• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.12.2022

12:25

5 ZNAKOVA DA JE VREME ZA DIJETU! Stručnjaci vas UPOZORAVAJU!

Ljubav

5 ZNAKOVA DA JE VREME ZA DIJETU! Stručnjaci vas UPOZORAVAJU!

Podeli vest

Medicinski gledano, postoji nekoliko znakova upozorenja koji vam govore da je vreme da skinete kilograme

Težina može biti stvar izbora. Ako niste srećni kada stanete na vagu, možete izabrati da unesete neke promene u svoju ishranu i formu.

Ali gubitak nekoliko kilograma nije uvek opcija, jer prekomerna težina može ugroziti vaše zdravlje i dobrobit. Nije uvek lako prepoznati znakove upozorenja, tako da smo danas ovde sa pet znakova da morate da smršate, po nalogu lekara!

Foto: pexels.com

Dijeta

Vaš lekar će vam biti od pomoći i važno je da pratite svoje fizičke preglede. Poznavanje opasnih simptoma može biti od pomoći u uočavanju problema pre nego što eskaliraju.

Visok krvni pritisak

Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak

Jedna od najčešćih hroničnih bolesti osoba sa prekomernom težinom je visok krvni pritisak. Ovo stanje vas dovodi u opasnost od moždanog udara, bolesti srca, bolesti bubrega i još mnogo toga.

- Iako postoji mnogo lekova koje možete da uzmete za lečenje visokog krvnog pritiska, jedna od najvažnijih stvari koje treba da uradite da biste ga kontrolisali je da izgubite težinu. Dakle, ako vam vaš zdravstveni radnik kaže da je vaš krvni pritisak raste (ili ako ga sami proverite i primetite da je redovno visok), vreme je da počnete sa dijetom i više vežbate - rekao je dr Bol.

Dobijate pozitivan test krvi na visok holesterol ili pred-dijabetes

Foto: Shutterstock

Dijabetes

Još jedan razlog zašto su dosledni fizički pregledi važni je taj što vaš lekar može da utvrdi da li vam je potrebna analiza krvi koja može da ukaže na pred-dijabetes, dijabetes i visok holesterol. Dijabetes i visok holesterol su ozbiljne hronične bolesti koje mogu izazvati oštećenje vaših bubrega, nerava i očiju, zajedno sa bolestima krvnih i srčanih sudova i još mnogo toga. Dobra vest je da se oba zdravstvena stanja mogu efikasno upravljati, barem delimično, spuštanjem viška kilograma.

- Ako vam vaš zdravstveni radnik kaže da je vaš holesterol visok ili da imate dijabetes ili pred-dijabetes, vreme je da smršate - obaveštava nas doktor Bol.

Hrčete noću

Foto: pexels.com

Hrčete

- Apneja u snu je medicinsko stanje koje karakteriše poremećeno disanje tokom spavanja, a jedan od najvećih faktora rizika je višak kilograma. Apneja u snu može učiniti da san nije miran, što dovodi do dnevnog umora i povećava rizik od hroničnih bolesti poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa - zaključio je doktor. 

Osećate bol od prekomernog opterećenja koje je izloženo vašem telu

Foto: Shutterstock

Bol

- Višak kilograma — po definiciji — vas čini težim, što stvara veći pritisak na telo. Veći je pritisak na zglobove i kičmu, a vaši mišići moraju više da rade da bi zadržali vaše držanje i pomerali telo. Kao rezultat toga, višak kilograma može da dovede do bola, bilo da se radi o bolu u kolenima, donjem delu leđa ili negde drugde. O svakom novonastalom bolu za koji niste sigurni treba da razgovarate sa svojim lekarom, ali ako ako mislite da bi to moglo biti povezano sa vašom težinom, vreme je da izgubite nekoliko kilograma - rekao je doktor Bol.

Smatrate da je izazovno obavljati svakodnevne zadatke

Kada ste navikli da obavljate određene zadatke svaki dan i odjednom vam je teže da ih ostvarite, možda nešto nije u redu sa vašim telom.

Foto: Freepik.com

Umaranje

- Ako otkrijete da postaje sve teže hodati na velike udaljenosti ili ići uz stepenice, a da ne ostanete bez daha, vreme je da shvatite da li je višak kilograma uzrok - dodao je doktor, a prenosi nam EatThis.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija