• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

13.07.2021

20:00

One su MIRISNE KRALJICE LETA! Napravite NEPEČENI letnji KOLAČ, SLADOLED od kajsija i PUNJENE breskve!

Shutterstock

Recepti

One su MIRISNE KRALJICE LETA! Napravite NEPEČENI letnji KOLAČ, SLADOLED od kajsija i PUNJENE breskve!

Podeli vest

Stari Kinezi prvi su imali zadovoljstvo da probaju i uživaju u sočnim plodovima breskve i kajsije, a podaci o ovim voćkama datiraju još iz 4. milenijuma pre n. e.

Breskve deluju vrlo osvežavajuće na organizam, čiste ga od toksina i olakšavaju probavu, a istovremeno su dobar laksativ i diuretik, uklanjaju otoke i malokrvnost i štite srce i krvne sudove. 

Kajsija čuva zdravlje kostiju, ublažava upale, simptome astme i bronhitisa, leči anemiju, dok se njene semenke koriste za dobijanje ulja, čija su lekovita svojstva poznata od davnina, kada je bilo cenjeno kao zlato.

Kalijum i natrijum u ravnoteži

Breskva je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji su vitamini A, C, E, K i B3, a od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i selen. 
Zahvaljujući snažnim antioksidansima, od velike je koristi u održavanju zdravlja celog organizma. Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja, dok vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženja arterija i razvoj ateroskleroze.

Foto: Shutterstock


Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pomažu radu organa za varenje, oslobađaju organizam od toksina, čuvaju zdravlje srca i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Istovremeno, breskva je dobar laksativ i diuretik, a zbog odnosa kalijuma i natrijuma (7:1) veoma je korisna za sve one koji imaju probleme sa oticanjem i malokrvnošću.Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida i lepe i zdrave kože, dok visok sadržaj kalijuma prevenira bubrežna oboljenja i čir na želucu.

Kajsije za kožu i kosu

Da biste dobili lep preplanuli ten, a pritom zaštitili lice, preporuka je da pre i posle odlaska na more sami napravite prirodnu masku od ovog voća. Operite i oljuštite dve zrele kajsije, isecite ih i uklonite košticu. Zatim ih stavite u blender i dodajte kašiku meda i kašiku maslinovog ulja. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ovako dobijenu smesu možete staviti na lice, dekolte, kosu... gde god mislite da treba. Ostavite da deluje dvadeset minuta, a onda isperite mlakom vodom. 

Protiv upala 

Kajsija je, takođe, vrlo hranljiva voćka koja obiluje vlaknima, a pri tome je niskokalorična. Sadrži visok nivo vitamina C i A, a tu su još i vitamini K, B1, B2, B3, B6, E, kao i minerali kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor i cink.

Foto: Shutterstock

Ovo voće obiluje i karotenoidima, koji imaju izuzetna antioksidantna svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnosti da zaštiti organizam od štetnog sunčevog zračenja, kao i u prevenciji kancerogenih oboljenja.  

Plodovi kajsije i njeno ulje imaju snažna protivupalna svojstva, zbog čega su od velike koristi obolelima od artritisa, a ulje posebno pomaže u ublažavanju bola na zahvaćenim područjima.
Zahvaljujući vlaknima, kajsije uravnotežuju metabolizam i sprečavaju zatvor. Takođe, sadrže i velike količine pektina i celuloze, koji deluju kao blagi laksativ.

Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa, s druge strane, snižava LDL holesterol, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i ublažava simptome prehlade i skraćuje njeno trajanje. Prirodna svojstva ulja kajsije pomažu u jačanju imunog sistema, dok sok isceđen iz plodova uz dodatak kašičice meda delotvorno otklanja simptome groznice.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Punjene breskve 

Sastojci: 6 krupnijih breskvi, 100 g mlevenih oraha, 3 kašike mlevenog plazma keksa, 2 kašike suvog grožđa, puna kašika meda, 2 kesice vanilin-šećera, pola rakijske čašice konjaka (ili orahovače), 2 kašičice ekstrakta vanile, pola limuna, rendana korica, ravna kašičica cimeta, 50 g putera, 3 kašike belog vina, kašika kristal šećera
Priprema:
Čvršće breskve oprati, prepoloviti i izvaditi košticu. Poklopac vatrostalne činije podmazati puterom, sipati vino i kristal šećer. Poređati polovine breskvi i posuti ih vanilinom. Onda ih napuniti filom. Na fil svake breskve staviti komadić putera. Za fil: pomešati mlevene orahe, keks, med, oprano suvo grožđe, rendanu koru limuna, vanilin-šećer, cimet, konjak i ekstrakt. Breskve zapeći na 200 stepeni oko 20 minuta, ohladiti i poslužiti uz sladoled.

Foto: Shutterstock

Nepečeni letnji kolač 

Sastojci za podlogu: 180 g mlevenog keksa, 2 kašike meda, 4 kašike rastopljenog putera. Za krem: 350 ml gustog jogurta, 250 ml slatke pavlake, puding ukusa slatke pavlake (plus 500 ml mleka plus 4 kašike šećera), kesica želatina, 300 g breskvi, 300 g kajsija
Priprema:
Sjedinite mleveni keks, med i istopljen puter, pa rasporedite na dno četvrtastog kalupa dimenzija (20x20 cm), pa stavite u frižider da se stegne. Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Puding skuvajte po uputstvu sa kesice (500 ml mleka plus 4 kašike šećera), a kada nabubri, nakon 10 minuta, otopite ga i sipajte u skuvani puding. Ostavite da se ohladi. Polovinu voća izblendajte i sjedinite sa jogurtom i skuvanim pudingom. Preostalo voće iseckajte, pa polovinu dodajte u krem, a drugu polovinu ostavite za dekoraciju kolača. Slatku pavlaku izmiksajte i dodajte u krem. Sipajte u kalup preko smese od keksa i poravnajte. Stavite u frižider da se ohladi i stegne. Isecite na kocke i na svaku kocku stavite iseckano voće. Prelijte po želji karamel prelivom. Po želji poslužite sa listićima badema i svežim borovnicama.

Foto: Shutterstock

Kajsije na štapiću 

Sastojci: 200 g kajsija bez koštica (možete da dodate i neko drugo voće), 2 kašike soka od limuna, pola kašike arome vanile, 2 kašike smeđeg šećera, 2 dl jogurta
Priprema:
Kajsije očistite, usitnite na komade seckom il blenderom, dodajte sok od limuna, aromu vanile i smeđi šećer, pa još malo izblendajte. Ako je voće slađe, slobodno izostavite šećer. Na kraju dodajte i jogurt, pa sve izmiksajte. Pripremljenom smesom napunite kalupe za sladoled, poklopite delom koji sadrži štapić i zamrznite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija