• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

09.11.2022

23:30

EKSPERTI OTKRIVAJU! Evo zašto je dobro da spavate GOLI, ali samo u SVOM KREVETU!

Pixabay

Ljubav

EKSPERTI OTKRIVAJU! Evo zašto je dobro da spavate GOLI, ali samo u SVOM KREVETU!

Podeli vest

Dr Ketrin Hol ističe da ako spavate nagi, to vam između ostalog može pomoći u regulisanju telesne temperature

Kako se zima približava, mnogi od nas su više fokusirani na svoje opšte zdravlje i dobrobit.

To može imati neke veze sa količinom šmrcanja i kijanja koje čujemo svuda oko nas, a možda se i vi sami borite sa prehladom i gripom.

Svi ovi problemi mogu učiniti da se osećamo kao da želimo da obučemo najudobniju pidžamu i da se umotamo u jorgan, kada je u pitanju vreme za spavanje.

Međutim, jedan stručnjak za spavanje je otkrio da bi trebalo da spavate goli, da biste ostali u vrhunskom stanju.

Psiholog za spavanje dr Ketrin Hol je objasnila:

- Definitivno postoje prednosti koje donosi spavanje bez pidžame, a možda najveća je to što poboljšava cirkulaciju krvi. Kada spavate, vaša cirkulacija krvi se povećava bez obzira, ali spavanje bez odeće, sprečava bilo kakvo ograničavanje protoka krvi. Zapamtite da je dobra cirkulacija krvi ključna za vaše srce i mišiće. Dobra cirkulacija krvi omogućava svakom organu da pravilno funkcioniše, pomažući da krv i kiseonik prolaze kroz naše telo.

Dr Hol je dodala da ako spavate nagi, to vam može pomoći u regulisanju telesne temperature, koja je uvek viša kada ste bolesni.

Ovo može biti korisno i za zdravlje muškaraca i žena, dodao je dr Hol.

Foto: pexels.com

spavanje

Stručnjak, specijalizovan za lečenje nesanice, dodao je:

- Za muškarce, to može povećati plodnost, a za žene će smanjiti šanse za bilo kakve infekcije uzrokovane neudobnim donjim vešom. Odbacivanje odeće i biranje kontakta "koža na kožu", takođe može povećati nivo oksitocina, što može pomoći u borbi protiv osećaja sezonskog afektivnog poremećaja.

To je poremećaj raspoloženja ili vrsta depresije, koja je povezana sa promenama godišnjih doba.

Za razliku od depresije, gde se simptomi mogu javiti u bilo kom vremenskom periodu, ljudi koji pate od ovog stanja mogu pokazati normalno mentalno zdravlje tokom većeg dela godine.

Obično počinje i završava se otprilike u isto vreme svake godine, a simptomi obično počinju u jesen i nastavljaju se u zimskim mesecima, sa onima koji pate od nedostatka energije i promene raspoloženja.

Ovaj kontakt "koža na kožu", kaže dr Hol, može pomoći da se ovo spreči.

Međutim, dr Hol je rekla da postoje neke stvari koje morate uzeti u obzir pre nego što se odlučite da idete prirodno.

- Kada spavate goli, nažalost ostavljate više bakterija na posteljini. Naravno, ovo se može popraviti redovnim pranjem posteljine. Međutim, više bakterija znači da biste mogli biti podložniji sakupljanju klica i bubica, dok spavate goli. Spavati bez odeće je sjajno, ali je uvek bolje u svom krevetu. Kada spavate negde drugde, kao što je hotel, držite se pidžame - dodala je ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija