ZAČEPLJEN VAM JE NOS? Ono što može da vam POMOGNE sigurno već imate KOD KUĆE

pexels.com

13:09 Ljubav i zdravlje 0

informer.rs | 01. 12. 2022.

ZAČEPLJEN VAM JE NOS? Ono što može da vam POMOGNE sigurno već imate KOD KUĆE

Začepljen nos je vrlo česta pojava tokom zimskih meseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade, kao i suv vazduh u prostorijama u kojima boravite i spavate

Osim što je to stanje vrlo neugodno, može da uzrokuje i dodatne tegobe poput upale grla, nesanice, ali i krvarenja nosa.

Ovu neprijatnost možete da otklonite pomoću sedam prirodnih, jeftinih i zdravih trikova iz vaše kuhinje.

1. Eterično ulje nane

Nekoliko kapi eteričnog ulja nane nakapajte na papirnu maramicu ili salvetu. Naslonite je na nos i duboko udahnite desetak puta.

Shutterstock

Beli luk

2. Beli luk

Čen belog luka iseckajte na komadiće, pa ga pojedite sa malo hleba ili uz sendvič. Ako lako podnosite njegovu ljutinu i ukus, možete da ga izgrickate, pa desetak puta posle toga duboko udahnite dok vam je još u ustima. Pojedite ga ili ispljunite.

3. Jabukovo sirće

Skuvajte pola litra vode i dodajte tri kašike sirćeta. Nagnite glavu nad posudom, pokrijte se peškirom i duboko udišite paru.

Shutterstock

Jabukovo sirće

4. Slana voda

Ovo deluje i preventivno, ali i obnavlja oštećenu sluznicu u nosu. Skuvajte pola litre vode i dodajte joj kašičicu morske soli. Kada se otopi, a voda rashladi na sobnoj temperaturi, glavu nagnite iznad lavaboa pod uglom od 90 stepeni. Sipajte vodu u jednu nozdrvu i sačekajte da izađe kroz drugu. Mešavinu možete da sipate i u bočicu i da tokom dana češće stavljate kapi.

Shutterstock

Ren

5. Ren

Narendajte malo rena, pa ga pomešajte sa kašikom meda. Mešavinu stavite na jezik i, pre nego što je progutate, udahnite duboko kroz nos desetak puta.

6. Đumbir

Svež đumbir narendajte u salatu, sendvič ili neko drugo jelo. Ako vam je ukus suviše jak, pomešajte ga sa kašičicom meda, sisajte i duboko udahnite desetak puta pre nego što ga progutate.

7. Slezov koren

Koren sleza isecite na komadiće, pa ga ubacite u litar tople vode. Ostavite da tako odstoji oko pola sata i opet stavite da provri. Nagnite glavu nad posudom, pokrijte se peškirom i duboko udišite paru.

bonus video:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.