• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2023

16:00

KRASTAVAC JE IZVOR ZDRAVLJA! Vreme je da počnete da ga jedete SVAKI DAN!

Shutterstock

Ljubav

KRASTAVAC JE IZVOR ZDRAVLJA! Vreme je da počnete da ga jedete SVAKI DAN!

Podeli vest

Krastavac predstavlja jednu od najstarijih biljaka koju je čovek kultivisao. Prvi podaci o uzgoju datiraju još od pre 7.000 godina, kao i preporuke za njegovu svakodnevnu ishranu jer sadrži brojna lekovita svojstva

Biolozi krastavac svrstavaju u voće, ali se u ishrani koristi kao povrće, a nutricionisti dodaju da predstavlja super hranu jer poseduje neverovatna svojstva.

Foto: Shutterstock

Hidratacija organizma

Kada je telo iscrpljeno i osećate žeđ, bolje vam je da pojedete krastavac nego da popijete čašu vode. Time ćete dobiti malu dozu elektrolita ali i vitamina K. Ovaj vitamin je važan za zdravo zgrušnjavanje krvi, kao i razvoj kostiju i sintezu proteina.

Odlični su za mršavljenje

Ovo povrće ima minimalan broj kalorija ali može dobro da vas zasiti. Uz samo 10 kalorija na 100 grama krastavca slobodno dodajte malo pavlake i jedite ovu salatu iako ste na rigoroznoj dijeti. S obzirom na visok sadržaj zdravih vlakana, krastavac će vam držati sitost veći deo i pomoći da unosite manje količine ostale hrane.

Foto: Shutterstock

Smiruje upale

U novije vreme otkrivena je još jedna važna supstanca koju sadrži krastavac – flavonoid fisetin – koji smiruje upale, štiti zdravlje srca i mozga, a prva istraživanja pokazuju da bi mogao da uspori razvoj simptoma kod karcinoma prostate. Takođe, u krastavcu ima i luteina i zeaksantina, korisnih za zdravlje oka.

Stručnjaci se slažu da svakodnevni unos krastavca doprinosi poboljšanju zdravlja organizma i unapređenju brojnih telesnih funkcija. Zbog visokog sadržaja vitamina jača imunitet i opštu otpornost, a silicium-dioksid doprinosi jačanju vlasi kose i noktiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija