• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs/informer.rs

29.03.2021

12:27

NAPRAVITE PRAVI, DOMAĆI HLEB! Na starinski način - ne morate da idete u PRODAVNICU, brzo se SPREMA!

Recepti

NAPRAVITE PRAVI, DOMAĆI HLEB! Na starinski način - ne morate da idete u PRODAVNICU, brzo se SPREMA!

Podeli vest

Brzo, lako i ukusno! Ako volite miris i ukus pravog domaćeg hleba ovo je pravi recept za vas...

Sastojci:

1 kg brašna
malo pakovanje svežeg kvasca (40 g)

prstohvat šećera
pola kašičice soli i oko 8 dcl vode

Priprema:

Hleb se uobičajeno mesio od belog ili polubelog brašna. I količina testa bila je veća. Koristili su 2 kg brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umesimo način spremanja je isti.

Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vreme pena koja će ispuniti času. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo testo.

Foto: Pixabay

Mesimo duže, sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno testo da kvasa i odmara oko 2 sata (na toplom mestu ). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi. Hleb se peče u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 250 stepeni, a potrebno je oko pola sata da bude gotov.

Napomena: kad god pečemo testo najbolje je proveriti da li je gotovo tako što ćemo tankim nožem probosti testo i ako na nožu nema tragova testa možemo biti sigurni da je testo pečeno.

Mekše testo

Nećemo pogrešiti ako najpre zamesimo mekše testo i ostavimo ga da kvasa.

Foto: pexels.com

U tom slučaju koristimo manje brašna (oko 600 g) koje umesimo sa istom količinom vode, soli i kvasca. Kad testo naraste ponovo ga sa preostalim brašnom izradimo, uobličimo u oblik vekne i ostavimo da se odmori 10 minuta na samo uljem ili mašću podmazanom plehu. Veknu možemo nožem zaseći sa 2-3 poprečna reza ili sa jednim uzdužnim kako bi lepše izgledao. Ispečen hleb prekrijemo lanenom krpom. Važno je da znate da će hleb biti ukusniji ako ga duže mesite.

DOMAĆI KREKERI! Ukusna grickalica sa začinskom paprikom! /VIDEO/

Zasladite se! ČOKOLADNI KOLAČ sa JABUKAMA, mekan, SOČAN, divnog mirisa! /VIDEO/


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 3 godine

To nije hleb kako se nekad pravio ! Pravi hleb se pravi sa ukvasom , bez kvasca i secera ! Ovaj koji je ovo objavio je lazov .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija