• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.10.2022

19:30

Od ARTRITISA do DIJABETESA! Dobrobiti CRVENOG LUKA koje će vas iznenaditi!

Ljubav

Od ARTRITISA do DIJABETESA! Dobrobiti CRVENOG LUKA koje će vas iznenaditi!

Podeli vest

Crveni ili ljubičasti luk samo povremeno dodate u salate, sendviče ili neka druga hladna jela? Ali, da li ste znali da je ta biljka izuzetno zdrava i korisna?

Crveni luk, koji originalno potiče iz Rumunije, Italije i iz SAD-a, svojim antioksidativnim vrednostima obogaćuje brojna jela. Zahvaljujući njegovom blagom ukusu, najčešće se dodaje sirov u salate ili sendviče, dok se, recimo, žuti luk češće koristi za dinstanje i prženje.      

Crveni luk sadrži dvaput više antioksidansa od drugih vrsta luka. Može da se pohvali obiljem antocijanina, koji mu daju prepoznatljivu crvenkastu do zagasito ljubičastu boju.

Takođe, bogat je i sumpornim jedinjenjima, poput dialil sulfida, koji pomažu proizvodnji aminokiseline cisteina. Upravo cistein može da pomogne u gubitku kilograma, čišćenju organizma i prevenciji hroničnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Crveni luk sadrži mnoštvo vitamina i minerala

Od vitamina, crveni luk sadrži K, B6 i C, a kada je reč o mineralima, u njemu su prisutni kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan i hrom.

Štiti srce

Konzumacijom crvenog luka zaštitićete i osnažiti svoje srce i krvne sudove. Naime, njegova moćna sumporna jedinjenja deluju tako da snižavaju trigliceride u krvi.

Flavonoidi poput kvercetina iz crvenog luka pomažu razređivanju krvi i sprečavaju stvaranje plaka na zidovima arterija, kao i formiranje krvnih ugrušaka. Poznato je da kvercetin snižava i krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara i koronarne srčane bolesti.   

Ima snažno protivupalno dejstvo 

Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, svakodnevnom konzumacijom crvenog luka možete da osnažite imunitet i znatno smanjite rizik od različitih bolesti. Neki od tih antioksidansa su svakako vitamin C i flavonoidi, koji mogu takođe da se nađu, recimo, u bobičastom voću.

Foto: Pixabay

Ublažava bolove kod artritisa

Flavonoidi poput kvercetina i polifenoli poput antocijanina prisutni u crvenom luku snažno suzbijaju štetno delovanje slobodnih radikala i održavaju zdravlje i mladolikost. Kvercetin iz crvenog luka ima i protivalergijsko dejstvo, a pomaže i u prevenciji napada astme.

Zahvaljujući njegovom moćnom protivupalnom dejstvu, crveni luk odličan je i za sve one koji boluju od artritisa i reume. Kvercetin smanjuje natečenost i ukočenost zglobova, stoga nije nikakvo čudo što je upravo ova vrsta luka neizostavan sastojak protivupalnih dijeta.

Uravnotežuje nivo šećera u krvi 

Crveni luk odličan je saveznik vašeg zdravlja i kada je u pitanju dijabetes. On, naime, obiluje ključnim sastojkom – hromom - koji deluje tako da snižava nivo šećera u krvi i povećava ćelijsku osetljivost na insulin.

Foto: Shutterstock

Pomaže kod povišenog šećera u krvi

Upravo je manjak hroma u ishrani jedan od mogućih okidača za pojavu srčanih oboljenja i dijabetesa.

Ublažava bol u grlu i kašalj

Da li ste znali da žvakanjem sirovog luka tokom 2-3 minuta možete da uništite gotovo sve mikrobe u usnoj šupljini? Konzumiranjem sirovog luka možete da sprečite pojavu karijesa i druga oboljenja zuba i desni.

Foto: Shutterstock

Kod bolnog grla pomešajte crveni luk sa medom

Ako pomešate u jednakoj razmeri sveže isceđeni sok od crvenog luka s medom, dobićete odlično prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja i neprijanog bola u grlu.

Ublažava urinarne tegobe

Ukoliko osećate neprijatno peckanje dok mokrite, pijte vodu koju ste prokuvali zajedno s lukom. Upravo se to prirodno sredstvo pokazalo delotvornim za ublažavanje neprijatnih simptoma infekcija mokraćnih kanala.

Smanjuje bol i zujenje u uhu 

Kod neprijatnog bola u uhu, kao i kod zujanja (tinitusa), od pomoći može da bude crveni luk. Preporučuje se da zagejete luk na 230 stepeni tokom 15 minuta, pa ga ostavite da se ohladi. 

Zatim ga prepolovite, istisnute sok pa kapnite nekoliko kapi u bolno uho.     


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija