• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

13.04.2020

11:39

SAVET ISKUSNOG PEKARA! Evo koja količina suvog kvasca može da zameni sveži!

Recepti

SAVET ISKUSNOG PEKARA! Evo koja količina suvog kvasca može da zameni sveži!

Podeli vest

Kad je srazmera prava, testo ne može da omane...

Ovih nedelje se u domovima širom Srbije mesi više ego ikada, a većina recepata za hlebove i testa zahteva sveži kvasac.

POSNA PITA SA MLADIM KROMPIROM I KUPUSOM! Ukućani će tražiti parče više!

NE VOLITE DA BACATE HRANU? Evo kako sve možete da je iskoristite!

Većina domaćica koja nije uspela da nabavi ovu namirnicu koristi suvi kvasac, ali to nije isto. Postoji razlika u količini koju treba koristiti pri pripremi testa, a kako da ne pogrešite u srazmeri kvasca i brašna, otkrila je kuvarica Petra Jelenić. Ona je sa svojim prijateljima i pratiocima na Fejsbuku podelila savet koji je dobila od pekara s 30 godina staža.

Foto: Pixabay

- Sveži kvasac (kocka ima 42 g) sastoji se od 28 odsto suve materije koju čine kvasac i 72 odsto melase. Kesica suvog kvasca sadrži 7 g suvog kvasca (i u ovom slučaju, emulgator) - kaže ova kuvarica, pa navodi uputstvo koje je dobila od pekara.

SOČNO BELO MESO U RERNI! Evo kako da bude DOBRO PEČNO - dodajte i KROMPIRE! (FOTO)

- Suvog kvasca treba staviti tri puta manje od svežeg kvasca. Znači, ako recept traži 40 g svežeg kvasca, suvog treba staviti 13,3 ili 14 grama. Miljac (pekar) takođe preporučuje da se kvasac aktivira pre nego što se testo zamesi. Kvasac otopiti u mlakom mleku i dodati mu malo brašna i prstohvat šećera. Na taj način smo sigurni da kvasac 'radi'. Mikroorganizmima su potrebne tri stvari da bi 'radili' - temperatura, hrana (brašno, šećer) i voda (mleko). Što je testo teže, znači masnije, slađe, treba malo više kvasca i duža fermentacija jer neki sastojci usporavaju rast: masnoće (i u jajima), šećeri (puno šećera usporava rast, a ima ga i u suvom grožđu, uopšteno suvom voću...), alkoholu (rum, rakija)... - kaže kuvarica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija