tortuoznost i varijaciju širine.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija