• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2023

21:13

IMATE PROBLEM SA GVOŽĐEM? Ovih 5 napitaka su SPAS za vaše zdravlje

Shutterstock

Ljubav

IMATE PROBLEM SA GVOŽĐEM? Ovih 5 napitaka su SPAS za vaše zdravlje

Podeli vest

Mnogi ljudi pate od niskih vrednosti gvožđa u organizmu, a zeleni sok, sok od cvekle i razni smutiji pomoći će vam sa ovim problemom

Nedostatak gvožđa je obično poznat kao anemija i može dovesti do simptoma kao što su nizak nivo energije, umor, slaba koncentracija, vrtoglavica i bleda koža.

Foto: Shutterstock

Jedan od načina da svom telu obezbedite dovoljne količine gvožđa jeste ishrana i unošenje namirnica koje su bogate ovim mineralom. Neke od njih su cvekla, spanać, urme, a od ovih sastojaka u svojoj kuhinji možete napraviti jednostavne, a ukusne napitke, koji će podići nivo gvožđa u vašem organizmu.

1. Zeleni sok

Osim što pomaže u mršavljenju i čini kožu blistavom, zeleni sok ima još veće benefite po zdravlje celokupnog organizma. Limun, peršun, kruška, spanać i celer su uobičajeni sastojci zelenog soka koji vam mogu pomoći u borbi protiv nedostatka gvožđa. U ovaj sok možete dodati i voće bogato vitaminom C, za bolju apsorpciju gvožđa u organizmu.

Foto: Shutterstock

Tekst potpisa

2. Sok od suvih šljiva

Sok od suvih šljiva je pun esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući gvožđe. Često se preporučuje za sprečavanje i kontrolu nedostatka gvožđa. Pored gvožđa, sok od suve šljive je takođe odličan izvor kalijuma koji može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

3. Smuti od spanaća i ananasa

Spanać je odličan izvor gvožđa koji se može kombinovati sa ananasom. Dodavanje ananasa će poboljšati sadržaj vitamina C u smutiju, kao i ukus. Po potrebi možete dodati i limun ili pomorandžu.

4. Smuti od nara i urme

Nar je odličan izvor gvožđa, kao i vitamina C, a isti slučaj je i sa urmama, zbog čega je i ovo jedna od dobitnih kombinacija za povećanje nivoa gvožđa.

Foto: Shutterstock

Sok od cvekle

5. Sok od cvekle

Cvekla je poznata kao prirodan lek za lečenje anemije, budući da je ogroman izvor gvožđa.

Osim toga, bogata je vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. Jedan od najboljih načina konzumacije cvekle protiv anemije jeste upravo u obliku soka. U sok od cvekle možete dodati i malo prirodnog soka od jabuke, kao i med.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija