• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2022

12:04

3 ZAČINA koja čiste PLUĆA! Pomažu kod virusa i upale - obavezno ih dodajte jelima

Shutterstock

Ljubav

3 ZAČINA koja čiste PLUĆA! Pomažu kod virusa i upale - obavezno ih dodajte jelima

Podeli vest

Zdravlje je na prvom mestu, a tokom hladnijih dana najvažnije je da imate odgovarajuću ishranu kako biste zaštitili svoj organizam od virusa i upala. Istraživanje je pokazalo da određeni začini mogu da vam pomognu ako želite da očistite pluća

Kurkuma

Istraživanje je pokazalo da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. 

Kurkuma se tradicionalno koristi za karije i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka te raznih zdravih smutija. Da bi delovala i protiv upala kurkumu pomešajte s malo crnog bibera.

Foto: Pixabay

Beli luk

Beli luk

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov, mada je vrlo popularan i onaj u prahu kao začin jelima. Ipak, imajte na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavom.

Za beli luk se često govori da je prirodni antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim delovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Beli luk u sebi sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i delotvoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači.

Foto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir

Đumbir ima mnoga lekovita svojstva. On osnažuje imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje pušačima.

Iako ovaj koren limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Đumbir se korisi kao dodatak slanim i slatkim jelima, a obično se od njega pravi čaj.

Veoma je važno pravilno da konzumirate đumbir. Dnevno se ne bi smelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s lekarom ili nutricionistom.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija