• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

03.01.2023

18:00

OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM IMA SVAKA 10. DEVOJKA, a mnoge ne znaju da uzrokuje i OPADANJE KOSE!

Shutterstock

Ljubav

OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM IMA SVAKA 10. DEVOJKA, a mnoge ne znaju da uzrokuje i OPADANJE KOSE!

Podeli vest

Ukoliko ste primetile pojačano opadanje kose, doktorka Gorana Epštajn navodi da uzrok može biti sindrom policističnih jajnika

Kada je reč o gubitku kose, mnogi smatraju da su glavni uzroci za ovu pojavu genetika i stres. Iako oni definitivno prednjače, postoje i drugi razlozi koji dovode do ovog neželjenog problema. 

Doktorka Gorana Epštajn objasnila je koliki uticaj zapravo može imati sindrom policističnih jajnika na opadanje kose:

- Sindrom policističnih jajnika (PCOS) složeno je, nutritivno, endokrino i metaboličko stanje. PCOS se povezuje s hroničnom inflamacijom, insulinskom rezistencijom i generalno povećanjem zdravstvenih rizika. Uobičajeni komorbiditeti uključuju neplodnost, hipertenziju, dijabetes tipa 2, depresiju, anksioznost, apneju za vreme spavanja, menstrualne nepravilnosti i druge. Jedna od njih je alopecija - navodi doktorka i nastavlja:

Faktori koji utiču na razvoj PCOS-a:

Insulinska rezistencija

Insulin je hormon koji omogućuje celijama da koriste šećer. Ako celije postanu otporne na delovanje insulina, nivo šećera u krvi može porasti. To može uzrokovati da telo proizvodi više insulina, kako bi pokušalo sniziti nivo šećera u krvi, a ćelije ne odgovaraju.

Previše insulina uzrokuje da telo proizvodi previše muškog hormona androgena. Tada počinju izazovi sa ovulacijom.

Hronična inflamacija

Istraživanja pokazuju da zene sa PCOS-om imaju neku vrstu hronične inflamacije, koja dovodi do toga da policistični jajnici proizvode androgene. To može dovesti do problema sa srcem i krvnim sudovima.

Foto: Freepik.com

opadanje kose

Genetika

PCOS-a u porodici može igrati ulogu u razvoju stanja.

Višak androgena

Previše androgena ometa ovulaciju.

Gde je začarani krug:

Visoki unos šećera dovodi do visokog insulina, što dovodi do visokih androgena, a visoki androgeni uzrokuju gubitak kose.

Šta učiniti?

  • Dijeta mora biti anti-inflamatorna, bez šećera. Izbaciti sve mlečne proizvode. Uraditi test senzitivnosti na hranu.
  • Izbegavajte kozmetičke proizvode s endokrinim disruptorima (sadrže BPA, parabene, ftalate, benzofenone)
  • Pronađite uspešne tehnike upravljanja stresom
  • Vežbajte!!!
  • Suplementi koji mogu pomoći: mio-inozitol, kurkumin, NAC, hrom, cink, omega 3 masne kiseline, probiotici, vitamin D, resveratrol.
  • Antiandrogeni lekovi mogu se koristiti za gubitak kose, ali samo privremeno: spironolakton (oralno ili lokalno).
  •  

    BONUS VIDEO:




    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
    Društvo

    Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

    Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

    17.04.2024

    22:23

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija