• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

03.11.2022

16:47

FITNES instruktor razbija mitove o VEŽBANJU! Evo da li je dobro imati UPALU MIŠIĆA!

Shutterstock

Ljubav

FITNES instruktor razbija mitove o VEŽBANJU! Evo da li je dobro imati UPALU MIŠIĆA!

Podeli vest

Zdravo telo i duh predstavljaju ključne stavke koje vas čine mentalno jačim, te vam mogu pomoći da prebrodite većinu životnih neprilika. Kako bi fizički ojačali, mnogi od nas se odlučuju za treninge u teretani. Ipak, postoje određene zablude koje se vezuju za treniranje. Fitnes instruktor Miloš Jovanović otkriva za Informer.rs koje su to najčešće iluzije

Upala mišića

Vežbači misle da je upala dobra, ali zapravo to nije tako. Naime, upala mišića predstavlja negativan efekat vežbanja. U zavisnosti od vrste i intenziteta vežbanja, bol može da varira, od jedva primetnog, do izuzetno jakog. Bol u mišićima nakon vežbanja signalizira da je došlo do oštećenja mišića.

- Ljudi misle da ako imaju upalu, da su nešto radili, štaviše, mnogi od njih vole upale, a to zapravo nije dobro. Mlečna kiselina se akumulira u mišićima, vršeći dodatni pritisak na oštećena područja, što dovodi do osećaja stezanja i bola. Količina stvaranja mlečne kiseline u mišićima zavisi od utreniranosti – kaže Miloš.

Foto: stocksnap.io

Vežba sa tegovima

Odlazak u teretanu

Za fit telo vam nije neophodna teretana, već možete vežbati u svom domu, kao i u prostoru koji vama odgovara.

- Na društvenim mrežama imate dovoljno profesionalnih snimaka, kao i saveta trenera gde je sve lepo objašnjeno. Možete naći alternativu tegovima i ostalim spravama – ističe naš fitnes instruktor.

Ishrana

Često merenje nije neophodno, kao i brojenje kalorija. Svaki organizam je različit i reaguje drugačije. Zapravo, brojenje kalorija nekome može pomoći ako želi da skine kilograme. Većini zapravo to predstavlja opterećenje.

- Uglavnom se treba hraniti zdravim proteinima (jaja, riba i meso), što je neophodno za izgradnju mišića, kao i vitaminima. Proteini su neophodni za rast mišićne mase, jednako kao i vitamini i minerali (povrće u velikim količinama, a voće u manjim). Savetujem da se izbace šećeri i belo brašno. Proteinski šejkovi su dodaci i ne treba se oslanjati na njih – navodi Miloš.

Treba se meriti od jednom nedeljno do par puta u toku meseca.

Foto: Shutterstock

Genetika

Genetski faktori su takođe vrlo značajni. Neki od nas jednostavno imaju genetski potencijal za ostvarivanje boljih rezultata uz manje rada. Vaši geni takođe pokazuju kako telo reaguje na trening, ishranu i bioritam. Neke osobe bolje reaguju na vežbe od drugih. Zbog toga ćete čak i ako imate manji genetski potencijal za izdržljivost tokom fizičke aktivnosti, možda razviti potencijal kompletnije od nekoga koji prema genetskim faktorima bolje reaguje na trening.

Disanje 

Loše navike disanja tokom treninga mogu da smanje efikasnost izvođenja pokreta, kao i uživanje u vežbanju. Bez obzira da li vežbate redovno ili tek počinjete da uvodite trening u vašu rutinu, učenje pravilnog disanja tokom treninga može da popravi vaše performanse, izdržljivost i brzinu oporavka.

Ne zaboravite da pravilno izvodite vežbe!

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija