• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stil/informer.rs

23.09.2019

16:11

KRALJICA SVAKOG OBROKA! 7 savršenih jela od paprike!

Recepti

KRALJICA SVAKOG OBROKA! 7 savršenih jela od paprike!

Podeli vest

Pohovane, pečene ili punjene paprike, brusketi sa paprikom ili, pak, pasta, idealni su predlozi za porodični ručak, a svi ljubitelji ovog povrća uživaće u pikantnim ukusima

Paprika je odličan izvor vitamina C - sadrži do četiri puta više ovog vitamina od, recimo, pomorandže. Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A.

Ovo povrće je dobro za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, poboljšava varenje, vid, i umanjuje tegobe kod ateroskleroze. Naime, paprika sadrži citrin, koji kapilare čini elastičnima. Takođe, sadrži i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala.

Od paprike mogu da se prave razna ukusna jela, a u nastavku slede recepti za samo neke od brojnih.

 

Foto: Shutterstock

1. Mađarski lešo

Mađarski lešo je ukusno jelo čija su glavna tri sastojka paprika, paradajz i biber. Lešo može da se služi kao prilog, predjelo ili glavno jelo. Slično je našem domaćem đuveču. Zelene paprike su najbolji izbor. Priprema je jednostavna: na tihoj vatri, pet minuta propržite luk u tiganju na masti od slanine ili ulju. Dodajte biber i kuvajte još 15 minuta. Potom dodajte paradajz, šećer, so i papriku, i sve zajedno dinstajte još pola sata, uz povremeno mešanje, dok se smesa ne zgusne.

 

2. Pasta sa paprikom i tikvicama

 

Ukoliko volite pastu, kombinacija sa paprikom i tikvicama idealan je predlog za ručak. Priprema je vrlo jednostavna. Najpre narežite papriku na rezanca. Stavite je u tiganj na malo maslinovog ulja, potom posolite po želji i ostavite da se dinsta 10-ak minuta. U međuvremenu izrežite tikvice na kockice i dodajte i njih u tiganj da se dinstaju dok ne postanu mekane. Skuvajte pastu, procedite je i dodajte je u tiganj sa povrćem. Dodajte jaje koje ste prethodno ulupali i izrendani sir. Promešajte na laganoj vatri par minuta da se sir istopi. Po želji posipite parmezanom.



PEČENE PAPRIKE PUNJENE FETA SIROM! Ukusno i brzo!

3. Pečena paprika

 

Za ovo jelo koje možete poslužiti kao prilog ali i kao specijalitet koji je dovoljan sam za sebe, stvarno nije potrebna velika nauka. Najlepše je kada se sprema i posluži u zemljanim posudama, a načina na koji ćete je spremiti je bezbroj. Mi vam predstavljamo tri jednostavna ali sočna i ukusna načina: Posute alevom paprikom (ljutom ili slatkom, po izboru), sa pavlakom ili sitnim sirom, i u ulju sa ili bez belog luka.

 

Foto: Informer

4. Brusketi sa paprikom

 

Ove šarene minijature mogu biti odlične za doručak, užinu, večeru ili koktel zabavu. Baget hleb isecite na kriške i zagrejte u rerni. Svežu papriku, po mogućstvu različitih boja, zelene masline i čen belog luka kratko propržite na kockici putera, vodeći računa da papruika ostane hrskava. Saftom premažite bruskete a papriku i masline stavite odozgo. Svaki brusket možete ukrasiti listom sveže nane što će mu dati posebi šmek svežine.

 

5. Sir rolnice sa paprikom

 

Za ovo ukusno predjelo potrebno vam je jako malo vremena. Od sastojaka pripremite kačkavalj isečen na listove, sveža paprika, nekoliko tvrdo kuvanih jaja. Ukoliko je moguće nabavite dimljeni sir, ali odlično mogu da posluže i listići nekog drugog sira. Papriku isecite na štapiće i po želji ih možete propržiti na vrelom ulju samo malo, da ne omekšaju. Potpom u list sira uvite papriku i seckano ili rendano jaje. Možete se prepustiti mašti i paprici dodati praziluk, svežu šargarepu ili isto tako isečen svež kupus poprslan sa par kapi limuna. Uživajte i pokažite se pred nenajavljenim gostima.

 

Foto: Pixabay

6. Ražnjići sa paprikom

 

Bilo da se odlučite za vegetarijansku varijantu ii onu sa mesom, ražnjići su mnogo bolji i ukusniji sa paprikom. Vegetarijanski ražnjići mogu biti od raznog povrća - kukuruza, brokolija, pečuraka, tikvica, krompirića ili luka, paprika je taj čarobni sastojak koji će ima dati slast i učiniti ih sočnijim.

7. Pita sa paprikama

 

Paprika osim kao glavni sastojak jelima, može da bude vrlo moćna dekorativna namirnica, naročito ukoliko kombinujete crvenu i zelenu papriku. Uz malo mašte, sasvim običnu pitu ili picu možete da začinite ovim povrćem. Ne samo da će obogatiti izgled svakog jela, već će doprineti pikantnijem ukusu i mirisu. Igrajte se!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija