• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Novosti

02.09.2019

15:09

SOČNA, SLATKA I LEKOVITA! Proverite zašto je smokva MEDITERANSKA KRALJICA!

Recepti

SOČNA, SLATKA I LEKOVITA! Proverite zašto je smokva MEDITERANSKA KRALJICA!

Podeli vest

Simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti, te postoji verovanje da pomoću smokve žena može začarati svog ljubavnika

Smokva je mediteranskim narodima ono što je jabuka kontinentalcima. Ova veoma ukusna i lekovita voćka stimuliše mozak, obezbeđuju i budnost, svežinu i brže reakcije, dobar san i cirkulaciju, a zbog velike količine vlakana i hranljivosti idealna je namirnica za dijete. Simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti, te postoji verovanje da pomoću smokve žena može začarati svog ljubavnika. U čemu je tajna ove kruškolike i mesnate, zelene, žute, smeđe, ljubičaste ili potpuno tamne egzotične voćke?

Zdravstvene dobrobiti

Ova "biblijska" biljka bila je poznata još pre četiri hiljade godina u Mesopotamiji, a preko Krita prenela se do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Bogat je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže kao i suve smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.

Foto: Pixabay

I lišće je lekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava - leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki krvni pritisak, kožne probleme i čireve. Lišće smokve je takođe izuzetno dobro za dijabetes - prelijte dve kašičice suvog lišća smokve šoljom ključale vode, pokrijte i ostavite 10-15 minuta, a zatim procedite. Svakog jutra popijte jednu šolju ovog čaja uz doručak.

Sadrži i triptofan, koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 grama sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokvi sadrži trostruko više ovog minerala.
Magnezijum je inače jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma dobar izbor za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.

Smokva sadrži do 80 odsto vode i blizu 60 odsto prirodnog šećera, koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66 odsto šećera.

 

 

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva. Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokvi priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve.

Foto: Pixabay

Predlozi za serviranje

Smokve su slatke i sočne, te su najukusnije bez ikakvih dodataka, što ne znači da ih ne možete kombinovati i sa drugim namirnicama. Sveže se dodaju salatama, kolačima i sladoledima, dok onim suvim možete obogatiti sendviče, ali i kolače raznih vrsta.

POJEDITE 12 ŠLJIVA DNEVNO! Obaraju holesterol, jačaju kosti, štite od raka...

Smokve izvrsno nadopunjuju i slana jela. Pečenu piletinu možete poslužiti s dinstanim pečurkama i karamelizovanim svežim smokvama u sosu od smokvi na bazi od pilećeg bujona i crnog vina, a uz pečenu jagnjetinu poslužite tapenadu (pire) od pečenih smokvi, crnih maslina, kapara, ruzmarina, aćeta balzamika i mlevenih oraha. Sveže smokve punjene kozjim sirom i iseckanim bademima mogu da posluže kao predjelo ili desert.

RECEPTI:

Dalmatinska pašticada

Sastojci: 750 g goveđeg buta, 4 čena belog luka, 1 dl belog vina, 1 dl prošeka, 80 g pančete, 150 g šargarepe, 50 g paškanata, 50 g korena celera, 200 g crvenog luka, 50 g jabuka, 10 g suvih šljiva, 100 g svežih smokvi, lovorov list, 20 g pasiranog paradajza, mast, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
Meso našpikujte dan ranije - s pančetom, šargarepom isečenom na prutiće širine pet milimetara i belim lukom. Stavite u pac s ostalim voćem (ostavite par smokvi za dekoraciju), povrćem iseckanim na kockice i vinom. Sutradan meso ocedite od paca, posolite i ispecite na vrućoj masti. Stavite na toplo, a karamel koji se stvorio kod pečenja mesa deglazirajte s povrćem iz paca. Dodajte lovorov list i zalijte po mogućstvu goveđim bujonom. Kada se prokuva, stavite meso i na laganoj vatri, kuvajte dok ne omekša (oko 2-3 sata). Lovor i meso izvadite, a u sos dodajte paradajz pire i beli luk. Lagano prepržite, sve izmiksajte i po želji začinite. Poslužite s njokama i dodatno obogatite svežim smokvama.

Foto: Pixabay

Medena pana kota

Sastojci: 2 šolje slatke pavlake, šolja šećera, kašičica ekstrakta vanile, trećina kesice želatina, 3 kašike hladne vode, 4 smokve, med.
Priprema:
U šerpi pomešajte slatku pavlaku i šećer, pa sve to polako zagrevajte do tačke ključanja, pa odmah sklonite sa vatre. Dok se to zagreva, u tanjiriću pomešajte tri kašike vode i želatin i ostavite da odstoji pet minuta. U vruću pavlaku dodajte vanilu i želatin, pa dobro promešajte da se želatin otopi. Dobijeni krem podelite na četiri porcije i stavite da se hladi najmanje dva sata. Pre serviranja ukrasite isečenim smokvama i medom.

10 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE SMETE da stavljate u mikrotalasnu rernu!

Sladoled od smokvi

Sastojci: 500 g smokvi, 2 šolje slatke pavlake, šolja mleka, 200 g maskarpone sira, pola šolje šećera, kašika sirćeta, kašika brendija, sok od jednog limuna.
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Operite smokve, očistite ih, isecite na pola na poređajte na pleh sečenom stranom nadole. Pecite 15 minuta. Pečene smokve stavite u blender i napravite pastu. U blender dodajte i sve ostale sastojke, pa sve dobro promešajte. Probajte i dodajte još šećera po ukusu. Stavite u činiju i ostavite da se hladi u zamrzivaču 10 sati, mešajući povremeno.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija