• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/pakograf.com/24sata.hr

30.11.2020

12:18

KUVANO belo i crno VINO - Napici koji će vas RAZGALITI i ZAGREJATI i dušu i telo (RECEPTI)

Recepti

KUVANO belo i crno VINO - Napici koji će vas RAZGALITI i ZAGREJATI i dušu i telo (RECEPTI)

Podeli vest

Hladni dani, temperature blizu nule i miris novogodišnjih praznika u vazduhu pravo su vreme za tradicionalne zimske napitke kao što je kuvano vino. Ako mu dodate i mirisne začine poput cimeta, vanile ili karanfilića, biva još ukusniji i delotvorniji - da nas zagreje i razgali

Kuvano vino se kod nas tradicionalno konzumira na Badnje veče, Božić, tokom slava i drugih, mahom zimskih svečanosti. U kombinaciju ulaze pre svega crna, ali i roze, potom bela vina, sangrija, čak i vermut, a od začina podrazumevani cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila, pa sve do bibera, pimenta, đumbira, kardamoma i raznih vrsta svežeg, suvog i kandiranog voća.

Kako biste maksimalno uživali u ovom toplom napitku, važna je ravnoteža ukusa. Birajte (crna) vina voćnog ukusa i klonite se onih koja su bogata taninom jer, uprkos kasnije dodatom šećeru, ukus toplog napitka na kraju može da bude gorak.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Aromatični napitak Džejmija Olivera

Sastojci: 2 mandarine, limun, limeta, 200 g šećera, 6 karanfilića, štapić cimeta, 3 lista lovora, štapić vanile, 2 zvezdasta anisa, 2 flaše crnog vina.

Recept plus - crni čaj sa začinima

Sastojci: pola kašičice mlevenog đumbira, štapić cimeta, pola kore pomorandže, sok od pola pomorandže, 3 kesice crnog (ili zelenog) čaja, 3 pune čajne šolje vrele vode.
Priprema: Držite kesice čaja, đumbir i cimet u vodi pet minuta. Dodajte sok od pomorandže i koru. Promešajte i uživajte.

Priprema: Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko pet minuta, dok se šećer u potpunosti ne rastopi, nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće ispariti. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i dodajte anis i ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino sipajte u čaše i poslužite.

Foto: Shutterstock

Belo kuvano vino

Sastojci: 1 l belog vina (npr. šardone), 1 i po šolja soka od jabuke, trećina šolje meda i trećina šolje suvog grožđa, iseckana pomorandža, iseckana jabuka, 4 štapića cimeta, štap vanile, kašika kardamoma, kašičica karanfilića, kašičica đumbira.

Priprema: Sve sastojke stavite u dublju šerpu ili lonac i kuvajte petnaestak minuta.

ISTINE I ZABLUDE O LEKOVIMA - Da li se uvek piju PRE JELA, uz koju HRANU ne idu, koje su kombinacije FATALNE čitajte OVDE.

RAJ NA ZEMLJI! KAFA late sa BUNDEVOM - mirisni NAPITAK kojem je TEŠKO ODOLETI, a recept potražite OVDE

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija