• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

15.01.2023

13:34

DOKTOR OBJAŠNJAVA! Evo šta se dešava kada preterate sa korišćenjem kapi za oči!

Shutterstock

Ljubav

DOKTOR OBJAŠNJAVA! Evo šta se dešava kada preterate sa korišćenjem kapi za oči!

Podeli vest

Ukoliko preterate sa korišćenjem kapi za oči, zapravo možete pogoršati stanje, tako da oči budu još crvenije i suvlje

Pečenje, svrab, suzenje: Ako patite od suvih očiju, znate koliko to može biti neprijatno. A ako primetite da se problem pogoršava kako starite, to nije nešto što ste umislili.

- Suve oči su deo prirodnog procesa starenja, pa se stoga više suvih očiju primećuje kod ljudi starijih od 65 godina - kaže Metju Hildebrand, optometrista u Teksasu, takođe napominjući da "žene imaju veću verovatnoću da razviju suve oči, zbog hormonalnih promena, uzrokovanih trudnoćom i menopauzom."

Iako vaš prvi impuls može biti da posegnete za bočicom kapi za oči, kako biste ublažili grebuckanje, prečesta upotreba ili upotreba na pogrešan način, može pogoršati problem.

Džejms Keli, oftalmolog iz Njujorka, kaže za Best Life da, iako veruje da bi svako trebalo da dobro hidrira oči kapima za oči, posebno tokom zime, važno je pravilno koristiti kapi za oči i znajte kada je vreme da posetite doktora zbog suvih očiju.

Suve oči imaju tendenciju da se pogoršaju zimi.

Ako vas oči grebuckaju više nego obično kada nastupi zimsko vreme, postoji dobar razlog.

- Mnogi faktori pogoršavaju suvoću očiju zimi, uključujući sisteme unutrašnjeg grejanja, nisku vlažnost vazduha i generalno hladne i vetrovite vremenske uslove - kaže Keli, napominjući da su  "oni koji provode mnogo vremena gledajući svoj računar, tablet ili pametni telefon izloženi većem riziku." Disfunkcionalne žlezde, dijabetes, apneja u snu i određene kozmetičke procedure takođe mogu izazvati suvoću očiju, kaže Džejms.

- Drugi uzroci mogu biti lekovi kao što su antihistaminici, dekongestivi ili lekovi za krvni pritisak - dodaje Hildebrand.

Foto: Shutterstock

oči

Važno je koristiti pravu vrstu kapi za oči za suve oči.

- Obično bi prvi način za početak lečenja suvih očiju bio korišćenje kapi za oči bez recepta ili veštačkih suza, kako ih ja volim da zovem - kaže Hildebrand.

- Postoji velika količina različitih brendova i vrsta veštačkih suza. Najbolje su veštačke suze bez konzervansa. Ako je suvoća ozbiljnija, postoje lekovi na recept koji pomažu - navodi Hildebrand.

Postoje i pogrešne vrste kapi za oči, kao što su neke namenjene "izbacivanju crvenila". One odlično uklanjaju crvenilo iz beonjača, ali, tokom vremena mogu izazvati povratno crvenilo.

Hildebrand objašnjava da više voli veštačke suze bez konzervansa jer su dugoročno "bolje za oči".

- Konzervansi koji se stavljaju u normalnu bocu veštačkih suza, kako bi se sačuvao kvalitet suza, takođe mogu da iritiraju oči ako se koriste duže vreme ili prečesto.

Prečesta upotreba kapi za oči može pogoršati suve oči.

- Korišćenje kapi za oči može pomoći ili povrediti naše oči, u zavisnosti od toga šta i kako ih koristimo - objašnjava Hildebrand.

- Naš suzni film se sastoji od tri odvojena sloja: unutrašnjeg mucinskog, vodenog i spoljašnjeg lipidnog sloja. Da bi normalan suzni sloj zaštitio oko, sva tri sloja moraju biti u savršenoj ravnoteži. Ako počnemo da koristimo previše kapi za oči, to može poremetiti tu ravnotežu, što dovodi do iritacije i bola. U zavisnosti od vrste kapi za oči, njihova prekomerna upotreba može izazvati pojačano crvenilo i iritaciju - dodaje Keli i nastavlja:

- Za kapi koje imaju za cilj da smanje crvenilo, njihova prekomerna upotreba može dovesti do stanja poznatog kao povratna hiperemija, pri čemu oči postaju zavisne od njih i mogu postati još crvenije kada se kapi prestanu koristiti. Za kapi koje su namenjene za podmazivanje očiju , prekomerna upotreba može da razblaži prirodne suze i rezultira povećanom nelagodnošću.

Ovi znaci pokazuju da je vreme da se obratite lekaru.

Iako suve oči možda ne izgledaju kao ogromna zdravstvena kriza, ne treba ih zanemariti.

- Ako se ne leči, veoma suvo oko može oštetiti rožnjaču - upozorava Keli. Kaže da su bol koji se pogoršava, sve veći zamagljen vid, crvenilo i iscedak razlozi da posetite svog očnog lekara. A ako vaše suve oči ne reaguju na kapi bez recepta, to je takođe crvena zastavica.

- Druga medicinska stanja, uključujući, bolesti štitne žlezde ili autoimune bolesti, mogu biti razlog vaših suvih očiju - navodi Hildebrand.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija