• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

01.02.2021

14:25

VELIKA CRVENA PREVARA! Otkriveno zašto PARADAJZ više nema PRAVI UKUS!

Recepti

VELIKA CRVENA PREVARA! Otkriveno zašto PARADAJZ više nema PRAVI UKUS!

Podeli vest

Paradajz koji pamtimo iz detinjstva bio je drugačije sorte od ovih koje danas stoje na policama supermarketa, a sve je teže naći neki koje ima ukus. Popravljanje toga moglo bi da ostavi duboki trag na ishranu

U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ostajemo razočarani, posebno ako ga tražimo u nekom od supermarketa, gde nas najčešće dočekuje povrće bezličnog, odn. bljutavog ukusa. 'Kao da žvačete karton', rekli bi neki. Verujemo da ste se često zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, tj. zašto uopšte nema ukus?

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako kod 93 odsto modernih plodova paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban ukus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, da izvuku najveću ekonomsku korist.

Foto: Shutterstock

Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa selekcije negativno odabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i ukusa, piše BigThink.

Izgubljen važan gen

- Tokom kultivisanja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni - rekao je Džan Đun Fei sa Univerziteta Kornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultivisanih i divljih, koji su važni zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma rajčice.

Foto: Pixabay

Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5000 gena, a da većini paradajza koji se mogu pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta. 

- Čini se kako je uključen u proizvodnju iz masti. Otkrili smo da takođe proizvodi aromatična jedinjenja iz karotenoida, pigmenata koji paradajzu daju crvenu boju. Bila je to dodatna funkcija koja je bila iznad onoga što smo očekivali, a ovi su rezultati sigurno zanimljivi ljudima koji uživaju u paradajzu s ukusom - kaže Džejms Đovanoni, američki naučnik i koautor studije. 

Ima nade za povratak ukusa

Istraživači se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za "razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja". U međuvremenu se može dogoditi da će se uzgajivači paradajza okrenu potrazi za ukusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno uzgojenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

Foto: Pixabay

Popravljanje ukusa paradajza moglo bi da dovede do velike razliku u načinu na koji uživamo u našoj ishrani čiji je paradajz važan deo. Tako npr. zapadnjaci godišnje pojedu oko devet kilograma paradajza i 33 kilograma prerađenog paradajza - što dokazuje koliko je neizostavan na našim trpezama.

TESTENINA na STO NAČINA! Kako je nastala PRVA PASTA, plus 4 SJAJNA RECEPTA!

ORAŠASTI plodovi za IMUNITET! Pomažu u borbi protiv UPALA, KARCINOMA, čuvaju SRCE i MOZAK! /RECEPT/


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija