• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.09.2019

19:06

IZ BAKINOG ŠPAJZA! Kiselo i ljuto, spakovano za zimu!

Recepti

IZ BAKINOG ŠPAJZA! Kiselo i ljuto, spakovano za zimu!

Podeli vest

Jeste da sve ima da se kupi, ali domaće je ipak domaće. Recepti koji slede daće vam inspiraciju za šarene tegle pune ukusa

U hladnim zimskim danima mnogima će prijati neki kiseli ili ljuti zalogaj iz tegle, a savremeni tempo života diktira da sve spremi brzo, bez mnogo gnjavaže i silnih sati provedenih pored šporeta. Jeste da sve ima da se kupi, ali domaće je ipak domaće. Recepti koji slede daće vam inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.

Prirodni konzervansi

Za pripremu zimnice birajte samo zdrave plodove na vrhuncu zrelosti jer povrće tada nije samo atraktivnog izgleda već je i udeo nutrijenata maksimalan. Dobro ga operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se dobro ocedi.

Foto: Shutterstock

Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvog oštećenja za koje niste sigurni da je nastalo u vašoj kuhinji, koje kasnije može da izazove truljenje zimnice.
Neki recepti zahtevaju da upotrebite konzervans (natrijum benzoat) ili vinobran jer se namirnice ne mogu sačuvati bez njih. Takve recepte izbegavajte, a najbolji prirodni konzervansi, osim soli i sirćeta, jesu sušena rukola (teško se nalazi, ali je možete sami osušiti), vlašac, mirođija, bosiljak, beli luk i ruzmarin.

MOĆAN SU ANTIOKSIDANS, čuvaju srce i sprečavaju nastanak karcinoma!

Da li zapeći u rerni?

Kada je reč o flašama i teglama, neka budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju. Dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite - u prethodno zagrejanoj rerni ubacite ih na 15 minuta. Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.

Foto: Shutterstock

Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.

Postoji mišljenje da ajvar pre zatvaranja tegli treba kratko zapeći da bi se napravila korica i da bi tako ostao duže svež, ili da se na vrh dolije ulje da bi se sprečio prodor vazduha. To su stari bakini trikovi, ali bake nisu imale moderne tegle sa zatvaračima koji dihtuju, nego su sve pokrivale gazom i celofanom.

Dakle, nije neophodno stavljati ulje, ali tegle treba okrenuti naopako, ostaviti ih 5-10 minuta i vratiti u uspravan položaj kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno, odnosno kako bi se hermetički zatvorile. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite 1-2 centimetra.

Zimnicu čuvajte na suvom i tamnom mestu.

Savet plus: Dodatna sterilizacija koja ujedno može da poboljša ukus je da u tegle pre punjenja nalijete malo rakije, zatvorite i protresete.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Slatko-kisele tikvice

Sastojci: 4 dl jabukovog sirćeta, 100 g smeđeg šećera, 10 karanfilića, 3 anisa, 2 kašike soli, kašika slačice u prahu, kašika semenki slačice, pola kašike bibera, 2 velike tikvice.
Priprema: Tikvice isecite na tanke kriške i složite u sterilisane tegle. Na šporet stavite mešavinu sirćeta, smeđeg šećera, karanfilića, anisa, soli, slačice, bibera i dve šolje vode. Kad provri, kuvajte tečnost na laganoj vatri oko 10 minuta. Sipajte preko tikvica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

Krastavac s mirođijom i korijanderom

Sastojci: 4 dl sirćeta po izboru, 10 krastavaca, grančice sveže mirođije, đumbir, 100 g šećera, 2 kašičice soli, korijander.
Priprema: Po 4 dl vode i sirćeta stavite da provri, pa prelijte preko 10 krastavaca isečenih na četvrtine. Ostavite ih u sirćetu tri sata, pa ih složite u tegle s grančicama mirođije. U tečnost u kojoj su stajali dodajte seckani đumbir, 100 g šećera, 2 kašičice soli, korijander i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Sipajte vruću tečnost preko krastavca u tegle.

DA JETRA KAŽE HVALA! Očistite svoju "laboratoriju" lekovitim biljem!

Paprike punjene kupusom

Sastojci: 10 paprika (crvenih ili žutih), 2 kg kupusa, 2 l vode, 1 l alkoholnog sirćeta, 100 g soli, 2 korena rena, biber u zrnu.
Priprema: Kupus narendajte, posolite i ostavite da odstoji preko noći kako bi pustio sok. Paprike očistite od semenki. Kupus ocedite od soka i začinite s malo alkoholnog sirćeta, pa njime napunite paprike. Slažite ih u tegle. Između paprika stavite komadiće rena. Zagrejte preliv od vode, sirćeta i začina i vruć prelijte preko paprika.

Foto: Shutterstock

Bakin ajvar

Sastojci: 15 kg crvenih paprika, 5 kg patlidžana (ili manje, ali se držite odnosa paprike i patlidžana 3:1), ljute paprike po ukusu, 3 glavice belog luka, šaka i po soli, 1 l ulja (najbolje maslinovog).
Priprema: Paprike, ljute paprike i patlidžan dobro zapecite na roštilju, pa ih ostavite u pokrivenoj plastičnoj posudi kako bi kožica omekšala. Kad se sve ohladi, oljuštite ih, očistite od semenki (i paprike i patlidžan) i stavite u cediljku na jedan celi dan ili preko noći kako bi se ocedio višak vode. Paprike i patlidžan zajedno s belim lukom sameljite na mašini za mlevenje mesa. Prebacite smesu u šerpu i kuvajte sat do sat i po uz neprekidno mešanje. Dodajte ulje i so, i kuvajte još sat vremena.

Čatni od šargarepe

Čatni je poznato jelo južne Azije, a može se reći da je nešto između umaka, salse i pekmeza. Služi se uglavnom kao prilog/sos glavnom jelu.
Sastojci: 500 g šargarepe, crni luk, crvena paprika, ljuta papričica, 2,5 cm narendanog đumbira, 250 g smeđeg šećera, 350 ml jabukovog sirćeta, kašičica kumina, kašičica korijandera, kašičica kurkume, prstohvat soli, prstohvat bibera.
Priprema: U tiganj stavite na kolutiće nasečeni šargarepu, naseckan luk, papriku, ljutu papričicu i narendani đumbir. Dodajte šećer i sirće i dinstajate oko pet minuta. Dodajte začine, posolite i pobiberite. Pustite da provri, pa smanjite vatru i kuvajte oko sat vremena. Kad se smesa zgusne, pustite da se malo ohladi i sipajte u sterilisane tegle.

Foto: Shutterstock

Pire od bundeve

Sastojci: bundeva, kašičca soli, ruzmarin, prstohvat čilija u prahu.
Priprema: Naseckanu bundevu pecite na 170 stepeni oko 40 minuta. Oljuštite je, izmiksajte, pa dodajte so, ruzmarin i začine. Topli pire sipajte u sterilisane vruće tegle.

TINEJDŽERI I PORNIĆI! Lažno zadovoljstvo na jedan klik!

Mediteranski namaz od patlidžana

Sastojci: 2 patlidžana, 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike usitnjenog susama ili tahinija (paste od susama), 2 čena belog luka, kašičica usitnjenih semenki kumina, sok od limuna, so, biber, kašika naseckanog peršuna.
Priprema: Izbodite patlidžan viljuškom i prepolovite ih po dužini. Premažite ih kašikom maslinovog ulja. Stavite u pleh i pecite 40 minuta na 220 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Kašikom izvadite meso patlidžana u posudu i dobro zgnječite viljuškom. Pomešajte sa zgnječenim belim lukom, ostatkom ulja, tahinijem ili usitnjenim susamom, kuminom, limunovim sokom, solju i biberom. Sve dobro promešajte.

Foto: Shutterstock

Ukiseljena cvekla

Sastojci: pola kilograma cvekle, 1 dl jabukovog sirćeta, 2 dl vode, jedna i po kašičica soli, koren rena, kim.
Priprema: Pecite cveklu u rerni na 200 stepeni oko sat vremena, ostavite da se ohladi, pa oljuštite i isecite na tanke kolutove. Koren rena oljuštite, izrendajte ili isecite na manje štapiće. U teglu ređajte cveklu i povremeno pospite rendanim renom i kimom. Prokuvajte sirće, so i vodu i vrelom tečnošću prelijte cveklu. Teglu zatvorite i ostavite da se hladi.

Sok od paradajza

Sastojci: 5 kg paradajza, so, šećer, bosiljak, peršun, origano, beli luk, čili papričica po ukusu.
Priprema: 5 kg paradajza sameljite ili izmiksajte, pa procedite. Na 10 l soka stavlja se 100 g soli i 100 g šećera. Stavite na vatru, dodajte začine i kuvajte oko pet minuta. Sipajte vrući sok u sterilisane i vruće flaše. Stavite ih na toplo mesto, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata, pa odložite u špajz.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija