• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.12.2022

12:51

Praznici nam stižu! Kako da vam ne presedne uživanje u hrani - Saveti koji čuvaju zdravlje

Pixels

Ljubav

Praznici nam stižu! Kako da vam ne presedne uživanje u hrani - Saveti koji čuvaju zdravlje

Podeli vest

Novogodišnji i božićni praznici nam "kucaju na vrata", a sa njima i slobodni dani, ali i prebogate praznične trpeze sa nezaobilaznim specijalitetima iz kuhinje

Euforija oko pripreme hrane i pića zavaldala je već sredinom decembra, a kako nam se praznici približavaju pravi je trenutak da sagledamo sve moguće aspekte za zdravu ishranu tokom predstojećih praznika.

Većina nas u vreme praznika daje sebi oduška i često progleda kroz prste kada je reč o hrani. Retko ko može da odoli slanim i slatkim poslasticama. 

Foto: Pixabay

Praznična trpeza
 

Porodične trpeze oduvek su bile bogate raznim vrstama salata, rolatima, različitim vrstama mesa, ali i kolačima. 

Ipak, pored svega toga, važno je da se ne preteruje i ako je moguće pripremiti trpezu na što zdraviji način. 

Foto: Shutterstock

Rolnice sa šunkom

 

Salate kao pravi izbor 

Kako bismo izbegli preterivanje u teškoj hrani za vreme praznika, jedan od saveta je da se na trpezi nađe što više salata. Pored onih od povrća, možemo koristii i šunke.

Šunke će biti pravi izbor za svaku vašu salatau (ruska, mimoza, miks salata), zato što u sebi sadrže manje od 2 posto masti. 

Veoma je bitna i činjenica da ovaj mesnati proizvod ne sadrži laktozu kao ni veštačke boje, pa će vam mnogo lakše "pasti na želudac" od nekih drugih namirnica koje bi vam izazvale tegobe.

Ukusni rolat sa šunkom

Sastojci

Za koru:

5 jaja

250 ml jogurta

200 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Foto: Shutterstock

Rolat sa šunkom

Za fil:

300 g krem sira

100 g šunke

100 g kiselih krastavčića

Priprema

Umutiti žumanca, dodati jogurt, brašno i prašak za pecivo. Dobro umutiti pa kašikom umešati umućena belanca. Sipati u pleh (30x20cm) obložen papirom za pečenje i peći 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180C.

Pečenu koru staviti na vlažnu pamučnu krpu, uviti u rolat i ohladiti. Krastavčiće i šunku iseći sitno i pomešati sa sirom. Koru odmotati, premazati filom i uviti rolat. Staviti u frižider da se ohladi i stegne pa iseći i poslužiti. Prijatno!

Kako bi vaša praznična trpeza bila još bogatija i raznovrsnija, a sa druge strane izbor namirnica zdraviji, šunke možete koristiti i za pravljenje različitih vrsta rolata. 

Takođe, kao što smo navikli, nema praznične trpeze u Srbiji a da na njoj nema različitih vrsta hrskavih pita. 

Pite su pravi izbor, a osim šunke koja bi trebalo da bude sastavni deo, možete kombinovati i različite vrste sireva.

Foto: Pixabay

Šunka ima samo dva odsto masti, a ne sadrži laktozu

Pored pita, šunke možete koristiti i za ukusne proje, razne vrste testenina. Sve je na vama.

Foto: Freepick

Pita sa šunkom

 

 

 

Prijatelji, familija ili komšije biće oduševljeni raznovrsnim izborom vaše trpeze, a imaće pred sobom hranu koja im neće mnogo uticati na zdravlje zbog svog sastava.

Pored šunki, preporučuje se korišćenje i dimljenih pilećih prsa.

Ona u svom sastavu imaju manje od 1.5 posto masti, ne sadrže laktozu i nemaju veštačke boje što je još jedna zdravija namirnica koju bi trebalo da koristitie u pripremi svoje praznične trpeze.

Pored ovih "trikova" u izboru namirnica, potrebno je i biti umeren u konzumiranju hrane i pića u vreme praznika kako bi sačuvali vaše zdravlje. 

Foto: Pixabay

Bogata trpeza

Neka vam svaki dan bude kvalitetan dan, zato birajte najbolje namirnice za predstojeću prazničnu trpezu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija