• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.11.2022

13:26

7 IZNENAĐUJUĆIH STVARI koje mogu da vam se DOGODE ako JEDETE PIRINAČ

Ljubav

7 IZNENAĐUJUĆIH STVARI koje mogu da vam se DOGODE ako JEDETE PIRINAČ

Podeli vest

Postoji razlog zašto je pirinač među žitaricama koje se najčešće jedu širom sveta. Može da se iskoristi za pravljenje raznovrsnih jela, a mi vam otkrivamo šta se dešava u vašem organizmu ako redovno konzumirate ovu namirnicu

Food & Vine izveštava da pirinač čini jednu petinu ukupnih kalorija koje se konzumiraju na globalnom nivou.

Da li je beli pirinač zdrav ili ne?

Foto: pexels.com

Pirinač

Beli pirinač ima tendenciju da dobije lošu reputaciju zbog načina na koji se obrađuje, posebno u poređenju sa njegovim hranljivijim rođakom od celog zrna, smeđim pirinčem. Možda ste čuli da se beli pirinač opisuje kao "loš ugljeni hidrat" ili izvor praznih kalorija. Međutim, da li ga vredi potpuno preskočiti?

 Lauren Manaker, autorka "Kuvar za trudnoću prve majke", "Kuvar za zdravu trudnoću od 7 sastojaka" i "Poticanje plodnosti muškaraca" bavila se time šta jedenje belog pirinča zaista čini vašem telu. Ispostavilo se da postoje iznenađujući neželjeni efekti - i dobri i ne tako dobri.

I dalje ćete dobiti zdrava vlakna i druge hranljive materije

Jedan od razloga zašto beli pirinač dobija tako lošu reputaciju je taj što se često upoređuje sa svojim manje obrađenim bratom, braon pirinčem. I dok beli pirinač ima upola manje vlakana od smeđeg pirinča, on i dalje može da obezbedi vlakna i druge hranljive materije kao deo zdravog obroka.

U 100 grama belog pirinča dobijate skoro jedan gram vlakana. Ovo možda ne izgleda mnogo, posebno zato što smeđi pirinač može imati skoro duplo, ali vam i dalje pruža malu porciju.

Beli pirinač takođe često sadrži vitamine i minerale kao što su cink, selen, niacin, folna kiselina, fosfor i vitamin B6.

Možda ćete imati više energije

- Beli pirinač je izvor ugljenih hidrata, koji je glavni izvor goriva za vaše telo. Pored toga, mnoge vrste belog pirinča, barem u SAD, obogaćene su vitaminima B koji takođe mogu pomoći u održavanju nivoa energije - kaže Manaker.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, svi vitamini B, sa izuzetkom folata, uključeni su u najmanje jedan korak (ako ne i više) u sistemu za proizvodnju energije unutar ćelije. Uz to, neophodno je dobiti dozu svakog vitamina B za dobijanje energije. I, premalo će ograničiti proizvodnju energije u vašem telu, što potencijalno može imati negativan uticaj na vaš metabolizam i opšte zdravlje.

Foto: Shutterstock

Pirinač

Jačanje kostiju

Ispostavilo se da konzumiranje belog pirinča može da pruži veliku prednost kada je u pitanju zdravlje kostiju.

- Svi znamo da su kalcijum i vitamin D važni hranljivi sastojci za zdravlje kostiju, ali jedan neopevani nutrijent za zdravlje kostiju, mangan, nalazi se u belom pirinču - kaže Manaker.

Povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Jedna velika studija u kojoj je učestvovalo 39.000 muškaraca i preko 157.000 žena, objavljena u Arhivu interne medicine, otkrila je da je konzumiranje više od pet porcija belog pirinča nedeljno dovelo do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Ova ista studija je takođe otkrila da je konzumiranje više smeđeg pirinča povezano sa potencijalno smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Možete unositi arsen

Prema Lauren, arsen je element koji kada se konzumira često i u velikim količinama, može dovesti do nekih neprijatnih zdravstvenih ishoda.

- Arsen je pronađen u pirinču, tako da kada konzumirate ovo zrno, možete unositi i ovaj element - kaže ona.

Iako beli pirinač ima manje arsena od smeđeg pirinča, ipak je važno izbegavati previše konzumiranja i menjati zrna. Istraživanje Consumer Reports-a navodi da su opcije koje imaju manje arsena i vredne pokušaja su amarant, kinoa... Isti izveštaj je takođe otkrio da nivoi arsena mogu da variraju u zavisnosti od toga gde je u regionu uzgajan vaš pirinač. Na primer, suši pirinač iz SAD i beli pirinač iz Kalifornije, Indije i Pakistana mogu da sadrže manje arsena od drugih vrsta pirinča.

Foto: Pixabay

Sklonost razvoju metaboličkog sindroma


- Iako je potrebno više podataka, neke studije ukazuju na vezu između konzumiranja belog pirinča i rizika od metaboličkog sindroma - kaže Manaker.

- Metabolički sindrom je grupa stanja koja se javljaju zajedno, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Stanja uključuju višak telesne masti oko struka, povišen krvni pritisak i abnormalne nivoe holesterola ili triglicerida - navodi klinika Majo.

Druga studija objavljena u časopisu Heart Asia sugeriše da su oni koji su konzumirali najviše belog pirinča bili povezani sa 30 odsto većim rizikom od metaboličkog sindroma. Iako nije ozbiljno, ipak je dovoljno značajno. 

Foto: Pixabay

Zaključak


Nakon razmatranja mogućih neželjenih efekata jedenja belog pirinča, sigurno je reći da ne morate u potpunosti da se rešite ovih ugljenih hidrata u svom životu. Beli pirinač može biti lako dostupan i pristupačan način da dobijete zdravu dozu hranljivih materija i energije u danu. Međutim, važno je da konzumirate beli pirinač umereno, piše Eatthisnotthat.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Koja gomila budalaština i izvrtanja poznatih stvari. Kao hemičaru mi je muka kad vidim ovakve članke jer znam da će u ovo da poveruju polupismene budale i da šire dalje kao istinu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija