• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo/informer.rs

13.01.2020

21:48

SLATKI VS OBIČNI KROMPIR! U čemu je razlika i KOJI JE ZDRAVIJI? (RECEPT)

Recepti

SLATKI VS OBIČNI KROMPIR! U čemu je razlika i KOJI JE ZDRAVIJI? (RECEPT)

Podeli vest

U poslednje vreme sve češće se čuje pitanje: šta je zdravije - krompir ili batat?

U pojedinim nutricionističkim krugovima batat ili slatki krompir, dobio je titulu superhrane. Istovremeno je običnom krompiru zalepljena etiketa nezdrave namirnice zbog obilja ugljenih hidrata, visokog glikemijskog indeksa i veće kalorijske vrednosti.

VAGA NE LAŽE! Smršajte uz ZDRAVI SMUTI nakon božićnih praznika!

DŽABA STE KREČILI! Ovi lekovi i hrana NISU KOMPATIBILNI!

 

IIstina je sledeća: obe namirnice sadrže važne nutrijente koji su organizmu potrebni za zdravlje. Takođe, obe namirnice možete jesti u sklopu uravnotežene dijete i uz njih biti vitki i zdravi.

Foto: Pixabay

Iako se popularno naziva "slatki krompir", batat je zapravo tek daleki rođak običnog krompira, mada oba potiču iz Srednje i Južne Amerike. Postoji oko 4.000 sorti krompira i oko 5.000 sorti batata koji se uzgajaju širom sveta. Obe namirnice rastu u raznim bojama, od bele preko narandžaste do ljubičaste.

(VIDEO) SUPER TRIK ZA ŠMINKANJE koji će pomoći da koža ima PRIRODAN SJAJ!

Porcija od 100 grama batata sadrži 90 kalorija, a ista količina običnog krompira - 93 kalorije. Batat i običan krompir u sebi skoro nemaju masnoće i poseduju iste količine belančevina i ugljenih hidrata - oko 21 gram  u 100 grama svake namirnice.

Foto: Pixabay

Batat tek neznatno nadmašuje krompir u količini vlakana: 100 grama batata sadrži 3,3 g vlakana, a ista količina običnog kr0mpira - 2,2 g.

(FOTO) ŽIZEL LAJF KOUČ? Lepotica dala savete za kvalitetniji život: VI STE POSEBNI!

Obe namirnice su bogate vitaminima A, E i C, s tim što batat sadrži nešto više važnih vitamina nego krompir, koji je bolji izvor gvožđa i kalijuma.

Foto: Pixabay

Kalcijum, mineral važan za zdravlje kostiju, nalazi se u batatu u većim količinama nego u krompi, a i jedan i drugi su puni poželjnih fitonutrijenata, kao što su polifenoli, alfa-lipoinska kiselina, selen, likopen i mnogi drugi.

NIŠTA IZ KORENA! 3 jednostavna načina da DRASTIČNO POBOLJŠATE svoje ZDRAVLJE!

Dakle, trebalo bi podjednako konzumirati i jedan i drugi.

Ako do sada niste pripremali batat, evo jednog zanimljivog recepta...

POGLEDAJTE VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija