• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.01.2023

17:15

Da li vam se KOSA MASTI DRUGI DAN nakon pranja? DERMATOLOG objašnjava ŠTA vam je ČINITI!

unsplash.com

Ljubav

Da li vam se KOSA MASTI DRUGI DAN nakon pranja? DERMATOLOG objašnjava ŠTA vam je ČINITI!

Podeli vest

Kosa isečena u više slojeva daje utisak punije kose i iako će vam biti masna, neće izgledati tako. Izbegavajte frizuru sa šiškama, jer će se prvo po njima videti da vam je kosa masna

Da li vaša kosa izgleda kao da ju je neko namazao uljem drugi dan nakon što ste je oprali, ili samo par sati kasnije. Dermatolog Svetlana Minić objašnjava šta vam je činiti, a predlažemo vam i prirodne tretmane od limuna do koprive.  

- U pitanju je stanje koje se prvenstveno nasleđuje od predaka (mame, tate, babe, dede...) pre nego bolest, a pogoršava se pod uticajem stresa. Masnu kosu prati svrab, a ponekad i upala, crvenilo, perut.  Od stepena upale zavisi i težina problema koji se tretira – kaže dermatolog Svetlana Minić.

Foto: Shutterstock

Šampone kupujete isključivo u apoteci

A u tretmanu, odnostno lečenju koriste se (medicinski) losioni, kreme i šamponi.

- Sa losionima (kod duže kose) i kremama (kod kraće) se sanira upala za samo nekoliko dana, dok se šamponom održava optimalno stanje. Kada je reč o tome koliko često treba prati kosu nije šteta to raditi svaki dan (ljudima smeta masna kosa, svrbi ih...), ali se kosa onda šamponira samo jednom i to medicinskim (šamponom) koji se kupuje u apotekma – navodi naša sagovornica.

Parfimerija vs apoteka

I frizura je bitna

Kosa isečena u više slojeva daje utisak punije kose i iako će vam biti masna, neće izgledati tako. Izbegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima videti da vam je kosa masna. Pomerite kosu s lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, vežite je u rep. Lagane kovrdžice će vam pomoći da kosa bude više u vazduhu, a ne slepljena na temenu, pa se neće toliko mastiti.

Prema njenim rečima komercijalni šamponi koji se mogu naći u supermarketima mogu u sebi saržati neku supstancu na koju smo alergični i to izazvati prerut, čak i oni protiv peruti.

- Stoga je važno menjati šampone, eksperimentisati. Još bolje je kupovati ih u apoteci, oni su daleko kvalitetnij i bezbedniji za sve tipove kose – predlaže Svetlana.

Već više godina je u trendu je da se industrijski šampon zameni sodom bikarbonom, naročito u slučaju masne kose, a o tome svedoče brojni oduševljeni sledbenici.

Foto: Shutterstock

Soda bikrbona može da zameni šampon

- Soda bikarbona svakako ne može da škodi, mada iskreno nemam iskustva sa njom – zaključuje doktorka.   

Aleternativa

Za sve one koji žele da se priključe ovom trendu sodu bikarbonu pomešajte sa vodom u razmeri 1:3. Recimo, za kosu dužine do ramena dovoljno je dve do tri kašike sode bikarbone.

Belance - Pored sode za negu masnog temena možete upotrebiti i umućeno belance. Umutite onoliko belanaca koliko je potrebno da vam prekrije teme, umasirajte i ostavite da odstoje 20 minuta. Nakon toga operite kosu šamponom.

Foto: Pixabay

Masno teme glave možete negovati i razređenim crnim čajem

Crni čaj - Masno teme glave možete negovati i razređenim crnim čajem, tako što ćete ga umasirati u kožu, pa isprati. 

Limun - Limunov sok je još jedan dobar prirodni lek za masnu kosu. Ipak, ako ne želite uz to i da posvetlite kosu, nemojte ga koristiti, jer dugotrajnom upotrebom soka od limuna kosa postaje svetlija za par nijansi.

Sirće - I sirće, koje je takođe kiselo, može odmastiti vašu kosu. Pomešajte šolju sirćeta sa šoljom vode, a zatim time obavite završno ispiranje kose. Ne brinite oko toga što mirišete kao salata, miris će brzo nestati. 

Foto: Shutterstock

Najblagotvornija biljka za negu kose je kopriva

Kopriva - Sigurno najblagotvornija biljka kada je u pitanju nega kose je - kopriva. Osim što smanjuje lučenje masnoće, kopriva je odlična i kao sastojak za borbu protiv opadanja kose, ali i peruti. Ukoliko ste u prilici nabavite potpuno prirodan šampon od kopriva, ili nakon uobičejenog pranja isperite kosu čajem od ove biljke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija