• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2022

17:45

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI DIJABETESA! Ne smete da ih IGNORIŠETE!

Shutterstock

Ljubav

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI DIJABETESA! Ne smete da ih IGNORIŠETE!

Podeli vest

Mnogi ljudi imaju dijabetes godinama, a ako ne otkriju na vreme simptome u ozbiljnoj su nevolji. Problemi sa vidom i pojačano mokrenje, samo su neke od stvari na koje treba da obratite pažnju

Procenjuje se da 90 odsto obolelih od dijabetesa ima tip 2, pri čemu mnogi ni ne znaju da imaju ovu bolest. To je zato što vas mnogi simptomi ne čine uvek bolesnim.

Foto: Shutterstock

Žena

Dijabetes tipa 2 se razvija kada ćelije koje proizvode insulin u telu, nisu u stanju da proizvedu dovoljno insulina, takođe se može pokrenuti kada insulin koji se proizvodi, ne radi kako treba. Stručnjaci kažu da postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.

Problemi sa vidom

Problemi sa vidom koji se sve više pogoršavaju mogu biti znak dijabetesa.

- Čak jedna od četiri odrasle osobe radnog uzrasta (oni u ranim 20-im do ranih 60-ih) imaju dijabetes tipa 2, ali to ne znaju - rekao je poznati oftamolog.

 Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 su u povećanom riziku od dijabetesne bolesti oka, grupa očnih stanja povezanih sa dijabetesom, kao što su dijabetička retinopatija i dijabetički makularni edem (DME). Otprilike jedna trećina radno sposobnih pacijenata ima oštećenje oka od dijabetesa, a dijabetička retinopatija je vodeći uzrok slepila u ovoj starosnoj grupi. U ranim stadijumima, ova bolest se naziva neproliferativna dijabetička retinopatija.

Tokom ovih ranih faza, krvni sudovi u mrežnjači koji su oslabljeni visokim koncentracijama šećera u krvi, počinje da curi tečnost u mrežnjaču. Pošto se tečnost nalazi u mrežnjači, izaziva zamagljen vid i druge vidne distorzije. U kasnijim stadijumima, bolest se naziva proliferativna dijabetička retinopatija. Tokom ovih faza, krvni sudovi mrežnjače počinju da se zatvaraju i stvaraju se abnormalni krvni sudovi, što preti odvajanjem mrežnjače i gubitkom vida.

Foto: Shutterstock

Očni pregled

Pojačano mokrenje

Pojačano mokrenje je čest simptom dijabetesa.

- Dijabetes znači da vaše telo više ne može samostalno da uravnoteži nivo šećera u krvi. Osim visokog nivoa šećera u krvi, dijabetes može da izazove simptome poput čestog mokrenja - kažu stručnjaci.

Kada vam je šećer u krvi visok, ima više glukoze u urinu. Visok nivo glukoze u urinu izvlači vodu iz tela, povećavajući volumen izlučenog urina. Ovo je način na koji se telo oslobađa od viška šećera kada nema dovoljno insulina da obavi posao. Bubrezi obično filtriraju i reapsorbuju glukozu u vašem urinu. Kod dijabetesa tipa 2, bubrezi moraju da rade više nego što je normalno i ne mogu da održe korak sa visokim nivoom šećera, što dovodi do njegovog izlučivanja u urin. Kada je nivo šećera u krvi visok i vi više mokrite, to izaziva dehidraciju. Dehidracija stimuliše žeđ, što dovodi do toga da pijete više tečnosti. Pijenje više tečnosti može izazvati više mokrenja pored već pojačanog mokrenja od dijabetesa. 

Stalno ste žedni

U vezi sa pojačanim mokrenjem, stalna glad i žeđ mogu biti znak dijabetesa tipa 2.

- Bez obzira na to koliko pijete, osećate se kao da ste i dalje dehidrirani. Vaša tkiva (kao što su vaši mišići) su, u stvari, dehidrirana kada ima previše glukoze (šećera) u vašoj krvi - kaže stručnjak Ejmi Hes-Fišl.

Vaše telo izvlači tečnost iz tkiva kako bi pokušalo da razblaži krv i spreči visok nivo glukoze, tako da će vaša tkiva biti dehidrirana i poslati poruku da morate da pijete više. Ovo je takođe povezano sa povećanim mokrenjem. Čak i nakon što jedete, možda ćete i dalje osećati veliku glad. To je zato što vaši mišići ne dobijaju energiju koja im je potrebna iz hrane; insulinska rezistencija vašeg tela sprečava da glukoza uđe u mišiće i obezbedi energiju. Stoga, mišići i druga tkiva šalju poruku 'gladi', pokušavajući da unesu više energije u telo.

Foto: Pixabay

Voda

Umor je čest

Umor je još jedan uobičajeni simptom dijabetesa.

- Nema sumnje da fluktuacije nivoa šećera u krvi mogu izazvati umor - navodi Diabetes Care Canada.

Kada vam je šećer u krvi previsok, krv ne može da cirkuliše tako efikasno i vaše ćelije ne dobijaju kiseonik i hranljive materije koje su im potrebne za optimalno funkcionisanje. Visok nivo šećera u krvi takođe može izazvati upalu. Ovo zauzvrat oslobađa ćelije koje se nazivaju monociti u mozak izazivaju umor. Slično, ako vam je šećer u krvi prenizak, ni vaše ćelije ne dobijaju dovoljno goriva da rade dobro, što utiče na nivoe energije. Kada je nivo šećera u krvi visok, ćelije u vašem telu nisu u mogućnosti da pristupe šećerima koji su im potrebni za energiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija