• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.10.2022

07:41

PREDUGO SPAVATE? Evo kako to utiče na vaše zdravlje

Shutterstock

Ljubav

PREDUGO SPAVATE? Evo kako to utiče na vaše zdravlje

Podeli vest

Kvalitetan san je veoma važan za normalno funkcionisanje celokupnog organizma. Stručnjaci savetuju da je osam sati sna dovoljno da bi se telo odmorilo, regenerisalo i pripremilo za sledeći dan sa obavezama, dok previše spavanja može negativno da se odrazi na zdravlje

Evo kako to utiče na vaš organizam.

Gomilanje kilograma

Nekoliko američkih studija je pokazalo da premalo, ali i previše sati sna podjednako utiče na razvoj dijabetesa, kao i na pojavu gojaznosti. Na taj način skraćujete vreme za fizičku aktivnost, koja je vašem organizmu i te kako potrebna, a ujedno nemate ni volje da bilo šta uradite jer ste prekasno ustali.

Depresija

Dokazano je da su različita depresivna stanja, od onih prolaznih do težih oblika, u vezi sa poremećajem spavanja. Nedostatak volje za bilo kakvom aktivnošću "tera" osobu da duže spava i beži od realnosti. A što duže spava, to je neaktivnija i nezadovoljnija, pa jedno depresivno stanje prerasta u drugo i nastavlja se.

Foto: Informer.rs

Spavanje

Srčana oboljenja

Statistika kaže da su jedan od glavnih uzroka smrtnosti u svetu srčana oboljenja, kao i da su oni koji skoro uvek spavaju duže od osam sati za trećinu više izloženi riziku od infarkta!

Ošamućenost

Ako ste inače spavalica, onda ste verovatno iskusili i glavobolje koje nastaju posle preteranog sna. To se dešava zato što previše sati sna ima negativan uticaj na neurotransmitere u mozgu, što remeti lučenje serotonina, hormona sreće koji čini da se osećate dobro.

Pad koncentracije

Previše sna, verovali ili ne, remeti i pamćenje. Možda bi neko pomislio da je čovek tada spreman za rad, ali baš posle preterane dremke deluje zbunjeno, ne može da se skoncentriše i nije u stanju ni za kakav rad.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija