
Pixabay
EVO ŠTA SVE MOŽETE DA URADITE SA HELJDOM! Američke palačinke, kaša i MAFINI - Sve gotovo za manje od 25 MINUTA!
Isprobajte ova tri recepta...
Američke palačinke od heljde



SASTOJCI:
- šolja i po heljdinog brašna
- 300 ml mleka
- dve kašike soka od limuna
- četiri kašike maslaca
- kašika šećera
- kašičica sode bikarbone
- veće jaje
- kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- voće po izboru
PRIPREMA:
Pomešati mleko i sok od limuna, pa ostaviti da odstoji 15 minuta. U međuvremenu sjediniti brašno, sodu bikarbonu, so i šećer. U mleko dodati jaje i vanilu, pa umutiti. Sjediniti obe smese i ostaviti da odstoji 20 minuta. U tiganju na zagrejanom maslacu peći palačinke dok ne dobiju lepu boju sa obe strane. Poslužiti uz voće po izboru.



Pixabay
Heljdina kaša sa mlekom i medom
SASTOJCI:
- šolja heljde
- dve i po šolje mleka
- pola kašičice cimeta
- dve kašike meda
- na vrh noža soli
PRIPREMA:
U šerpu sipati mleko, dodati heljdu, pa kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok ne počne da ključa. Poklopiti, smanjiti temperaturu i lagano krčkati još desetak minuta. Potom isključiti ringlu, ostaviti da odstoji još pet minuta, pa umešati med i cimet i odmah poslužiti.
Pixabay
4. Mafini sa heljdom i bananama
SASTOJCI:
- 250 g heljdinog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- dve veće banane
- trećina šolje jogurta
- veće jaje
- kašika i po meda
PRIPREMA:
Pomešati heljdino brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Banane oljuštiti i dobro izgnječiti, pa dodati med, umućeno jaje i jogurt. Sjediniti obe smese, pa izliti u kalupe za mafine. Peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.