• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

05.08.2019

18:38

7 DESERATA KOJI NE GOJE! Zasladite se bez griže savesti!

Recepti

7 DESERATA KOJI NE GOJE! Zasladite se bez griže savesti!

Podeli vest

Desert ne mora uvek da bude "slatki greh" krcat kalorijama, već može da bude i ukusan i zdrav međuobrok. Donosimo vam nekoliko recepta idealnih za sve one koji pokušavaju da izbegnu slatko tokom letnje sezone, ali ipak ne mogu da mu odole

Naš su prvi izbor jabuke punjene bademima i domaćim džemom. Reč je o vrlo jednostavnom receptu koji malo podseća na tufahije, ali su priprema i popis sastojaka daleko kraći. Jedna polovina jabuke zadovoljiće vašu potrebu za slatkim, a nećete morati puno da brinete o kalorijama.

Odaberite slađu jabuku, oljuštite je, prepolovite i pažljivo izdubite. U maloj posudici pomešajte dve kašike naseckanih badema sa kašikom domaćeg džema, a po želji dodajte i kašičicu, dve ruma. Smesom napunite jabuke i pecite otprilike 20 minuta na 180 stepeni.

Foto: Shutterstock

Sledeći recept takođe uključuje voće - jabuke, banane, kruške, breskve, borovnice, maline... Za pripremu možete iskoristiti gril ili rernu, a potrebni su vam samo komad aluminijumske folije, štangla kvalitetne tamne čokolade i malo ruma. Voće isecite, dodajte kockice čokolade, prelijte rumom i dobro zatvorite. Na grilu ostavite desetak minuta, a u rerni zagrejanoj 200 stepeni otprilike 20 minuta.

MINERALI U DEFICITU! Gubimo ih znojenjem, a ovako ih je NAJBOLJE NADOKNADITI!

Foto: Shutterstock

Presudno je da upotrebite čokoladu s velikim procentom kakaa i proverite količinu šećera, a slobodno možete dodati i malo cimeta. Uzmite u obzir i činjenicu da su banane najkaloričnije od nabrojanog voća.

Foto: Shutterstock

Treća opcija je praktična i prikladna za duge letnje dane. Reč je o ledenim pločicama od grčkog jogurta sa bobičastim voćem, koje možete držati u zamrzivaču čak dva meseca, ali sumnjamo da će neka preostati. Izmiksajte 500 ml grčkog jogurta sa 80 grama meda i prstohvatom soli. Prelijte smesu u plitak sud prekriven papirom za pečenje, rasporedite odabrano bobičasto voće i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim razlomite i osvežite se.

KAKO SE NEGUJE BEBA LETI? Benkica, šeširić, često dojenje i hladovina!

Uživajte bez griže savesti!
 

RECEPTI PLUS:

Foto: Shutterstock

Ledena torta sa borovnicama

Sastojci: 4 zaleđene banane, 300 g mlevenog badema, 4 kašike rastopljenog kokosovog ulja, 3 kašike mleka, 6 svežih urmi, sveže borovnice.
Priprema: Za koru sameljite badem u mlinu za kafu jer će tako biti finije teksture. Potom mu dodajte urme, prethodno potopljene (2-3 minuta) u vodi i samlevene u secku ili blenderu. Dodajte i rastopljeno kokosovo ulje i sve zajedno izblendirajte i izlijte u kalup. Za fil iseckajte banane na kolutove i zaledite. Ubacite ih u jači blender i dodajte malo mleka. Polovinu fila sipajte na koru. U drugu polovinu dodajte borovnice i blendirajte još minut-dva, pa sipajte preko belog fila. Tortu ukrasite celim borovnicama.

ZABORAVITE NA TERETANU! Seks ublažava bol, smanjuje stres, podiže kondiciju...

Foto: Shutterstock

Štanglice bez šećera

Sastojci: šolja kokosovog ulja (rastopljenog), tri četvrtine šolje mlevenog rogača, 2 kašike meda, šolja mešavine suvog grožđa, seckanih oraha, kokosovog brašna... (ili kombinacija po vašoj želji).
Priprema: Pomešajte sve sastojke, pa rastanjite dobijenu smesu na tacnu obloženu masnim papirom. Kolač ostavite u frižideru da se stegne oko 15-20 minuta, a potom ga izlomite i uživajte u zdravoj i ukusnoj poslastici.

Foto: Shutterstock

Sirovi čokoladni puding

Sastojci: 3 zrele banane, zreo avokado, 3 sveže urme, šolja vode ili biljnog mleka, pola kašike kakaa, 2 kašike čija semenki po potrebi.
Priprema: Sve sastojke, osim čija semenki sipajte u blender i izblendirajte. Dobićete gust puding. Ako nije dovoljno gust, u puding možete umešati i čija semenke i ostaviti desetak minuta da se stegnu. Puding možete ukrasiti kokosovim brašnom, godži bobicama, mlevenim lešnikom, seckanim orasima, komadićima crne čokolade, čija semenkama...

SVAKO JUTRO NAM PRODUŽAVA ŽIVOT! 6 razloga da popijete 3 kafe dnevno!

Foto: Shutterstock

Sladoled koji ne goji

Sastojci: kašika kisele pavlake, 2 kajsije, 2 breskve, 2 nektarine, pola banane.
Priprema: Voće staviti na tri sata u zamrzivač. Nije cilj da se totalno zamrzne, već da se dobrano stvrdne. Ukoliko slučajno preterate, ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da se malo "otpusti". Iseckajte voće, ubacite u blender, dodajte pavlaku i izmiksajte. Kao ukras možete da dodate maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće ili komadiće preostalog voća. Raspodelite u elegantne čaše za sladoled i vratite u zamrzivač da se lepo stegne.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija