• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

14.06.2021

12:08

PARADAJZ je iz RAJA izašao! Em ZDRAV, em UKUSAN - 3 IDEJE ZA RUČAK i jedna za večeru! /RECEPTI/

Recepti

PARADAJZ je iz RAJA izašao! Em ZDRAV, em UKUSAN - 3 IDEJE ZA RUČAK i jedna za večeru! /RECEPTI/

Podeli vest

Najpoznatiji je po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti

Paradajz, koji zapravo nije povrće nego voće, vrlo je korisna namirnica, bogata raznovrsnim nutrijentima, a uz to može da se pripremi na stotinu načina. Najviše je poznat po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti. Paradajz ne znači ništa drugo do raj (rajčica, paradajz na eng. paradise) ili, bar što se nemačkog jezika tiče, rajska jabuka (paradiesapfel). U skladu s nazivom ove biljke, mnogi smatraju da smo u vekovnoj zabludi u vezi s Adamom, Evom i jabukom. Zapravo, jabuka je rajska jabuka, odnosno paradajz.

Štiti kožu

Bilo da je zaista došla iz raja ili ne, ova namirnica bogata je belančevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.

Foto: Pixabay

Od zlata jabuka

Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vreme vladavine Asteka i Inka. U evropskoj literaturi prvi ga 1544. godine pominje italijanski lekar i botaničar Pjetro Andrea Matioli, koji ga je nazvao pomo d'oro, odnosno zlatno voće ili zlatna jabuka, što je i danas jedan od njegovih sinonima. Zanimljivo je da je u Evropi isprva smatran čisto ukrasnom biljkom, uz bojazan da je čak otrovan, tako da su prošla još bezmalo dva veka pre nego što se iz bašta uselio u kuhinje.

Njegova crvena boja potiče od pomenutog likopena, koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je u sezoni sunčanja poželjno jesti što više ovog voća. Prema nekim studijama, znatno doprinosi sprečavanju razvoja raka prostate, a 540 ml soka dovoljno je da organizam dobije visoku dozu likopena.

Čisti jetru

Ovo voće takođe je dobar čistač organizma i diuretik. Pokazalo je blagotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja. Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, astme, anemije, artritisa, bolesti srca i krvnih sudova.

Paradajz je najdelotvorniji kao sok, tvrde istraživači. U tom obliku reguliše metabolizam i jača otpornost, a ukoliko nije posoljen, snižava krvni pritisak, reguliše varenje i efikasan je protiv bolesti jetre i pankreasa.

Foto: Pexes

Takođe, ima nisku energetsku vrednost, tek 18 kalorija u 100 grama, što ga čini odličnom namirnicom za mršavljenje.

Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuvanom obliku, jer termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Fokača sa crnim maslinkama

Sastojci: 500 g brašna, 500 ml mlake vode, suvi kvasac, 1 dl maslinovog ulja, so, biber, seckani zreli paradajz ili šaka čeri paradajza, šaka crnih maslinki, sveži začini - bosiljak, origano i/ili ruzmarin.
Priprema:
U veću činiju stavite brašno u koje ste umešali kvasac, so i biber. Mikserom ili rukama umesite testo, dodajući vodu i polovinu pripremljenog ulja. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, ostavite ga na toplom mestu jedan sat da mu se zapremina udvostruči. Naraslo testo prebacite u tepsiju obloženu papirom i razvucite ga rukama. Prstima napravite mala udubljenja u testu i u njih stavite (seckani) paradajz i maslinke. Prelijte sve maslinovim uljem, pospite iseckanim začinskim biljem i krupnom morskom soli. Fokaču pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnožutu koricu.

Foto: Shutterstock

Čorba sa njokama i kobasicama

Sastojci: glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 3 manje šargarepe, 2 korena peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 3 veća paradajza, kašičica šećera, kocka za pileću supu, so, biber, čili, bosiljak. Za njoke: jaje, 100 g brašna, malo soli (ili kupite gotove). Uz to nabavite par manjih kobasica po izboru.
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk, šargarepu, peršun i kobasice. U šerpi prodinstajte povrće sa kobasicama. Poparite, pa oljuštite paradajz, stavite ga u blender, dodajte čašu vode i sameljite u fini gusti sok. Dodajte ga u šerpu. Kad sve provri, smanjite temperaturu i krčkajte dvadesetak minuta. Za njoke u činiji umutite jaje, dodajte so, brašno i zamesite testo. Razvijte ga kao kobasicu, pa secite njoke širine prsta. Uvaljajte u još malo brašna, pa svaku blago pritisnite viljuškom da napravite zareze. Pojačajte vatru, dodajte kocku i začine, pa nakon što sve provri, ubacite njoke. Kad isplivaju na površinu, čorba je gotova. Pospite je seckanim svežim bosiljkom i poslužite.

Foto: Shutterstock

Punjeni paradajz sa nanom

Sastojci: 6 većih paradajza, 500 g mlevenog mesa, veći crni luk, veća šargarepa, sveža ili suva nana, so, biber, suvi začin.
Priprema:
Odsecite vrhove paradajza i izdubite ga kašikom, posolite iznutra, okrenite ga i ostavite da se iscedi. Srce paradajza ostavite u činijicu. Prodinstajte sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne porumeni, pa dodajte iseckano srce paradajza. Začinite začinom, biberom i nanom. Promešajte i ostavite da se krčka dok skoro sva voda ne ispari. Sklonite sa vatre i smesom punite očišćeni paradajz. Poklopite paradajz prethodno isečenim vrhom, sipajte malo vode u tepsiju i pecite oko 30 minuta na 250 stepeni.

Foto: Shutterstock

Piletina kapreze

Sastojci: 500 g pilećih grudi, so i biber, 2-3 kašike pesta od bosiljka (domaći ili kupovni), oko 120 g mocarele, nekoliko krupnijih čeri paradajza (ili manjih, običnih), malo maslinovog ulja.
Priprema:
Zasecite pileće grudi lepezasto (kao kad pravite švedski krompir) tako da možete da ih punite paradajzom i mocarelom, ali ne do kraja, već da meso ostane u komadu. Posolite i pobiberite. U svaki napravljen izrez ubacite pesto, seckan čeri paradajz i komadić mocarele. Stavite filovanu piletinu na papir za pečenje, prelijte kašikom maslinovog ulja i pecite na 180 stepeni dok meso na gornjoj strani ne dobije zlatnu boju, oko 30-40 minuta. Poslužite uz spanać ili neki drugi prilog po želji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jomar

pre 2 godine

Koji glupak je mogao da napiše I još I objavi da je ovo crveno djubre koje nam se po prodavnicama I pijacama uvaljuje pod nazivom paradajz - ukusno. On je pelcovan od ukusa. Taj crveni GMO krastavac em je neukusan em zelen obran, pa je FUUJJ. Ukusan paradajz imate samo I jedino ako ga sami uzgojite u bašti ili saksiji na terasi od semena koje vam daju roditelji sa sela.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija