• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

02.07.2021

15:47

SARMICE U VINOVOM LIŠĆU! Letnji specijalitet koji obožavaju svi gurmani!

Recepti

SARMICE U VINOVOM LIŠĆU! Letnji specijalitet koji obožavaju svi gurmani!

Podeli vest

Sarmice u vinovom lišću su pravi letnji gurmanluk

Sarma je tradicionalno zimsko jelo koje se priprema od listova kiselog kupusa, ali tokom leta obično biramo malo lakše varijante sa zeljem ili ove sa listom vinove loze. Najlepše su uz domaće kiselo mleko.

Sastojci:

40 komada vinovog lista
500 g mešanog mlevenog mesa
nekoliko glavica crnog luka
začini
šoljica pirinča
1 jaje
brašno i mlevena paprika za zapršku
kiselo mleko za služenje

Foto: printscreen/youtube/chef boy an

Sarmice 

Priprema:

Sitno iseckajte nekoliko glavica crnog luka. Luk staviti da se prži, a zatim dodajte pola kilograma mlevenog mesa i promešajte, posolite, pobiberite, dodajte malo iseckanog peršuna, jednu šoljicu očišćenog i opranog pirinča i jedno jaje.

Četrdesetak komada vinovog lista prvo se očisti od drščica i potom obari u sudu sa ključalom slanom vodom.Kad lišće postane mekano ocedi se i ispere hladnom vodom , a zatim ostavi da se ohladi. U njega se stavlja pripremljen fil i prave male, čvrsto uvijene sarme, koje se u šerpi ređaju isto tako čvrsto jedna uz drugu i na kraju pritisnu nekim ravnim tanjirom ili manjim poklopcem da se u toku kuvanja ne bi raspale.Preliju se toplom vodom i kuvaju na tihoj vatri.
Pri kraju kuvanja se zaprže tankom zaprškom,izvadi se tanjir ili poklopac i ostave još malo na tihoj vatri, nakon čega se stave u rernu da se zapeku.Gotova sarma ne sme biti čorbasta. Služi se sa kiselim mlekom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

Da coveka muka uhvati kada vidi kako neki “kuvari-ce” objavljuju recept i slike njihovi punjenih paprika i sarma od vinovog lista. Gospodo i doticni kuvari -ce, prosetajte se do Pirota da vam Pirocanke dadu lekciju kako se to radi. Usput, pitajte ih i kako se sarme od kiselog kupusa savijaju da vam ne trebaju cackalice , vrpce i konopci ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20