• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.10.2022

08:11

KAKO MOTIVISATI NAJMLAĐE DA ČITAJU KNJIGE I PORED OBAVEZNE ŠKOLSKE LEKTIRE? Roditelji, knjigu u ruke i čitajte deci

Ljubav

KAKO MOTIVISATI NAJMLAĐE DA ČITAJU KNJIGE I PORED OBAVEZNE ŠKOLSKE LEKTIRE? Roditelji, knjigu u ruke i čitajte deci

Podeli vest

Sajam knjiga, po tradiciji, pokreće pitanja koliko čitamo i da li mlađe generacije imaju razvijenu kulturu da kupuju i čitaju knjige i odlaze u biblioteke

Prema prošlogodišnjem istraživanju izdavačke kuće "Laguna", koje je sprovela u svojih 50 knjižara širom Srbije, mladi između 15 i 30 godina čine oko trećinu ukupnih posetilaca, a posebno su zainteresovani za mange (stripove i animirane knjige), epsku fantastiku, ekranizovane knjige, kao i onu literaturu koja se preporučuje na društvenim mrežama.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji kaže da deca čitaju onoliko koliko ih nauče roditelji, ali zbog nedostatka vremena čak oko 60 odsto starijih ne stiže da se posveti čitanju.

- Deca čitaju, ali više statuse na društvenim mrežama, što se i vidi po njihovom rečniku. Ove godine imam dva odeljenja prvog razreda i primetio sam velike nedostatke. Pisani zadaci su šturi, rečenice prazne, bez smisla, sve fraza do fraze. Uveren sam da je i to posledica korone, jer su đaci bili "prikovani" samo za mobilne telefone, kompjutere... - navodi profesor Badjuk.

Zajedno sa đacima, međutim, pronašao je način da se stanje popravi.

Foto: Shutterstock

Knjige

- Deca su predložila da otvorimo čitalački klub, da radimo na širenju rečnika i podstaknemo interesovanje za književnost. Sami su svesni da se izražavaju loše i da im nedostaje govorna kultura. Tako će jednom mesečno čitati po jednu knjigu po izboru, koja nema nikakve veze sa lektirom - kaže Badjuk.

U dečjem odeljenju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu ima blizu 3.000 aktivnih članova, od treće godine, pa do kraja osnovne škole.

- Činjenica je da sve biblioteke imaju isti problem: čitalaca je sve manje. Važno je da se zna da se čitalac ne postaje od školskih dana, kako mnogi misle. Čitalačke navike se stvaraju od najmlađih dana, bukvalno od prvih susreta sa knjigom, od slikovnica i interaktivnih knjiga koje imaju i zvučne elemente. Onda se prelazi na pesmice, bajke, enciklopedije, pa tek na kraju dolaze priče i romani - objašnjavaju u biblioteci.

Psiholozi predlažu roditeljima da deci od najranijeg uzrasta čitaju bar 20 minuta svake večeri.

- Zadržite tu naviku što duže, pa će onda dete čitati vama. Nikada ih ne opominjite i ne terajte da čitaju, jer tako sigurno neće zavoleti čitanje, ali s obzirom na to da deca vole da oponašaju roditelje, čitajte i vi u slobodno vreme - preporuka je i bibliotekara i psihologa.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija